Lista miniștrilor din Guvernul Dăncilă, discutată în biroul lui Dragnea. Prima decizie luată înaintea instalării noului Cabinet: „În ultimii ani am simțit că se întâmplă lucruri bizare”
Președintele PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit, joi în jurul prânzului, cu premierul desemnat Viorica Dăncilă și cu alți lideri social democrați, Partidul Social Democrat urmând să decidă luni, în ședința Comitetului Executiv, care este componența noului Cabinet.
Potrivit unor surse politice, la întâlnirea din biroul lui Liviu Dragnea au participat Viorica Dăncilă, premier desemnat, Niculae Bădălău, președinte executiv PSD, Paul Stănescu, actual vicepremier, Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.
Liderul PSD a anunțat, la scurt timp după desemnarea Viricăi Dăncilă, că în cursul zilei de luni social democrații se vor reuni în ședință pentru a stabili componența Guvernului.
„Vom convoca Parlamentul în sesiune extraordinară, pentru ca pe 29 ianuarie să avem votul de învestitură în Parlament. Luni va fi convocat comitetul executiv PSD pentru discuta despre componența noului cabinet”, a spus Dragnea.
PSD nu mai vrea avize de la servicii pentru miniștri
CExN al PSD a decis, la ultima ședință, ca viitorul premier PSD, respectiv Viorica Dăncilă, să nu mai solicite avize de la serviciile de informații în ceea ce privește miniștrii din Cabinet, a precizat, joi, pentru MEDIAFAX, secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu.
„În ultimii ani am simțit că se întâmplă lucruri bizare, în sensul că cei care câștigă alegeri și doresc să-și promoveze colegii, cu cât sunt mai vocali împotriva statului paralel, cu atât primesc avize negative și fără explicații și nu se spune care sunt problemele pentru că sunt secrete de stat. Ne-am cam săturat”, a argumentat Codrin Ștefănescu decizia CExN al PSD.
El a spus că avizele respective date de serviciile de informații nici nu-și au rostul, având în vedere că miniștrii și premierul răspund oricum politic în fața electoratului.
„Să lăsăm avizele pentru că noi răspundem politic pentru ceea ce fac miniștrii noștri. În ultimii ani au fost grozăvii, au fost protocoale pe lângă lege, abuzuri, încălcări ale legii”, a subliniat Ștefănescu.
Întrebat de la ce aspecte au plecat discuțiile care au dus la această decizie, Codrin Ștefănescu a răspuns: „Discuțiile au pornit de la noi toți. Aceleași vorbe le-a spus și Olguța Vasilescu, și eu, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu, Marian Oprișan, Liviu Dragnea a întrebat-o pe Viorica Dăncilă și noi i-am atras atenția că va fi presată, interceptată, ai grijă, fii cu noi. Am stabilit ca, dacă premierul sau miniștrii simt presiuni, urgent convocăm CEx și facem public totul”.
Lista Guvernului Dăncilă, cine pleacă, cine rămâne
Guvernul Dăncilă va avea aceeași structură, respectiv aceleași ministere și același număr de portofolii ca și Executivul Tudose, deținute, în cea mai mare parte, de aceiași titulari, dar vor exista și miniștri noi, în locul celor care au încălcat disciplina de partid, au declarat surse politice pentru Mediafax.
Până în acest moment, pare cert că Olguța Vasilescu va continua la ministerul Muncii, Carmen Dan la ministerul Afacerilor Interne, Mihai Fifor la Apărare, Petre Daea la Agricultură, Paul Stănescu la Dezvoltare, care va fi, cel mai probabil, și vicepremier, dar și Tudorel Toader la Justiție.
Pe de altă parte, ALDE, care a deținut patru portofolii – Externe, Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul, și le va păstra. De asemenea, și titularii acestor portofolii se vor regăsi în Guvernul Dăncilă, respectiv Teodor Meleșcanu, Grațiela Gavrilescu, Toma Petcu și Viorel Ilie. ALDE va păstra, de asemenea, și funcția de vicepremier, deținută de Gavrilescu.
Un alt ministru care se va regăsi în Cabinetul Dăncilă va fi Ioan Deneș, la ministerul Apelor și Pădurilor, acesta fiind votat recent de CExN al PSD în locul Doinei Pană, dar nu a mai depus jurământul din cauza demisiei lui Tudose.
Potrivit unor surse, nu se vor regăsi în Guvernul Dăncilă fostul vicepremier Marcel Ciolacu, care nu avea oricum un portofoliu, dar nici ministrul Transporturilor, Felix Stroe. Surse politice au menționat că e posibil ca Stroe să fie înlocuit de Răzvan Cuc, care s-ar întoarce astfel la minister.
De asemenea, alte surse susțin că nici ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, nu se va regăsi în viitorul Guvern.
De altfel, de la ședința Guvernului de miercuri au lipsit vicepremierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Felix Stroe, precum și cel al Fondurilor Europene, Marius Nica, miniștri care l-au susținut Mihai Tudose, înainte ca acesta să demisioneze din funcția de premier.
Cu semnul întrebării privind prezența în Guvernul Dăncilă ar fi ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea, dar și ministrul pentru Turism, Mircea Dobre.
Alte surse susțin că nici ministrul Educației, Liviu Pop, nu se va regăsi în Guvern, numele vehiculat pentru a-l înlocui fiind cel al Ecaterinei Andronescu.
CExN al PSD urmează să se reunească, în cursul zilei de luni, pentru a stabili componența Guvernului Dăncilă, miniștrii fiind evaluați și aprobați de acest for.
Dragnea a acuzat, după demisia lui Tudose, că are nemulțumiri față de activitatea unor miniștri și că „miniștrii mincinoși” nu se vor mai regăsi în Guvern.
El a criticat faptul că în ultima vreme a citit scrisori și postări publice date inclusiv de unii miniștri care au încălcat disciplina de partid prin faptul că nu au discutat problemele expune întâi în interiorul formațiunii, fără însă a face și nominalizări.