Prima pagină » Știri politice » Litigiu în interiorul coaliției: PSD Timiș, plângere penală pe numele șefului PNL Timiș. Poșta suspendă materialele politice în anul cu patru alegeri

Litigiu în interiorul coaliției: PSD Timiș, plângere penală pe numele șefului PNL Timiș. Poșta suspendă materialele politice în anul cu patru alegeri

Litigiu în interiorul coaliției: PSD Timiș, plângere penală pe numele șefului PNL Timiș. Poșta suspendă materialele politice în anul cu patru alegeri

Partenerii de guvernare, de la nivel local, în Timiș, PSD și PNL, ajung în litigiu, în urma scandalului provocat de distribuirea materialelor publicitare politice alături de pensie.

PSD Timiş a anunţat, luni, că va depune plângere penală pe numele preşedintelui PNL Timiş, Alin Nica, dar şi pe numele preşedintelui PNL Lugoj Ionuţ Sârbu şi al directorului Regionalei de Poştă, Adrian Lulciuc, după împărţirea pliantelor cu însemnele PNL împreună cu cupoanele de pensii.

„Scandalul pliantelor Partidului Naţional Liberal împărţite împreună cu pensiile, lucru care s-a petrecut la Lugoj în urmă cu câteva zile, ia o amploare tot mai mare, iar noile informaţii care apar arată ilegalităţile comise de Alin Nica şi oamenii din jurul său. Materialele electorale distribuite seniorilor lugojeni erau inscripţionate cu chipurile a doi liberali: preşedintele PNL Timiş, Alin Nica, şi cel al PNL Lugoj, Ionuţ Sârbu, iar de aici lucrurile devin foarte interesante pentru că cel din urmă este unul dintre directorii Postei din Timiş, dar s-a suspendat din funcţie pentru a fi numit consilier personal al vicepreşedintelui CJ Timiş, Alexandru Proteasa”, potrivit PSD Timiș.

„Şi mai important decât atât, pliantele electorale au fost distribuite fără a exista vreun contract între PNL Timiş şi Poşta Română, cu presiuni pe postaşi pentru a comite această ilegalitate.Din toate aceste motive, am luat decizia de a depune plângeri penale pe numele lui Alin Nica, Ionuţ Sârbu şi Adrian Lulciuc, directorul Poştei, care formează o adevărată clică penală liberală, considerând că există indicii pentru comiterea unor infracţiuni, cum ar fi abuz în serviciu sau instigare la abuz în serviciu”, a transmis organizația PSD Timiş.

Cazul fusese semnalat public vineri, de Alfred Simonis, președinte PSD Timiș și președinte interimar al Camerei Deputaților.

„Președintele Partidului Național Liberal Timiș, Alin Nica, folosește Poșta Română și angajații ei pentru a-și face campanie electorală! Zilele trecute, bătrânii din Lugoj au primit pensiile și la fiecare fluturaș de pensie a fost atașat un pliant cu imaginea liberalului Alin Nica. O astfel de acțiune este fără precedent în județul Timiș și arată modul în care Nica înțelege să facă politică, dar, totodată, trădează disperarea unui om care știe că zilele sale în fruntea Consiliului Județean sunt numărate. Ca de fiecare dată, șeful liberalilor nu își va asuma răspunderea pentru ceea ce se întâmplă, va găsi vinovați în alte părți și va dezvolta teorii conspiraționiste. Doar că, de această dată, dovezile sunt mai mult decât clare”, potrivit lui Alfred Simonis.

„La fel de răspunzător pentru această acțiune se face și Adrian Lulciuc, directorul Sucursalei Regionale de Poștă Timișoara, căruia îi solicităm de urgență demisia din funcția pe care o ocupă. Alin Nica și acoliții săi trebuie să înțeleagă că nu pot folosi instituțiile în care și-au plasat oameni în funcții de conducere pentru a face campanie electorală”, a transmis președinte PSD Timiș.

După acest mesaj, conducerea Poștei Române a anunțat suspendarea acestui serviciu, pe tot parcursul anului electoral 2024, când sunt organizate la termen patru tipuri de alegeri: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale.

„În urma informațiilor apărute în presă cu privire la implicarea Companiei în distribuirea de materiale cu caracter politic, Compania Națională «Poșta Română» a luat decizia, în baza prevederilor legale, de a suspenda temporar serviciul Postmesager  pentru materiale cu caracter politic. Poșta Română, cu o vechime de 162 de ani în slujba cetățenilor, ține la reputația si la prestigiul său, fiind o companie care susține valorile democratice și nu dorește să fie asociată cu niciun partid politic”, a comunicat compania, pe 12 ianuarie.

Reacțiile Poștei în alte situații similare

Nu este singurul an electoral când Poșta Română este în vizorul acuzațiilor, la care a răspuns public, accentuând faptul că este o companie comercială, care se susține prin contractele încheiate.

În 1 aprilie 2019, pe fondul informațiilor apărute în mass-media, potrivit cărora se speculează că factorii poştali ar fi obligaţi să distribuie materiale de campanie pentru Partidul Social Democrat (PSD), Poșta anunța că distribuie pliante doar în baza contractelor comerciale plătite.

„Poşta Română este o companie cu acţionariat majoritar de stat, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, şi nu este o instituţie publică finanţată din bani publici. Activitatea operatorului naţional de servicii poştale se derulează în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.13/2013 privind serviciile poştale, cu modificările şi completările ulterioare, şi SE SUSŢINE DIN BUGETUL PROPRIU. În acest sens, în perioada de precampanie pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, Poşta Română a trimis oferte fiecărei formaţiuni politice pentru promovarea serviciilor de distribuire neadresată (Postmesager, Postmesager Plus si Postcatalog). De altfel, oferta detaliată de marketing se regăseşte şi pe site-ul Poştei Române Până în prezent, doar reprezentanţii Partidului Social Democrat au solicitat acest serviciu din partea companiei”, spunea conducerea companiei.

