Lista miniștrilor cu probleme. Ce nu a spus Dragnea când a prezentat noul Guvern

Publicat: 04 01. 2017, 08:28

Poate cea mai controversată numire în cabinetul Grindeanu este cea a deputatului PSD Florin Iordache la Ministerul Justiției. De profesie inginer, la Fabrica de Mobilă din Caracal, apoi pe rând absolvent de drept și doctor în economie, cu un curs absolvit  la Colegiul Național de Apărare, Iordache este considerat omul din umbră al PSD care coordona în Parlament tot ce înseamnă modificări și inițiative legislative legate de justiție și coduri penale. De mai multe ori, aceste inițiative ale PSD au fost extrem de controversate, fiind menite să servească în mod evident politicienilor anchetați sau condamnați.

Iordache se află la al cincilea mandat de deputat și este căsătorit cu fosta judecătoare de la instanța supremă Magdalena Iordache. Este un apropiat al lui Adrian Năstase și Victor Ponta. În 2013, Gândul scria că în Parlament, Iordache este omul care se ocupă de toate proiectele de lege sau problemele delicate promovate de PSD sau indirect, de premierul Victor Ponta. „Biroul de comandă” era pe atunci la președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, unde de cele mai multe ori social-democrații se întâlneau în formula Victor Ponta-Valeriu Zgonea-Florin Iordache-Ilie Sârbu.

În 2013, Florin Iordache a fost cel care a coordonat în Parlament modificările aduse Codului Penal de Comisia Juridică a Camerei Deputaților și aprobarea proiectului de lege privind amnistia și grațierea, în așa-numitul episod „marțea neagră”. Atunci, Iordache a fost cel care s-a ocupat de modificările aduse Codului Penal și cel care s-a asigurat că proiectul de lege privind amnistierea și grațierea urma să primească raport favorabil din partea Comisiei Juridice. Discuțiile cu președintele Comisiei Juridice, deputatul PC Bogdan Ciucă, și cu Theodor Nicolescu de la PNL (trimis în judecată de DNA în dosarul privind fraudele de la ANRP) au discutat în secret, în toiul nopții, despre cum să treacă aceste modificări legislative. Ele au fost adoptate în miezul nopții, după ce ziariștii și deputații din Comisie părăsiseră sala de ședință, prin convocarea unei ședințe ad-hoc, la care documentele oficiale susțin că au participat 24 de deputați, deși la ședința anterioară, care durase 4 ore, fuseseră prezenți doar 6-7 deputați. A doua zi, prevederile controversate au fost introduse urgent pe ordinea de zi suplimentară a Camerei Deputaților.

Florin Iordache s-a ocupat și de controversatul proiect de lege privind Roșia Montană, el supraveghind parcursul amendamentelor asupra legii din Parlament.

Tot Iordache a propus un proiect de lege prin care procurorii să nu mai poată utiliza în dosarele de corupție interceptările realizate pe mandate de siguranță națională.

Iordache s-a numărat de asemenea printre inițiatorii modificării Statutului deputaților și senatorilor, prin care cei care și-au angajat rudele la cabinetele parlamentare înainte de 2013 să fie absolviți de vină.

Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, o titulatură nouă a acestui minister, este trimisă în judecată în 2016, pentru luare de mită, spălare de bani și folosirea autorității pentru obținerea de foloase necuvenite. Ea este acuzată că în campania electorală din 2012 a determinat mai mulți oameni de afaceri care aveau contracte cu Primăria Craiova să facă sponsorizări de care s-ar fi folosit pentru a acoperi costuri din campania electorală a PSD. Dosarul a fost retrimis la DNA de Tribunalul București, constatându-se mai multe nereguli în întocmirea lui și fiind anulate anumite probe și declarații strânse ilegal.

Florian Bodog, ministrul Sănătății, a mai ocupat funcții de secretar de stat și de director în Ministerul Sănătății în perioada 2010-2012 și este decanul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea. În perioada 2009-2010 a fost managerul Spitalului Județean Oradea.

În septembrie 2016, CNATDCU i-a retras calitatea de conducător de doctorate pe care acesta o deținea la Facultatea de Medicină a Universității Oradea, constatând că Bodog este autorul a doar 2 articole științifice cotate ISI, în loc de 6 cât cere legea. Bodog se trecuse autor principal la 12 lucrări științifice, conform ebihoreanul.ro.

Nicolae Florin Jianu, ministrul pentru IMM, Mediul de afaceri și Anteprenoriat, a fost implicat tangențial într-un dosar penal în care o firmă la care a fost acționar până înainte să fie numit în Guvernul Ponta, ca ministru pe același portofoliu pe care îl primește și acum, a fost anchetată pentru spălare de bani și evaziune fiscală. Fosta sa firmă, Advice Group Media, a fost cercetată în dosarul de evaziune fiscală al grupării de firme din jurul lui Marcel Păvăleanu, din Prahova, din care a plecat apoi dosarul de corupție al lui Mircea Cosma și al fiului său. În 2016, polițiștii și procurorii prahoveni au dispus clasarea dosarului în cazul fostei firme a lui Jianu și a partenerului său de afaceri, Iulian Cazacu, conform Rise Project.

