15:10
REPER se ceartă cu Jandarmenia pentru cortul din Piața Victoriei
Dacian Cioloș, fost președinte al USR, este acum candidat la europarlamentare din partea REPER.
Fostul premier roagă pe Facebook cetățenii să-l ajute în strângerea de semnături. În weekend a fost în Piața Victoriei, personal.
Luni, însă, a acuzat Jandarmeria București că încearcă obstrucționarea partidului de a strânge semnături, după ce ar fi respins luni o cerere de amplasare a unui cort în Piața Victoriei.
Într-un comunicat, aceștia acuză autoritățile că „continuă să saboteze orice încercare legitimă a partidelor noi de a fi pe buletinele de vot pe 9 iunie”.
- Dacian Cioloș
- Ramona Strugariu
- Dragoș Pîslaru
- Oana Cambera
- Andrei Lupu
- Cristian Presură
- Simina Tulbure
- Ciprian Mihaili
- Ana Maria Boghean
- Andreea Leonte
15:10
PRO România, SOS România, PUSL România și independenți - candidați europarlamentare
Fostul premier, Victor Ponta, se întoarce în postura de candidat, de data aceasta pentru europarlamentare, din partea Pro România.
A doilea loc pe listă a rămas vacant, după demisia Corinei Crețu. Fostul comisar european a explicat jurnaliștilor români prezenți în Parlamentul european că decizia de a demisiona din Pro România, în care a intrat în martie 2019, nu a fost una pe care a luat-o ușor, dar era singura variantă posibilă în contextul vehiculatei înțelegeri cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Mai multe aici.
S.O.S România – urmează să fie anunțați
O variantă ar fi Aurelian Pavelescu, președintele PNȚCD. Printre celelalte nume vehiculate pe listă s-ar mai număra Luis Lazarus, Marius Tudor, Miron Manega și Alexandru Amititeloaie.
PPUSL– urmează să fie anunțați
Preşedintele executiv al Partidului Umanist Social Liberal, Cristian Popescu-Piedone, a anunţat că va deschide lista de candidaţi PUSL pentru alegerile europarlamentare. De asemenea, au fost anunțați și mai mulți candidați de la sectoarele din București.
INDEPENDENȚI:
Vlad Gheorghe, fost USR, candidează independent. Gheorghe se află în conflict cu conducerea USR și nu a mai fost trecut pe lista de candidați ai partidului la alegerile pentru Parlamentul European din 2024.
Nicu Ștefănuță, ex USR, candidează independent. Nicu Ștefănuță este primul eurodeputat român afiliat grupului politic al Verzilor din Parlamentul European (Greens / EFA), iar din luna decembrie 2023 este și vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European. Este în prezent membru al comisiei de Bugete și al Subcomisiei de Sănătate Publică.
15:10
AUR și-a lansat candidații în iulie 2023
Partidul AUR și-a lansat candidații la europarlamentare încă din vara trecută. Formațiunea AUR își trimite pentru prima dată candidați în parlamentul de la Bruxelles, dacă luăm în calcul sondajele actuale.
Lista candidaților este lungă, ordinea nu a fost clar stabilită. Se știe sigur că va fi deschisă de Cristian Terheș, europarlamentar. Printre nume se regăsesc senatorul Cristian Târziu, avocatul Gheorghe Piperea, Bruynseels Ramona-Ioana, fostă candidată la președinția României, din partea Partidului Puterii Umaniste. Printre vedete listei mai sunt și Sturza Șerban Dimitrie și Dan Tănasă.
15:10
Cu cine merge UDMR în campania pentru P.E.?
Consiliul Permanent al UDMR a stabilit candidaţii pentru alegerile europarlamentare, aceştia fiind, în ordine, pe primele două poziţii Winkler Iuliu şi Vincze Lorant, cei care reprezintă şi acum Uniunea în Parlamentul European. Pe cel de-a treia poziție se situează Szilagyi Dora, preşedintele Organizaţiei de Tineret.