Astfel, Poşta Română sublinia că distribuie materialele de informare PSD pe baza unui CONTRACT COMERCIAL PLĂTIT. Modalitatea de distribuţie este stipulată în contractul dintre părţi şi este specifică serviciului POSTMESAGER PLUS. Contravaloarea contractului au fost deja virată companiei. În concluzie, salariaţii poştali NU SUNT OBLIGAŢI SĂ DISTRIBUIE MATERIALE DE CAMPANIE!

Compania Naţională Poşta Română respinge orice acuzaţie de partizanat politic şi, similar celorlaţi operatori de profil care activează pe piaţa serviciilor poştale, nu îşi asumă responsabilitatea pentru conţinutul eminamente politic al mesajului livrat. În ceea ce priveşte conţinutul de text şi imagine a trimiterii, potrivit prevederilor legale, beneficiarul serviciilor prestate este cel care îşi asumă întreaga răspundere în cazul în care acestea încalcă legislaţia ţării sau normele specifice în domeniu”, potrivit companiei.

Ulterior, au apărut  speculaţii potrivit cărora Poşta Română ar fi încălcat regulile GDPR prin contractul încheiat cu Partidul Social Democrat, pe care le-a contestat. „Se la lansarea produsului Postmesager Plus, din anul 1996, în portofoliul companiei, Poşta Română a încheiat mii de contracte comerciale, cu firme din diverse domenii (IFN-uri – credite pentru angajaţi şi pensionari, turism şi bilete de avion, telecomunicaţii, produse suplimente alimentare, servicii şi instalaţii gospodării, HORECA, cabinete stomatologice, edituri etc.) cât şi cu toate partidele politice care au solicitat acest lucru, atât la nivel central, cât şi la nivel de filiale judeţene. Printre acestea s-au numărat: Partidul Naţional Liberal – PNL, Uniunea Democrată Maghiară din România – UDMR, Uniunea Salvaţi România – USR, Partidul Mişcarea Populară – PMP, Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor – ALDE, Partidul Social Democrat – PSD, dar şi candidaţi independenţi”, arată Poșta.

„Repetăm, aşa cum am mai spus-o, că Poşta Română respinge orice acuzaţie de partizanat politic. Este o societate comercială, care livrează servicii de peste 150 de ani, indiferent de partidele şi coaliţiile care s-au aflat la conducerea ţării”, era mesajul companiei.

În aceeși lună, pe 11 aprilie 2019, Poșta venea cu o nouă precizare referitor la anunţul reprezentanţilor Alianţei 2020 USR-PLUS, de a da în judecată două filiale ale Poştei Române, din cauză că li s-a refuzat distribuirea de pliante electorale:

„Dintr-o eroare, salariatul desemnat cu încheierea contractelor pe produsul Postmesager s-a bazat, în răspunsurile sale, pe ultimul ghid electoral al Autorităţii Electorale Permanente (AEP), ale cărui prevederi erau valabile pentru perioada de campanie electorală a anului 2016. Potrivit acestui ghid, care este publicat la fiecare 4 ani de către AEP, cu 30 de zile înaintea alegerilor, se înţelege a fi material electoral orice material tipărit al unor alianţe, formaţiuni, partide politice sau candidaţi independenţi care îndeamnă electoratul la vot într-o anume campanie electorală.

Salariatul nostru a interpretat că, „având în vedere că încă nu a început LEGAL campania electorală, nu putem primi materiale electorale în afara campaniei (pe pliant având înscrisurile “Votează USR pe 26 Mai!”). Aşadar, dacă se scoate acel îndemn de pe flyer, acesta se poate accepta la distribuire până la începerea legală a campaniei”. Astfel, acesta a considerat că sintagma “Votează USR pe 26 Mai!”, prezentă pe materialul ce urma a fi distribuit, implica Poşta Română în procesul de campanie electorală înainte de începerea acesteia.

Managementul companiei a demarat o cercetare internă pentru a stabili care au fost cauzele care au dus la interpretarea eronată a legii. În cazul în care rezultatele vor conduce la concluzia că vinovat este angajatul în speţă, acesta va suporta consecinţele pe ramura profesională prevăzute de legislaţia în vigoare şi de Contractul Colectiv de Muncă.

Menţionăm că, ulterior acuzaţiilor de partizanat politic aduse companiei, prin încheierea unui contract comercial cu PSD, Poşta Română a încheiat contracte şi cu alte organizaţii de pe întreg spectrul politic, demonstrându-şi, astfel, imparţialitatea în relaţia cu orice organizaţie politică.

Situaţia creată este regretabilă în contextul mediatic nefavorabil care exercită o presiune asupra lucrătorilor poştali, indiferent de linia ierahică în care activează. Aceasta a condus la abordarea unei atitudini precaute a salariaţilor, care sunt în relaţie directă cu reprezentanţii tuturor partidelor politice. Asta nu scuză, însă, refuzul transmis de către salariatul companiei repezentanţilor USR.

Repetăm, aşa cum am mai spus-o, că Poşta Română respinge orice acuzaţie de partizanat politic. Este o societate comercială, care livrează servicii de peste 150 de ani, indiferent de partidele şi coaliţiile care s-au aflat la conducerea ţării”, potrivit companiei.

 

Citește și