VIDEO | Șeful Guvernului și-a susținut BUGETUL în Parlament / Scandal la începutul dezbaterilor / Ciolacu: Nu vor crește taxele în anul 2024!

Publicat: 19/12/2023, 20:00
Actualizat: 19/12/2023, 22:02

Cabinetul Ciolacu își susține Legea bugetului de stat în plenul reunit al Parlamentului. Marți seara sunt dezbaterile generale, iar votul final este programat pentru miercuri.

UPDATE 22.00

Dezbaterile generale pe Legea bugetului și Legea asigurărilor sociale de stat s-au încheiat. Miercuri dimineață se reia plenul celor două camere ale parlamentului cu dezbateri pe amendamente și vot.

AUR anunță că va bloca tribuna Parlamentului dacă majoritatea PSD-PNL, cu sprijinul USR și UDMR, nu majorează salariile profesorilor cu 40%.

Ne asumăm orice sancțiune dacă nu respectă promisiunile făcute profesorilor și dacă nu îi tratează cu respect.
AUR este pe poziții și o să ne luptăm pentru drepturile pensionarilor, ale profesorilor, ale tuturor categoriilor sociale batjocorite de PSD și PNL! Ne luptăm până la capăt pentru drepturile românilor, transmite partidul.

UPDATE 21.32

Vocea USR la tribună a fost a senatorului Irineu Darău:

Acordați un buget record specialilor. De ce vă deranjeză realitatea? PNL nu mai există decât la breloc în buzunarul PSD, care mărește taxele și pensiile speciale.

UPDATE 21.30

Președintele AUR George Simion promite să blocheze tribuna cu toate amendamentele depuse.

Dacă așa alegeți să ne tratați, vom alege să blocăm pupitrul cu cele 8000 de amendamente, până când o să aveți o logică cu ce promiteți.

Șpaga pe care mi-ați propus-o, de 400 de mii de lei, ca să nu vă ținem aici până la Crăciun, nu ține. Noi, AUR, nu ne vindem.

UPDATE 21.29

Deputatul Daniel Ghiță a avut o altercație în sala de ședințe și a fost scos afară.

UPDATE 20.25

Dezbaterile generale pe legea bugetului s-au încheiat. Ministrul Finanțelor prezintă legea bugetului asigurărilor sociale.

Principalele declarații ale lui Marcel Boloș:

Ipotezele sunt foarte importante pentru români ca să le înțeleagă: majorarea valorii punctului de pensie cu 13,8%, de la 1 ianuarie 2024. O veste mult așteptată, bugetată și pentru mulți români aduce o bucurie în casele lor.

Recalcularea pensiilor, așa cum s-a angajat Parlamentul, are bugetat valoarea punctului de pensie de 81 de lei.

UPDATE 21.22

Ultimul vorbitor a fost reprezentantul USR, Claudiu Năsui.

Ați măsluit creșterea economică, în condițiile în care Comsisia Europeană a spus că va fi de 2,2%. Ați făcut numai creșteri de cheltuieli. Domnule Ciolacu, ați mințit că nu veți crește taxele.

UPDATE 21.00

Premierul Marcel Ciolacu a părăsit sala de ședințe. După adoptarea bugetului, miercuri, va oferi declarații detaliate.

UPDATE 20.57

PSD a fost reprezentat la tribună de Gabriel Zetea.

Tuturo parlamentarilor de bun simț ne este greu să acceptăm că la această dezbatere participă un partid care nu respectă principiile democrației, USR, a spus deputatul Zetea.

Zetea a cerut aprinderea luminițelor de la telefon pentru USR, pentru a-și găsi principiile, pentru Drulă, Barna, Voiculescu și Mihăilă.

Voi sunteți cei care ne țineați închiși în casă, în timp ce dădeați găuri de un miliard de euro.

UPDATE 20.53

Vocea PNL este reprezentată de Florin Roman, care a atacat USR pentru cele „3 grame de canabis propuse pentru noi și copiii noștri”.

PNL va vota acest buget. Noi am depus acel amendament prin care nu vor crește taxele. Este un buget al investițiilor iar cea mai importantă componentă este un alt program liberal, Anghel Saligny. Avem garanția că Pilonul 2 nu se întâmplă nimic cu el. Patrditul 3 grame de canabis nu și-a dorit acest lucru. PNL este gardianul Pilonului 2.

UPDATE 20.50

Din partea USR a vorbit Anca Dragu, fosta șefă a Senatului, care a spus de la tribună că este „cel mai nerealist buget”.

Aveți o supraestimare a veniturilor de peste 20 miliarde lei și o subestimare a cheltuielilor de 25 miliarde euro, a spus Dragu.