- Iuliu Winkler
- Lorant Vincze
- Dora Szikagyi (Organizația de tineret)
14:59
Și restul Dreptei s-a unit pentru alegerile din 9 iunie
USR, Forța Dreptei și PMP s-au reunit pentru a-și trimite aleșii la Bruxelles. Cap de listă: fostul vicepremier și lider al USR, Dan Barna.
Al doilea pe listă este fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, în dosarul achiziției de vaccinuri anti-COVID, în perioada pandemiei.
Trio-ul din fruntea listei este completat de Eugen Tomac, care ar fi alăturat PMP Alianței de dreapta, deși, în Registrul Partidelor figurează moțiunea lui Cristian Diaconescu.
- Dan Barna (USR)
- Vlad Voiculescu (USR)
- Eugen Tomac (PMP)
- Vlad Botoş (USR)
- Cristina Mădălina Prună (USR)
- Violeta Alexandru (FD)
- Radu Mihai Mihail (USR)
- Corina Atanasiu (USR)
- Adriana Cristian (USR)
14:11
PSD și PNL s-au comasat pentru europarlamentare
PSD și PNL au decis să facă listă comună pentru prima dată în istorie. Deși PSD ar fi obținut același scor ca în 2020 la europarlamentare, aproximativ 30 de procente, au fost voci care au declarat că nu înțeleg de ce a fost nevoie de această comasare.
Lista PSD-PNL ar fi trebuit deschisă de Ramona Chiriac, decizia coaliției, însă aceasta s-a retras. Citește motivul retragerii aici.
Cu „femeia independentă”, scoasă din joc, primele locuri revin acum, teoretic, fostului premier și șef de campanie al PSD pentru europarlamentare, Mihai Tudose, respectiv prim-vicepreședintelui PNL, Rareș Bogdan.
Lista continuă cu nume alternative de la PSD și PNL.
- Mihai Tudose (PSD)
- Rareş Bogdan (PNL)
- Gabriela Firea (PSD)
- Dan Motreanu (PNL)
- Claudiu Manda (PSD)
- Daniel Buda (PNL)
- Victor Negrescu (PSD)
- Adina Vălean (PNL)
- Vasile Dîncu (PSD)
- Maria Grapini (PPUSL, dar a negociat cu PSD)
- Siegfried Mureșan (PNL)
- Gheorghe Cârciu (PSD)
- Mircea Hava (PNL)
- Dragoş Benea (PSD)
- Gheorghe Falcă (PNL)
- Dan Nica (PSD)
- Virgil Popescu (PNL)
- Roxana Mînzatu (PSD)
- Alexandru Muraru (PNL)
- loc liber pt PSD
- Mara Mareş (PNL)
Alegerile europarlamentare au loc în acest an pe data 9 iunie, în aceeași zi cu alegerile locale. După cum știi, PSD și PNL au anunțat deja liste comune. Tot la comun merg și USR, PMP și Forța Dreptei, sub numele Dreapta Unită.
Cel mai târziu, până la data de 10 aprilie 2024, se pot depune cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024. Campania electorală va începe pe 10 mai.
10 aprilie, data limită la care se pot înscrie candidații partidelor
Cel mai târziu până la data de 10 aprilie 2024, se vor depune cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024. Este vorba despre cetățenii cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reședința în România.
În data de 11 aprilie 2024 se va aduce la cunoștință publică a listelor de candidați și a candidaturilor independente la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.
Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care au depus liste de candidați, precum și a candidaților independenți.
Campania electorală și ziua alegerilor
În data de 10 mai 2024, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.
Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutine, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00. Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.
CITEȘTE ȘI:
Lista candidaților PSD la alegerile europarlamentare / Cine prinde un loc eligibil / Declarațiile lui Marcel Ciolacu
Rareș Bogdan, radical față de retragerea Ramonei Chiriac din cursa pentru Parlamentul European: „Nu voi mai susține un independent în fruntea listei”
Klaus Iohannis, despre un candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale: Toţi avem opinii. Nu cred că este momentul să discutăm acum