Prima pagină » Știri politice » LISTA INTEGRALĂ A NOILOR MINIȘTRI din cabinetul Ponta IV

LISTA INTEGRALĂ A NOILOR MINIȘTRI din cabinetul Ponta IV

LISTA INTEGRALĂ A NOILOR MINIȘTRI din cabinetul Ponta IV
Negocieri pentru Guvernul Ponta IV, PC renunta la funcția de vicepremier, dar ia Minsterul Culturii, un apropiat al lui Ion Iliescu ia minsterul Culturii

Experimentul propus de premierul Ponta în primăvara lui 2014, când a introdus în Guvern mai mulți tehnocrați, fără ca partidul să fie informat asupra numelor acestora, a eșuat, premierul Ponta fiind obligat după pierderea prezidențialelor să-și aleagă miniștrii din cadrul PSD. Tehnocrații au spus la revedere Palatului Victoria pe Facebook, ei anunțând rând pe rând faptul că au fost remaniați. În Guvernul Ponta IV nu se mai regăsesc miniștrii UDMR, după retragerea maghiarilor de la guvernare, în schimb au fost cooptați oamenii din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. PC a negociat dur pentru a obține Ministerul Educației, pentru aceasta Daniel Constantin renunțând și la funcția de vicepremier, atât de disputată în momentul discuțiilor privind intrarea în Guvern a lui Klaus Iohannis.

Premierul Ponta a schimbat abordarea la construirea celui de-al patrulea Guvern pe care îl conduce, optând pentru miniștri politici în locul tehnocraților veniți la Palatul Victoria în luna martie. Ioana Petrescu – marea surpriză de la Finanțe a Guvernului Ponta III, Aurelia Cristea – Dialog Social, Bogdan Stanoevici – Românii de Pretutindeni, Răzvan Nicolescu – Energie urmează să nu se mai regăsească în viitoare structură guvernamentală.

Noile nume care se regăsesc pe lista Guvernului Ponta IV sunt: Sorin Mihai Cîmpeanu (din partea PC), – Ministru al Educației și Cercetării; Ionuț Vulpescu (PSD), – Ministru al Culturii; Andrei Dominic Gerea (PLR) – Ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri; Mihai Tudose (PSD) – Ministru al Economiei și Turismului; Sorin Mihai Grindeanu (PSD) – Ministru pentru Societatea Informațională; Grațiela Gavrilescu (PLR) – Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor; Adrian Anghel (PSD) – Ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni; Liviu Marian Pop (PSD) – Ministru delegat pentru Dialog Social.

UPDATE 19:46 Noul Guvern, în descrierea PSD:

„- GUVERN TÂNĂR. Se păstrează tendința de a propune miniștri tineri, de până în 45 de ani.

– GUVERN POLITIC. Cu o singură excepție notabilă (noul ministru al Educatiei, în prezent președinte al Consiliului Național al Rectorilor), toate numele noi provin din rândul parlamentarilor (5 deputați și 2 senatori) – deci, oameni politici. Acest lucru dă greutate politicii Executivului.

– REUNIREA UNOR MINISTERE CARE AU AVUT, ÎN ULTIMII DOI ANI, ATÂT MINISTRU PLIN, CÂT ȘI MINISTRU DELEGAT. Este cazul  Educației (unde vine tot un rector, în locul echipei celor doi rectori de la SNSPA și Politehnica), Finanțelor (unde ministrul Valcov preia întregul minister) sau în cazul Ministerului Energiei și mediului de afaceri (unde se combină doua structuri anterior distincte).

– GUVERNUL PĂSTREAZĂ O ATENȚIE SPECIALĂ PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI, cu un ministru delegat special pentru acest domeniu, în afara MAE.

– 14 miniștri rămân în actuala structură.

– INCLUDE NUME PUTERNIC RESPECTATE, CU EXPERIENȚĂ TEHNICĂ MAJORĂ ÎN DOMENIILE PE CARE LE COORDONEAZĂ: Aurescu, Szabo, Cazanciuc, Cimpeanu”.

UPDATE 19:40 Dacă premierul Victor Ponta a declarat presei că nu mai are rost să prezinte noul guvern, jurnaliștii știind deja numele, PSD a transmis în scris lista oficială a celor opt noi membri ai cabinetului cu numărul 4 condus de președintele PSD.

Sorin Mihai Cîmpeanu (din partea PC), 46 de ani – Ministru al Educației și Cercetării 

Ionuț Vulpescu (PSD), 38 de ani – Ministru al Culturii

Andrei Dominic Gerea (PLR), 46 de ani – Ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri

Mihai Tudose (PSD),  47 de ani – Ministru al Economiei și Turismului

Sorin Mihai Grindeanu (PSD), 41 de ani – Ministru pentru Societatea Informațională

Grațiela Gavrilescu (PLR), 48 de ani – Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor

Adrian Anghel (PSD) 56 de ani – Ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni

Liviu Marian Pop (PSD), 40 de ani – Ministru delegat pentru Dialog Social  

UPDATE 18:07 Primul ministru nou al Guvernului Ponta IV confirmat este Sorin Cîmpeanu, din partea PC, al cărui membru nu este încă. Acesta a declarat că sunt foarte multe lucruri de făcut în ceea ce privește accesul la educație, simplificarea curriculei, modernizarea evaluării și dezvoltarea învățământului profesional. În ceea ce privește învățământul superior, Câmpeanu a spus că se va concentra pe consolidarea autonomiei universităților și legăturii dintre mediul universitar și piața muncii.