UPDATE 20.48

Premierul Marcel Ciolacu a încheiat prezentarea bugetului, pe care a susținut-o înconjurat de reprezentanții USR și AUR.

UPDATE 20.24

Deputații AUR s-au așezat în bănci. Premierul începe prezentarea Legii bugetului.

Principalele declarații ale premierului Marcel Ciolacu:

Bugetul este unul al dezvoltării și al echității, în care creșterea economică se regăsește în creșterea nivelului de trai.

Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele și să pregătească România pentru viitor.

Investiții record, de peste 7% din PIB. Un plus de 27 miliarde față de acest an și dublu față de 2021.

Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de români: angajați cu salariul minim și pensionari.

Un plan coerent de ordonare a cheltuielilor bugetare și un pachet de măsuri de creșterea colectării și scăderea evaziunii fiscale.

Profit de acest moment, pentru a mă adresa românilor și partenerilor de guvernare, colegilor din PSD și tuturor oamenilor din această sală: nu vor crește taxele în anul 2024.

Am văzut foarte multă panică. Recunosc că nu am nicio așteptare de la un partid care susține circul. Voi, de fapt, nu aveți nicio soluție economică concretă. Vă propun calea cea mai ușoară, declarați război Rusiei. Dumneavoastră m-ați surprins. V-ați adus acum aminte de pensionari, deși când ați fost la guvernare ați dat 0% la pensionari și 1 miliard de lei pentru vaccinuri.

Acest buget este calibrat pentru a atenua presiunile inflaționiste.

Am demonstrat că știm să ne luptăm cu acest fenomen. Azi, am dus inflația la o singură cifră, 6,7%.

Vom prelungi două măsuri care au dus la scăderea inflației: plafonarea la energie și gaze și la alimentele de bază.

Anul viitor, niciun român nu va plăti mai mult la facturile la energie.

Îi anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa și anul viitor.

Stoparea declinului economic a fost primul lucru pe care a trebui să-l facem. Totuși, românii continuă să resimtă efectele jafului economic din ultimii ani.

Avem două creșteri substanțiale ale pensiilor, anul viitor.

Vom face dreptate și profesorilor și ne vom respecta toate angajamentele pe care le-am luat în fața lor, la virgulă.

De la preluarea guvernării am spus că trebuie să ne apropiem de salariul minim european.

Îmi doresc ca salariul minim să ajungă în 2025 la 4.000 de lei.

Să fie foarte clar: salariile echitabile nu sunt o problemă, ci fac parte din soluții.

Voi susține întotdeauna oamenii care muncesc și contribuie la dezvoltarea acestei țări.

Bugetul 2024 este construit în jurul patriotismului economic.

Anul viitor, investițiile vor aduce jumătate din creșterea economică. Am prioritizat investițiile, nu mai alocăm bani pe zeci de proiecte începute și niciodată realizate.

Avem cea mai mare alocare bugetară la Educație din istorie.

Nu vreau să mai întâlnim situații ca spitalele să nu aibă finanțare și bolnavii să nu aibă acces la medicamente. Vom investi masiv în medicii de familie și vom continua investițiile în spitale prin PNRR. Cine mai îndrăznește să mai ia șpagă va fi aspru pedepsit.

Am auzit voci care spun că este un buget nerealist. Sunt aceiași oameni care spuneau că nu trebuie să creștem pensiile și salariile.

Deficitul bugetar va fi de 5% din PIB, adică vom face o consolidare bugetară de 1% din PIB.

Vom stopa modelul de guvernare pe datorie care va scădea la 48% din PIB anul viitor.

Nu mă impresionează cei care doar trâmbițează reformele, dar niciodată nu le fac.

Nu putem schimba de pe o zi pe alta un sistem care a funcționat așa tip de 30 de ani.

UPDATE 20.16

Premierul a revenit în sală, iar primul care a luat cuvântul a fost șeful AUR.

George Simion a cerut de la prezidiu majorarea salariilor profesorilor cu 40%, așa cum au promis guvernanții.


UPDATE 20.14

Premierul Marcel Ciolacu a părăsit sala de ședințe și a mers în biroul președintelui Camerei Deputaților, pe fondul zgomotelor deputaților AUR.

UPDATE 20.13

George Simion refuză să meargă în bancă. Șeful AUR face live pe Facebook, de la prezidiu.


UPDATE 20.11

Ședința comună a Parlamentului nu a început încă. Președintele de ședință discută cu liderii tuturor grupurilor parlamentare.

Sunt programate, în această seară, doar dezbaterile generale, întrucât raportul comisiilor de buget nu este gata.

Mâine, Parlamentul va relua dezbaterile pe amendamentele care au ajuns la aproape 8.000.

