LISTA CÂȘTIGĂTORILOR la alegerile europarlamentare 2014. SIMULARE: 32 de locuri se împart între 5 echipe
După ce li s-a interzis folosirea denumirii USD, social-democrații, conservatorii și uneperiștii vor participa la europarlamentare sub titulara Alianța PSD-PC-UNPR. Cu o cotă de 36% în acest moment, potrivit ultimului sondaj CSOP, fostul USD are toate șansele ca, după redistribuire, să câștige 15 locuri de europarlamentari. Pe locul al doilea se situează PDL, care cu un scor de 17% ar obține 7 mandate. PNL, care este creditat cu 16%, ar avea 6 eurodeputați. Ultimele patru locuri ar fi împărțite în mod egal de PMP și UDMR care, cu 8% și respectiv 6% în sondaje, vor avea câte doi europarlamentari.
Simulările au fost făcute în baza ultimului sondaj CSOP, efectuat în perioada 18-26 februarie, la comanda PDL, luându-se în calcul partidele care depășesc pragul electoral de 5%. CITEȘTE AICI SONDAJUL
De asemenea, potrivit unor surse din alianța PSD-PC-UNPR, alianța estimează că va obține 14-15 madate la europarlamentare, după datele unei cercetări sociologice de uz intern.
Mai jos îi prezentăm pe cei care, potrivit listelor anunțate de partide și estimărilor sociologice, au cele mai mari șanse de a reprezenta România în Parlamentul European după 25 mai. Clasamentul poate suferi modificări în funcție de dinamica electorală.
Alianța PSD-PC-UNPR – 15 mandate
1. Corina Crețu – vicepreședinte PSD, în Parlamentul European din 2005. Corina Crețu a fost purtător de cuvânt al Administrației Prezidențiale în mandatul lui Ion Iliescu, 2000-2004, fiind aleasă senator la alegerile din 2004. În prezent este la al doilea mandat de europarlamentar
2. Ecaterina Andronescu – vicepreședinte PSD, fost ministru al Educației, în parlament aleasă pentru a cincea legislatură consecutiv. Între 1996 -2008 a fost deputat, iar începând cu 2008 până în prezent este senator.
3. Cătălin Ivan – europarlamentar ales în 2009, este purtător de cuvânt al PSD și președinte al organizației PSD sector 1 .În trecut a fost președinte al Președinte al Organizației Județene TSD Iași.
4. Dan Nica – deputat PSD la al cincilea mandat, a fost ministru al Comunicațiilor în guvernele Ponta și Năstase. Dan Nica a fost ministru de Interne în 2008, când a fost prezentat de președintele Traian Băsescu ca fiind omul care a pus serviciul secret al MAI (fostul „Doi și-un sfert”) la dispoziția lui Marian Vanghelie și a lui Cătălin Voicu. El a pierdut mandatul de la Interne după ce a declarat, înaintea alegerilor prezidențiale din 2009 că „autocarele sunt pregătite”, referindu-se la fraudarea alegerilor de către PDL. Nica a fost cercetat pentru abuz în serviciu în dosarul Poșta Română, însă nu a fost pus sub urmărire penală.
5. Damian Drăghici – senator UNPR, a fost în 2012 consilier de stat pe problemele romilor în aparatul de lucru al premierului Victor Ponta. Artistul de etnie roma este singurul muzician român care a câștigat un premiu Grammy.
6. Maria Grapini a fost al doilea lider PC care, alături de ministrul Agriculturii, a fost ministru IMM-urilor, Turismului și Mediului de Afaceri în guvernul Ponta II. Grapini este în prezent deputat în colegiul 3, Timișoara, aleasă pe listele USL.
7. Daciana Sârbu – soția premierului Victor Ponta, este în Parlamentul European din 2005 când a fost desemnată observator din partea României. între 2003 și 2004 a fost secretar de Stat, Președinte al Autorității Naționale pentru Tineret și secretar de Stat, Direcția Programe pentru Tineret, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.
8. Ioan Mircea Pașcu – este europarlamentar la al doilea mandat din partea PSD. A fost deputat în Parlamentul României. În primii doi ani după Revoluție a fost consilier prezidențial al președintelui Ion Iliescu și ulterior secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale. Între 2000 și 2004 a fost ministru al apărării în Guvernul Năstase.
9. Viorica Dăncilă – europarlamentar la primul mandat, este în PSD din 1996. A fost președinta Organizației de Femei PSD Videle și consilier local în aceeași localitate. Din 2005 pâna în 2009 a fost președinta Organizației Județene de Femei a PSD Teleorman și membră în Consiliul Național al PSD.
10. Sorin Moisa – este șef de cabinet al comisarului european pentru agricultură, Dacian Cioloș.
11. Victor Boștinaru – europarlamentar la al doilea mandat. Între 1990 și 2000 a fost deputat PD. În 2001 s-a înscris în PSD, fiind consilier pentru politică externă și relații internaționale al președintelui Camerei Deputaților, Valer Dorneanu(martie 2001- octombrie 2004 și ianuarie 2005 – aprilie 2006). În ultimele luni ale lui 2004 a fost secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe.
12. Ciprian Tănăsescu – este fiul fostului senator PRM Dan Claudiu Tănăsescu. Este la al doilea mandat de europarlamentar. Este de profesie medic.
13. Claudia Țapardel – este vicepreședinte al TSD.
14. Laurențiu Rebega – președinte PC Prahova și vicepreședinte al Consiliului Județean.
15. Doru Frunzulică – fost deputat PSD, este secretar de stat la Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură și Investiții Străine.