UPDATE 18:03 Deputatul Miron Mitrea și-a anunțat demisia, începând din luna ianuarie, din Parlament, din funcțiile din PSD, dar și din calitatea de membru de partid.

UPDATE 18:00 Victor Ponta i-a amenințat pe parlamentarii PSD că cine nu votează noul guvern va fi exclus din partid.

UPDATE 17.20 Noul cabinet al lui Victor Ponta a fost votat în unanimitate în ședința Comitetului Executiv.

UPDATE 17:10 Premierul Victor Ponta și-a prezentat noul cabinet în ședința Comitetului Executiv al PSD, fără Liviu Dragnea ăn funcția de vicepremier, confirmând astfel informațiile vehiculate anterior.

UPDATE 17:00 Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu a participat la votul dat în Comitetul Executiv pentru Guvernul Ponta IV.

UPDATE 15:00 Scenariul de lucru al Guvernului Ponta IV include în acest moment următoarele modificări: Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier. Fostul ministru Liviu Pop ar urma să se întoarcă în Guvernul Ponta, la portofoliul pentru Dialog Social. Totodată, senatorul PSD Adrian Anghel ar urma să îl înlocuiască pe Bogdan Stanoevici în Departamentul pentru românii de pretutindeni.

UPDATE 14.00 Ministerul Economiei și IMM-urilor va reveni PSD prin Mihai Tudose, în timp ce Andrei Gerea va primi Ministerul Energiei. Inițial numele lui Andrei Gerea era pentru ministerul Economiei. 

În luna februarie, USL s-a rupt după ce premierul Ponta a refuzat ca actualul președinte ales, Klaus Iohannis, să dețină simultan funcțiile de vicepremier și ministru de Interne. Ponta a cerut atunci ca și Daniel Constantin să dețină funcția de vicepremier dacă i se va acorda și lui Iohannis, propunere refuzată de liberali. Premierul Ponta vorbea la momentul respectiv de o egalitate la nivelul partidelor de guvernare prin cele patru funcții de vicepremier. Acum, în Guvernul Ponta IV, Daniel Constantin nu se va mai regăsi în funcția de vicepremier, PC negociind obținerea Ministerului Educației. În negocierile pentru Guvernul Ponta se discută dacă să fie o poziție de vicepremier – Gabriel Oprea sau să își mențină poziția și Liviu Dragnea (PSD).

Toate propunerile de ministru urmează să fie votate astăzi în cadrul Comitetul Executiv al PSD, dar și de grupurile parlamentare. Mâine urmează să aibă loc audierile miniștrilor în Parlament, iar luni seara este preconizat votul în Parlament. Noul Guvern va avea în componența sa PSD, UNPR și PC, plus oameni de la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, partid care nu este însă recunoscut oficial la Tribunal sub numele de PLR, ci sub cel al Partidului Național al Mediului.

Cabinetul Victor Ponta nu va aduce multe nume noi, ci doar comasarea mai multor ministere. Astfel se va renunța și la experimentul din perioada guvernării USL, când pentru a controla PNL, PSD a spart mai multe ministere sau atribuțiile unora au fost preluate în subordinea PSD sau a primului ministru.

Cei de la UNPR își păstreaza funcția de vicepremier și ministru de Interne pentru Gabriel Oprea, dar și pe cea de ministru pentru Relația cu Parlamentul pentru Eugen Nicolicea.

Partidul lui Tăriceanu va fi reprezentat în Guvern de Andrei Gerea la Ministerul Energiei și Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului. De la Ministerul Economiei a fost remaniat Constantin Niță (PSD). Se poartă încă negocieri asupra ministerului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care ar urma să fie condus de Radu Stroe. Pesediștii vor să treacă din nou la ministere acele atribuții care au trecut la SGG în 2012, când PSD a încercat să golească de conținut ministerele PNL.

PC va avea în continuare Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin, dar acesta a renunțat la funcția de vicepremier. Conservatorii au cedat și ministerul Comunicațiilor, ministrul Cotovelea urmând să fie remaniat pentru a obține Ministerul Educației. Acest minister se va comasa cu cel al Cercetării. La ministerul Educației sunt în cărți Sorin Câmpeanu sau Dumitru Miron. 

Ministerul Finanțelor și cel al Bugetului se vor comasa, el urmând să fie condus de Darius Vâlcov – PSD.  Din actuala structură guvernamentală se vor regăsi în Cabinetul Ponta IV: Rovana Plumb – Muncă, Mircea Dușa – Apărare, Darius Vâlcov – Finanțe, Orlando Teodorovici – Fonduri Europene , Bogdan Aurescu – Externe, Ioan Rus – Transporturi, Robert Cazanciuc – Justiție, Nicolae Bănicioiu – Sănătate și Gabriela Szabo – Tineret și Sport. 

Social-democrații vor prelua Ministerul Culturii, o propunere de ministru avansată fiind cea a deputatului Ionuț Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu. De asemenea, la ministerul Comunicațiilor este vehiculat numele lui Sorin Grindeanu.

PSD va prelua ministerul și Ministerul Economiei, prin deputatul Mihai Tudose. 

Toate numele și structura viitorului Guvern urmează să fie discutată azi de conducerile partidelor care vor forma viitoarea majoritatea guvernamentală.