UPDATE 20.06

Alfred Simonis o invită pe senatoarea Diana Șoșoacă să respecte instituția Parlamentului. Șoșoacă face scandal la prezidiu, împreună cu mai multi depuați USR, dar și George Simion, care nu dorește să meargă în sală.

Vedeți ce ați semănat, domnule Simion? Asta culegeți, i-a spus Simonis șefului AUR, George Simion.

UPDATE 20.03

Parlamentarii USR au acoperit prezidiul cu mai multe cutii galbene, cu diverse înscrisuri. Președintele interimar al Camerei Deputaților a chemat chestorii la prezidiu.

UPDATE 20.00

Înainte de începutul dezbaterilor generale, USR a acuzat actuala guvernare că a făcut un buget destinat clientelei politice.

Știrea inițială.

Guvernul a adoptat proiectul Legii bugetului de stat și proiectul Legii asigurărilor sociale joi noaptea.

Luni și marți, parlamentarii au dezbătut, la foc automat, bugetele ordonatorilor de credite, cu 10 minute timp alocat fiecăruia pentru prezentare, discuții și vot. Secretariatul General al Guvernului a avut la dispoziție 45 de minute, întrucât au fost de trecut în revistă 4000 de amendamente.

Bugetul României a trecut prin filtrul comisiilor în forma trimisă de la Guvern, cu mici modificări, chiar dacă au fost aproape 5000 de amendamente din partea parlamentarilor.

Spre exemplu, la Ministerul Agriculturii a trecut amendamentul depus de titularul mandatului Florin Barbu care vizează redistribuirea unei sume de 268 de milioane de lei din buget pentru asigurarea despăgubirilor către fermierii care au fost afectați de fenomenelor meteo nefavorabile în toamna lui 2022.

Contre pe veniturile din digitalizare

Una dintre marile necunoscute, care a fost însoțită în buget de o „componentă de risc” o reprezintă veniturile din digitalizare.

La ieșirea din Comisia de buget, șeful de la Finanțe a explicat de ce a fost nevoie de introducerea unei „componente de risc”, legată de veniturile din digitalizare.

Marcel Boloș a spus jurnaliștilor că este nevoie „să reflectăm realitatea și să ne concentrăm pe măsurile care stau la baza veniturilor din digitalizare”.

Pe parcursul de implementare, mecanismul va fi ajustat, a transmis ministrul care a adăugat că ar fi fost „o abordare neserioasă, în lipsa acelei componente de risc”.

Risc asupra faptului că România are un minimum de realizat de 0,5% din PIB din mai buna colectare a veniturilor și, până acum, din implementarea bugetului de atâția ani, la momentul la care s-au finalizat rezultatele mai bunei colectări, știm cu toții cu ce ne-am ales.

La dezbaterile din comisie, actualul ministru al Finanțelor a fost chestionat pe acest subiect de un predecesor al său, fostul premier Florin Cîțu.

Senatorul liberal i-a spus lui Boloș să scoată „chestia cu risc major”. Ori sunt venituri din pix și există un risc major, ori nu sunt venituri din pix și nu există niciun risc major, a completat Cîțu.

Avem un risc major pentru deficit bugetar. Aș vrea să înțeleg puțin, să clarificăm pentru toată lumea, ce înseamnă acest avertisment, ce rost are el acolo, dacă deja îl avem în buget. Pentru ce este acest avertisment? Nu-i văd rostul. Ați spus foarte bine că le considerați venituri, nu înțeleg ce caută acest avertisment în documentel oficiale ale Ministerului Finanțelor.

Marcel Boloș i-a răspuns:

Avem trei tipuri de măsuri care este imposibil să nu dea rezultate pe ceea ce înseamnă venituri pe digitalizare

Și Opoziția, prin vocea fostului ministru al Economiei Claudiu Năsui, a acuzat ministerul Finanțelor că a introdus în buget „o linie de venituri fictive, doar ca să iasă deficitul bine”.

Năsui a făcut referire tocmai la componenta Venituri suplimentare încasate din digitalizare, trecută cu o valoare de 10,5 miliarde lei.

O „sursă” de venituri care n-a existat niciodată și nu e clar cum ar funcționa. Impozitul pe profit, pe venit, taxa pe valoare adăugată, contribuția pe X pe Y, toate sunt surse de bani pentru stat. Statul le ia de undeva. Intră niște bani în trezorerie. Dar încasări din digitalizare ce sunt? Doar un nou mod de a minți cu zâmbetul pe buze, a precizat deputatul USR.

Cum arată bugetul pe 2024

Bugetul pe anul 2024 este construit pe o creștere economică de 3,4% cu 2,0% mai mare decât în 2023 și pe un deficit de 5% din PIB, adică 87 miliarde lei din PIB-ul de 1.734 miliarde lei (350 miliarde euro).

