Cabinetul Ciolacu va avea 18 portofolii, iar toți candidații propuși pentru preluarea lor au primit, audiați, miercuri, avize favorabile în comisiile de specialitate reunite ale Parlamentului. Conform procedurii constituționale, lista cu membrii viitorului Executiv vor fi dezbătute și votate în plenul reunit al Parlamentului, care este programat joi, 14 iunie, de la ora 12:00. Ulterior, dacă trece de vot – ceea ce e previzibil, având în vedere că PSD, PNL și minoritățile au majoritatea – Guvernul Ciolacu va fi învestit în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată la Palatul Cotroceni.
Cei 18 candidați propuși pentru funcția de membru al Guvernului de către Marcel Ciolacu, candidat la funcția de prim-ministru, au fost repartizați pentru audierile din cadrul comisiilor permanente ale Camerei Deputaților și Senatului a candidaților, începând de la ora 10:00, până la 16:45. Avizul comisiilor este unul consultativ.
UPDATE ORA 16:00
Mircea Fechet este audiat pentru a prelua conducerea Ministerului Mediului, deținut până acum de UDMR.
UPDATE ora 15:00:
Angel Tîlvăr a intrat la audieri pentru un nou mandat la conducerii Ministerului Apărării.
După ce a condus Ministerul Finanțelor, Adrian Câciu a intrat la audieri pentru un mandat la Ministerul Fondurilor Europene.
Luminiţa Odobescu este audiată pentru a prelua conducerea Ministerului Afacerilor Externe de la Bogdan Aurescu.
UPDATE ORA 14:00
Alexandru Rafila este audiat pentru continuarea mandatului la Ministerul Sănătății.
Gabriela Firea a intrat la audieri pentru un al doilea mandat la conducerea Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.
Actual premier și ministru interimar al Justiției, Cătălin Predoiu, este audiat pentru funcția de vicepremier cu portofoliul Internelor.
UPDATE ORA 13:00:
Raluca Turcan a intrat la audieri pentru a prelua Ministerul Culturii, pe care l-a condus în Guvernul Orban.
Marius Budăi este audiat pentru a continua mandatul la Ministerul Muncii.
UPDATE ORA 12:00:
Marcel Boloş a intrat la audieri la pentru funcția de ministru al Finanțelor, de către Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, împreună cu Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senat.
Bogdan Ivan, propus de Marcel Ciolacu pentru a prelua Ministrul Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii, în comisiile reunite, respetiv Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor, Comisia pentru știința și tehnologie și Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților, și Comisia pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, Comisia pentru știinta, inovare și tehnologie, Comisia pentru învățământ.
Radu Oprea este audiat pentru Ministerul Economiei şi Turismului, în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Camera Deputaților, și Comisia economică, industrii și servicii, Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senat.
UPDATE ORA 11:00:
Adrian Veştea a intrat la audieri pentru a prelua Ministerul Dezvoltării în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților și Comisia pentru administrație publică a Senatului.
Sorin Grindeanu a intrat la audieri pentru a contiua mandatul la conducerea Ministerului Transporturilor, în Comisiile reunite pentru transporturi și infrastructură ale camerelor.
Sebastian Burduja a intrat la audieri pentru a conduce Ministerul Energiei, după ce anterior a deținut portofoliul Cercetării, în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, Comisia pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, respectiv Comisia economică, industrii și servicii și Comisia pentru energie, infrastructura energetică și resurse minerale a Senatului.
UPDATE ORA 10:00:
Alina Gorghiu a intrat la audieri pentru conducerea Ministerului Justiţiei de Comisia juridică, de disciplină și imunități, Comisia pentru constituționalitate, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții, Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale ale Camerei Deputaților și de Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, Comisia pentru constituționalitate, Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea coruptiei și petiții, Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități.
Ligia Deca a intrat la audieri pentru conducerea Ministerului Educaţiei de Comisiile pentru învățământ din cele două camere.
Florin Barbu a intrat la audieri pentru preluarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Depuaților și Comisia pentru agricultură, industrie alimentara și dezvoltare rurală a Senatului.
Klaus Iohannis l-a desemnat, marți, pe Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, în poziția de candidat pentru funcția de premier, la finalul consultărilor derulate la Palatul Cotroceni, după ce Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea Guvernului.
Liderul social democrat a fost desemnat astfel, conform procedurii constituționale, să propună un nou Executiv, Guvernul Ciolacu, care să fie votat în Parlament.
Guvernul Ciolacu va avea 18 ministere, iar candidații propuși de Marcel Ciolacu sunt:
Premierul desemnat Marcel Ciolacu a expus, marți seara, prioritățile viitorului Guvern, între care creșterea veniturilor populației și un sistem de sănătate eficient.
„La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige mininum 500 de euro lunar, iar salariul mediu net să ajungă la 1.000 de euro”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul desemnat a subliniat importanța aducerii în țară a miliardelor din PNRR, la pachet cu reformele.
„Toți miniștrii nu vor fi membri ai PNL sau ai PSD, ci ai României. Tăiem privilegii nemeritate pentru ca toți să aibă șanse egale”, a mai spus liderul PSD.
Uniunea condusă de Kelemen Hunor a rămas în afara Palatului Victoria, după ce PNL nu a fost de acord ca udemeriștii, care au renunțat la Dezvoltare, ca să preia ministerele Mediului și Energiei.
„Lucrurile se opresc, fiincă nu am reușit să ajungem la un consens a declarat marți” seară liderul maghiar. Conform lui Hunor, UDMR nu a primit nimic din ceea de a cerut în negocieri.
Vezi AICI Programul de guvernare iunie 2023 – decembrie 2024.
Desemnarea lui Marcel Ciolacu vine după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia luni, 12 iunie.
Marți, conducerea Senatului l-a votat pe Nicolae Ciucă în funcția de președinte al forului legislativ.
El fusese numit premier după ultimele consultări, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, după căderea Cabinetului Cîțu.
Audieri Guvern Iunie 2023 by Gandul.info on Scribd