PDL – 7 mandate
2. Monica Macovei – fost procuror și avocat, este în prezent europarlamentar PDL. În peroada 2004-2007 a fost ministru al Justiției, inițiind o serie de reforme în sistem și eliminând stegulețele roșii puse de Comisia Europeană. Este considerată „mama” Agenției Naționale de Integritate, militnd pentru transparentizarea funcției publice. Anterior poziției de ministru al justiției a condus Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului-Comitetul Helsinki.
3. Traian Ungureanu – publicist, este europarlamentar la primul mandat din partea PDL. Este membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și în Delegația la Comisia parlamentară de cooperare UE-Moldova.
5. Rareș Niculescu – este europarlamentar la primul mandat. Între 2000 și 2004 a fost consilier al lui Emil Boc, deputat la vremea respectivă, pentru ca, ulterior, să-l urmeze pe acesta la Primăria Cluj unde a fost director. Între 2005 și 2007 a fost consilier al minsitrului de Interne, Vasile Blaga.
6. Orest Onofrei – fost membru PNȚCD, acesta a migrat la PNL în 2003, fiind ales un an mai târziu deputat. Renunță peste un an pentru a fi prefect de Suceava în perioada 2005-2008. În 2008 s-a înscris în PDL pe lista căruia a fost ales senator. este susținut de organizația Suceava.
7. Dragoș David – a fost europarlamentar până în 2009, în prezent este prim-vicereședinte al PDL Brașov și un apropiat al primarului George Scripcaru.
PNL – 6 mandate
1. Norica Nicolai – a fost procuror, avocat și lector universitar. A fost secretar de stat la Ministerul Muncii și Solidarătății Sociale în perioada 1997 – 2000. Ulterior, a fost senator, în perioada 2004 – 2008, din partea PNL. La sfârșitul anului 2007 a fost desemnată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu pentru funcția de ministru al Justiției. Președintele Traian Băsescu a refuzat, însă, numirea invocând „mapa profesională” a Noricăi Nicolai de pe vremea când era procuror. Din 2009 este membru al Parlamentului European, din partea PNL.
3. Ramona Mănescu – are o vechime de 23 de ani în PNL, însă cariera sa politică se leagă, în mare parte, de cea a soțului său, Rareș Mănescu, primarul sectorului 6 și omul de încredere a lui Crin Antonescu. Relația privilegiată a lui Rareș Mănescu cu liderul PNL a fost practic oficializată anul trecut la locale când șeful PNL l-a impus drept candidat la primăria sectorului 6, în ciuda opoziției aripii Tăriceanu-Chiliman. A fost europarlamentar ales în 2007 și reconfirmat în 2009. A fost ministru al Transporturilor timp de șase luni, până la ieșirea PNL de la guvernare, la începutul lunii martie 2014.
5. Cristian Bușoi – fost medic și notar, a intrat în politică în 1996, fiind până în 1998 vicepreședinte fondator al Organizației Tineretului Național Liberal (TNL). În perioada octombrie 2002 – mai 2004, a fost consilier al vicepreședintelui PNL Călin Popescu-Tăriceanu, iar între decembrie 2004 și aprilie 2007, deputat. În 2009 a fost ales, din partea PNL, europarlamentar. A ocupat funcția până în iunie 2013, când a fost numit la conducerea Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS). funcție din care a demisionat odată cu ieșirea PNL de la guvernare.
PMP- 2 mandate
1. Cristian Preda – profesor universitar, este europarlamentar ales pe lista PDL în 2009. A făcut parte din grupul reformiștilor din PDL, alături de Monica Macovei și Sever Voinescu, fiind ales prim-vicepreședinte al partiduluiîn 2012. Declarațiile sale critice la adresa conducerii PDL pe care a acuzat-o de „fesenism” i-au atras suspendarea din partid anul trecut. La începutul acestui an, s-a alăturat Partidului Mișcarea Populară. La sfârșitul anilor 90, a fost consilier al președintelui Emil Constantinescu. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, iar ulterior consilier prezidențial al președintelui Traian Băsescu.
2. Elena Băsescu – este fiica cea mică a președintelui Traian Băsescu și europarlamentar la primul mandat. A candidat ca independentă în 2009, fiind susținută neoficial de PDL. Fără a face un anunț oficial, surse politice suțin că Elena Băsescu va candida pentru un nou mandat de eurodeputat din partea PMP.
UDMR – 2 mandate
1. Iuliu Winkler – este la al doilea mandat de europarlamentar UDMR. A fost subprefect al județului Hunedoara, între 1999 și 2000, și ulterior deputat până în 2004). În perioada 2004 – 2007 a fost ministru delegat pentru Comerț în Ministerul Economiei și Comerțului, iar pentru o scurtă perioadă de imp, în 2007, a fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informație.
2. Csaba Sógor, pastor reformat, și-a început activitatea politică în anul 1990. A fost ales ca senator din partea județului Harghita, pe listele partidului UDMR, în legislatura 2000-2004. A fost reales ca senator în aceeași circumcripție electorală, pentru legislatura 2004-2008. În 2007 a fost ales eurodeputat din partea UDMR. Este un apropiat al lui Laszlo Tokes, despre care a dat și trei declarații la Securitate. Este un militant activ al autonomiei Ținutului Secuiesc.
(Au contribuit Sorina Ionașc și Cristian Andrei)
Citeste mai mult: adev.ro/n1mdga
Citeste mai mult: adev.ro/n1mdga
Citeste mai mult: adev.ro/n1mdga