Guvernul țintește o creștere economică de 3,4%, „a doua cea mai mare din UE”, după cum a precizat premierul Ciolacu, adică 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de anul 2023.

Marcel Ciolacu a anunțat un buget marcat de recorduri pozitive. Cresc salariile, se indexează pensiile, și, se aloca sume record pentru investiții. Și, cele mai importante asigurări venite de la premier: majorările nu vor veni la pachet cu noi creșteri de taxe la anul.

De altfel, deputatul PNL Florin Roman a introdus un amendament, pentru a se asigura de acest lucru.

Prin acest amendament va deveni literă de lege că nu pot fi introduse taxe şi impozite, a explicat Roman, la dezbaterile din comisii, adăugând că „diferenţa de la vorbe la fapte e câteodată alta”.

Conform proiectului de lege, se estimează că veniturile bugetare vor crește cu 13%, la suma de 586 miliarde lei.

Cele mai mari ponderi în cadrul veniturilor bugetare în anul 2024 le înregistrează contribuţiile de asigurări sociale (31,2% din total venituri), urmate de TVA(20,4%) sume primite de la UE (11,8% din total venituri), impozit pe salarii şi venit (7,9% din PIB) şi venituri nefiscale (7,8% din total venituri).

Şi în anul 2024 în totalul veniturilor bugetare sumele provenind de la UE deţin 11,8% ce vor avea o contribuţie pozitivă la creşterea economică, banii europeni constituind o sursă de finanţare care degrevează bugetul naţional şi un mijloc de implementare a unor reforme în acord cu agenda europeană

Și cheltuielile bugetare vor înregistra o creștere de 9%, față de ce prognozează guvernul că va cheltui până la final de 2023, şi vor ajunge la 673 miliarde lei.

Cea mai mare creştere pe orizontul de referinţă o înregistrează cheltuielile cu asistenţa socială, respectiv 12,1% din PIB în anul 2024, în creştere în 2025, dar scad iarăşi în 2026.

Cheltuielile de personal sunt în sumă de 146,2 miliarde lei în anul 2024, ajungând în anul 2026 la 156,8 miliarde lei.

Bunurile şi serviciile înregistrează o tendinţă de diminuare în perioada 2025 – 2026 faţă de anul 2024 ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile cu dobânzile înregistrează de asemenea o diminuare ca pondere în PIB pe perioada 2024-2026.

În anul 2024 cheltuielile destinate investiţiilor însumează aprox.120,1 miliarde lei, reprezentând aproximativ 6,9 % în PIB.

În anul 2024 se remarcă cea mai mare pondere a investiţiilor în PIB. Investiţiile sunt susţinute din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, însă până la sfârşitul anului 2026 acestea trebuie finalizate. Cu ponderi mari în total cheltuieli în anul 2024 se situează asistenţa socială (31,1 % din total cheltuieli), cheltuielile de personal (21,7 % din total) şi cheltuielile de investiţii (17,8% din total).

Totuşi, în structura cheltuielilor bugetare se constată în anul 2024 o creştere a ponderii cheltuielilor cu investiţiile, diminuare a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile, a subvenţiilor.

Sursa: Mediafax foto

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Controverse pe veniturile din digitalizare / Boloș explică necesitatea „componentei de risc” / USR: Introduc o linie de venituri fictive

Bugetul de la miezul nopții. SEMNE bune anul are? Analist: „Față de 2023, include PIB mai mare cu 150 de miliarde de lei” – DECLARAȚII EXCLUSIVE

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike...
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Scandal după moartea lui Prigoană. Bahmuțeanu îi cere ajutorul lui Ciolacu pentru a-și recupera copiii:...
Un semnal din spațiu care simulează un mesaj de la extratereștri a fost descifrat după...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Doi tineri, de 17 şi 21 de ani, au murit carbonizaţi în maşina care a...
Cine e, de fapt, polițistul spânzurat în Valea Nucarilor: Era îmbrăcat în haine civile, nu...
A murit Elena Caragiu, fosta soție a lui Toma Caragiu. După pierderea soțului în cutremurul...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Mike Tyson după meciul cu Jake Paul: Nu regret că am urcat în ring pentru...
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Marea actriță a României a MURIT. Viața sa, un adevărat film: Fie iertată și neuitată!
Klaus Iohannis, pe final de mandat. Se laudă că nu a avut concediu
UEFA a luat prima decizie dupe ce Kosovo a abandonat meciul cu România. De ce...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Reacția sfâșietoare a lui Fuego la tragedia familiei Cuciuc: „Viața e uneori nedreaptă!”
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Oamenii de știință au transformat sângele în material care repară oasele