Prima pagină » Știri politice » LISTA parlamentarilor care nu l-au deranjat pe Ponta nici măcar cu o întrebare. Deputat PDL: „Când o să fie o chestiune de forță, atunci o să interpelez”

LISTA parlamentarilor care nu l-au deranjat pe Ponta nici măcar cu o întrebare. Deputat PDL: „Când o să fie o chestiune de forță, atunci o să interpelez”

Liderii PDL și PPDD s-au întrecut în declarații la capitolul "proasta guvernare Ponta", însă opoziția în Parlament nu stă atât de bine. Una dintre uneltele pe care parlamentarii le au la îndemână ca să atragă atenția Guvernului asupra problemelor existente este și rubrica de "Întrebări și interpelări".

Liderii PDL și PPDD s-au întrecut în declarații la capitolul „proasta guvernare Ponta”, însă opoziția în Parlament nu stă atât de bine. Una dintre uneltele pe care parlamentarii le au la îndemână ca să atragă atenția Guvernului asupra problemelor existente o reprezintă întrebările și interpelările. Unealtă nu tocmai exploatată, așa cum arată calculele realizate de gândul, potrivit informațiilor de pe site-urile Senatului și Camerei Deputaților. Deși au cinci moțiuni simple inițiate, aproape jumătate dintre aleșii poporului nu au bifat nici măcar o interpelare sau întrebare (227 de parlamentari, adică aproximativ 40%).

Nici măcar Elena Udrea, care este foarte activă pe Facebook în a face opoziție guvernului Ponta, nu se poate lăuda decât cu trei interpelări depuse până acum ca deputat.

Unii dintre „repetenții” Opoziției în Parlament susțin că își vor lua revanșa de luni  încolo, când începe o nouă sesiune a legislativului.

Puterea face opoziție

Premisa că parlamentarii de la putere nu au făcut-o pentru că sunt mulțumiți de activitatea nu se aplică. Campionul interpelărilor este chiar un reprezentant al puterii, și anume liderul deputaților PNL, Andrei Dominic Gerea.

„Nu e o activitate legată de opoziție sau de putere. Asta ar trebui să facă orice cetățean responsabil, să arate ce probleme sunt ca să poată fi rezolvate. Iar eu le și caut cu lumânarea. Și dacă faci presiune pe o zonă, să știți că lucurile încep să se miște. Problemele nu dispar peste noapte. Dacă nu le spune nimeni, nu se află”, susține liberalul, contactat de gândul.

Alături de el, în top 10 se află alți șase lideri USL (patru PSD și doi PC). În primii zece se află doar trei parlamentari PDL care și-au făcut datoria de a atrage atenția Guvernului asupra problemelor – deputatul Adrian Gurzău și senatorii Alin Tișe și Alexandru Pereș.

sursă grafic: gandul.info

Repetenți la interpelări: „E irelevant”

La polul opus sunt 16 deputați și senatori PDL, 12 de la PPDD, 10 de la UDMR, 108 social-democrați, 56 de liberali, nouă conservatori, 11 deputați ai minorităților și cinci independenți care nu au avut nicio interpelare.

„E doar statistic și irelevant. Interpelarea poate fi o pierdere de vreme”, se apără deputatul PDL Costică Canacheu, deși se declară nemulțumit de activitatea Guvernului. „Sunt o sumedenie de alte căi prin care pot face opoziție, de la adrese către instituții până la comunicarea directă și experiența m-a învățat că e mai bine așa. Guvernul are o abordare trivialo-golănească. Nici noi nu am fost de nota zece, nici măcar nouă sau opt, ci de șapte, dar între Boc și Ponta e o distanță cosmică. Eu am alte căi de atac. Când o să fie o chestiune de forță, atunci o să interpelez, poate din septembrie. Toamna se numără bobocii”, adaugă Canacheu, pentru gândul.

Un alt deputat PDL, la fel de restant la capitolul interpelări, pasează datoria la colegii de grup. „Ceilalți colegi ai mei au făcut ce trebuia, au făcut multe interpelări pe fiecare minister în parte. E un fel de strategie la grupul nostru, dacă vreți să-i spuneți așa. Poate fac și eu din septembrie. Nu sunt mulțumit de activitatea Guvernului, dar la mine în colegiu proiectele merg”, spune deputatul PDL Eusebiu Pistru, contactat de gândul.

sursă grafic: gandul.info

Popa: „Mi s-a tăiat apetitul”

Ceva mai realist este senatorul Nicolae Vlad Popa. Probabil și experiența celor opt ani în Parlament l-a făcut să admită faptul că pentru a face adevărata opoziție e nevoie și de interpelări, cu condiția ca răspunsurile să fie serioase. Tot cu 0 la acest capitol, senatorul măcar recunoaște că „poate ar fi trebuit să facă”.

„E o bătaie de joc, e caraghios cum se dau răspunsurile, e doar o formalitate, doar se bifează, așa că mi-a tăiat apetitul. Am avut mai mult tentative de a depune, dar mi s-a spus că timpul alocat grupului e depășit. Nu am ajuns la rând și asta mă deranjează. Plus că prima sesiune a fost atât de zbuciumată, au fost foarte multe lucruri importante, cu statutul, cu bugetul”, se plânge pedelistul, contactat de gândul.