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe, a mai ocupat acest post, el fiind și șeful SIE. Controversa în jurul său a apărut în 2014, când a preluat portofoliul Externelor în plin scandal al votului din diaspora, la alegerile prezidențiale, când românii din străinătate nu au putut vota cu toții, la secțiile de vot formându-se cozi imense. Atunci, Meleșcanu a arătat că va rezolva problemele în turul al doilea de scrutin, însă numărul secțiilor de votare nu a fost suplimentat, deși Autoritatea Electorală Permanentă arăta că acest lucru era posibil legal.

Într-o intervenție televizată, Meleșcanu le recomanda românilor din diaspora să nu se mai înghesuie la aceleași secții de votare din străinătate. Soluția sa pentru românii din Paris era să meargă la Nancy să voteze, orașul aflându-se la aproape 400 de kilometri distanță. Mai mult, le dădea și indicații turistice: „mai ales că (Nancy) este un oraș superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franța și care este binecunoscut și în România”.

Ulterior, această împrejurare privind votul din diaspora a devenit obiectul unui dosar penal la DNA, care însă până în prezent, la doi ani distanță, nu a înregistrat progrese semnificative, parlamentarii protejându-l cu imunitatea pe fostul ministru de Externe Titus Corlățean, pe care procurorii DNA au solicitat să îl ancheteze pentru abuz în serviciu și împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Corlățean a fost ales din nou senator și la aceste alegeri. Meleșcanu nu are deocamdată nicio calitate în acest dosar penal.

Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a fost și ea implicată într-un scandal, apărând în 2009 într-o filmare în care îi dădea un teanc de 5.000 de euro președintelui PSD de atunci, Mircea Geoană, în biroul său din Kiseleff. Ulterior, Birchall a recunoscut că ea era protagonista filmării, însă a susținut că era vorba despre o donație pentru partid, care ar fi fost înregistrată ca atare legal și publicată în Monitorul Oficial.

Marius Alexandru Dunca, ministru Tineretului și Sportului, a fost președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) până în noiembrie 2015, când premierul Victor Ponta l-a demis din cauza unei declarații care a stârnit mari controverse. El a declarat, după incendiul în care au murit 64 de oameni în clubul Colectiv, că o echipă a ANPC a mers la clubul respectiv cu o zi înainte de producerea tragediei, pentru a verifica informațiile dintr-o reclamație care arăta că prețurile din meniu nu corespund cu cele reale, însă inspectorii nu au găsit pe nimeni la club, așa că au plecat.

Marius Dunca s-a apărat spunând că inspectorii au respectat legea și că nu își puteau depăși atribuțiile, de altfel autorizațiile de funcționare pentru Colectiv neavând de-a face cu activitatea ANPC. Ulterior, el a ajuns consilier județean PSD la Brașov, iar din iarnă este senator. 

Dunca este absolvent al cursurilor Academiei Naționale de Informații a SRI și Colegiului Național de Apărare.

LISTA NOULUI GUVERN

Sorin GRINDEANU – prim-ministru 

1. Sevil SHHAIDEH (PSD)- vicepremier, ministrul Dezvoltării Regionale, Admistrației Publice și Fondurilor Europene

2. Daniel CONSTANTIN (ALDE) – vicepremier, ministrul Mediului

3. Carmen DAN (PSD) – ministrul Afacerilor Interne

4. Teodor MELEȘCANU (ALDE) – ministrul Afacerilor Externe 

5. Florin IORDACHE (PSD) – ministrul Justiției 

6. Gabriel LEȘ (PSD)– ministrul Apărării

7. Petre DAEA (PSD) – – ministrul Agriculturii 

8. Augustin JIANU (PSD) – ministrul Comunicațiilor și Societatea Informațională

9. Adriana  PETCU (PSD)– ministrul Apelor și Pădurilor 

10. Alexandru PETRESCU (PSD)– ministrul Economiei  

11. Razvan Alexandru CUC(PSD)– ministrul Transporturilor 

12. Marius Alexandru DUNCA (PSD)– ministrul Tineretului și Sportului 

13. Florin Nicolae JIANU (PSD)– ministrul pentru IMM, Mediului de afaceri și Anteprenoriatului 

14. Pavel NĂSTASE (PSD)– ministrul Educației 

15. Lia Olguta VASILESCU (PSD)– ministrul Muncii și Justiției Sociale

16. Florian BODOG (PSD)– ministrul Sănătății 

17.  Viorel ȘTEFAN (PSD)– ministrul Finanțelor Publice 

18. Ionut VULPESCU (PSD)– ministrul Culturii și Identității Naționale

19. Mircea Titus DOBRE (PSD)– ministrul Turismului 

20. Toma PETCU (ALDE) – ministrul Energiei 

21. Șerban VALECA (PSD) – ministrul Cercetării și Inovării

22. Gabriel PETREA (PSD)– ministru al Consultării publice și dialogului social 

23. Andreea PĂSTÂRNAC (PSD)– ministru pentru Relația cu Românii de Pretutindeni 

24. Grațiela GAVRILESCU (ALDE)– ministru pentru Relația cu Parlamentul 

25. Ana BIRCHALL (PSD)– ministru delegat pentru Afaceri Europene

26. Mihaela Virginia TOADER (PSD) – ministru delegat al Fondurilor Europene.