Blocat de timpul insuficient și problemele din prima sesiune parlamentară, Nicolae Vlad Popa promite că din septembrie va reveni pe baricade. „Am o colecție de vreo zece interpelări pe care nu le-am depus pentru că am ezitat. Am vrut să văd mai întâi cum se lucrează, cum colaborează miniștrii. Dar stați liniștită, o să îmbunătățesc situația, v-am zis că am mai multe pregătite, la sfârșit de mandat o să fie satisfăcător”, promite senatorul.

Blănariu: „Să nu mă agit inutil”

Dacă PDL are experiență în Parlament, atât în tabăra puterii, cât și în cea a opoziției, PPDD nu se poate lăuda cu aceeași activitate. Și pe acest fapt mizează și aleșii lui Dan Diaconescu atunci când sunt puși față-n față cu cifrele. „Din statistică reiese că stăm degeaba, dar trebuie să aveți puțină înțelegere, suntem la început, suntem un partid nou, că unii nu am mai făcut politică până acum”, se scuză deputatul PPDD Valentin Blănariu.

De ce nu a depus nicio interpelare? „Sunt două motive mari și late”, își începe el pledoaria. „Primul, am depus când a fost cu legea bugetului 30 de amendamente și apoi mi-am dat seama că au fost respinse toate ale opoziției. Orice inițiativă vine din partea opoziției e respinsă, chiar dacă e una bună. Apoi, al doilea motiv e că am vorbit cu colegii de la guvernările anterioare și inițiativele legislative sau interpelările pe care puterea nu le bagă în seamă acum pot fi copiate. Decât să stau să muncesc degeaba, prefer să rămân cuminte în opoziție. Să nu mă agit inutil„, argumentează Blănariu, contactat de gândul.

sursă grafic: gândul.info

Nu are nicio interpelare, dar are patru inițiative legilsative cu care se mândrește. Precizând că a fost bolnav o lungă perioadă de timp, deputatul PPDD Constantin Moisii mai spune că și problemele din PPDD au dus la o lipsă de activitate a aleșilor lui Dan Diaconescu.

„Nu am depus interpelări pentru că m-am ocupat de cele patru inițiative legislative ale mele. Plus că am fost și bolnav, am avut o afecțiune la pancreas, dar o să mă redresez. Eu sunt ordonat, sunt pregătit cu interpelări la obiect către MAI. Și au mai fost și turbulențele din partid care ne-au ocupat timpul. Dar din septembrie, PPDD o să se revigoreze, o să vedeți”, ne avertizează deputatul.

Cum arată cifrele

Statistic, pe partide, PDL are totuși cea mai mică rată de „nevorbitori” la rubrica de Interpelări și întrebări, cu 22,2%, urmat de PPDD cu o rată de 23.5%. Cei mai mulți parlamentari care nu s-au înscris niciodată la interpelări fac parte de la PSD, dintre cei 224 de deputați și senatori, 108 nu au avut nimic de întrebat (48.2%). În top urmează UDMR, cu o rată de 38.5% de parlamentari care nu au făcut nicio interpelare sau întrebare, PNL cu 37,3% și PC cu 33,3%.

Defalcat pe partide, din totalul de 3646 de interpelări depuse (2229 din partea USL și 1417 din partea celor din Opoziție, plus minorități), cele mai multe aparțin social-democraților (1215 – 33.3%), urmați de liberali (788 – 21.6%), democrat-liberalii fiind abia pe locul trei, cu 715 întrebări și interpelări (19.6%). Din partea oamenilor lui Dan Diaconescu au venit 538 de astfel de intervenții (14.7%), în timp ce conservatorii se laudă cu 226 ( 6.2%), iar UDMR cu 56 (1.5%).

sursă grafic: gândul.info

Deputații Ana Birchall și Ovidiu Iane sunt cei mai activi, cel puțin la capitolul interpelări și întrebări, din partea social-democraților, cu 76, respectiv 114 de intervenții de acest tip. Conservatorii se pot lăuda liderul grupului, Bogdan Ciucă (56 de interpelări) și cu Ion Diniță (57), în timp ce Mugurel Cozmanciuc, care a avut 46 de interpelări, este al doilea cel mai bine clasat parlamentar liberal, după Dominic Gerea.

Din partea PDL, deputatul Adrian Gurzău (85) și senatorul Alin Tișe (63), iar dintre oamenii lui Dan Diaconescu deputații Miron Alexandru Smărăndache (40) și Tudor Chiuhodaru (43).

Cel mai activ parlamentar UDMR, din acest punct de vedere, a fost Szabo Odon, cu 12 interpelări, iar din rândul independenților fostul pepededist Răzvan Ionuț Tănase, cu 11 interpelări. Reprezentantul în Parlament al ucrainienilor din România, Ion Marocico, a avut 31 de astfel de intervenții.