Prima pagină » Știri politice » LIVE UPDATE| Marcel Ciolacu i-a convocat în ședință pe miniștrii implicați în negocierile cu fermierii și transportatorii/ Protestele continuă în țară

LIVE UPDATE| Marcel Ciolacu i-a convocat în ședință pe miniștrii implicați în negocierile cu fermierii și transportatorii/ Protestele continuă în țară

Premierul Marcel Ciolacu caută soluții împreună cu miniștrii-cheie implicați în negocierile cu fermierii și transportatorii la Palatul Victoria. Vorbim despre vicepremierul și ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Transportorilor, Sorin Grindeanu, dar și reprezentanți ai ministerului de Finanțe. La discuții participă și liderul PNL, Nicolae Ciucă. În schimb, fermierii și transportatorii se află pentru a șasea zi consecutiv în stradă.

Marcel Ciolacu i-a convocat pe miniștrii-cheie implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii pentru a îi prezenta situația revendicărilor centralizate ale protestatarilor. Ieri, reprezentanți ai fermierilor și transportatorilor au avut întâlniri cu ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, întâlnire reprogramată la cererea protestatarilor.

După negocierile de la MF, Boloș a atras atenția cu privire la faptul că „pretențiile fermierilor pot păgubi România de 13 miliarde de euro. Cererile agricultorilor vor ajunge pe masa Comisiei Europene”.

Aşa cum am precizat şi protestatarilor (…) orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor. Pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor şi măsurile care ţin de fondurile europene, a declarat duminică, Marcel Boloş.

Delegația care a participat la consultările de la MF, în frunte cu Dănuț Andruș, a anunțat duminică seară că nu s-a ajuns la un numitor comun cu ministrul și că protestele fermierilor și transportatorilor vor continua.

Consultări la Ministerul Agriculturii

Luni, fermierii și transportatorii urmează, începând cu ora 11:00, mai multe negocieri la sediul MADR, după cum urmează: de la ora 11:00 sunt așteptați fermierii din sectorul ovine și caprine, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal, iar de la 15:00 sunt programați reprezentanții AMRCR (Asociația Marilor Rețele Comerciale din România).

De asemenea, marți, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programați fermierii din sectorul zootehnic – vaca de lapte și cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuții cei care reprezintă sectorul de porc și pasăre, iar de la ora 16:00 sunt așteptați procesatorii din industria alimentară.

Consultările sunt menite să stabilească dacă se va prelungi plafonarea adaosului comercial la unele alimente de bază. (detalii AICI)

Circulație îngreunată pe mai multe drumuri din țară

În același timp fermierii și transportatorii protestează în mai multe locuri din țară, inclusiv în localitatea Afumați de la marginea Capitalei, acolo unde protestatarii sunt blocați de forțele de ordine să intre în oraș, având în vedere lipsa autorizației de protest.

Astfel, Centru Infotrafic al Poliției Române anunță că pe DN 2, în localitatea Afumați, județul Ilfov, circulația este restricționată pe prima bandă pe ambele sensuri, fiind ocupată de autocamioane, în contextul protestului transportatorilor.

Se estimează ca aceste proteste să continue și pe parcursul zilei, existând posibilitatea ca traficul să fie îngreunat în anumite zone din țară, în special pe șosele de centură ale marilor orașe sau la intrările în acestea.

De asemenea, se recomandă conducătorilor auto să se intereseze cu privire la restricțiile de trafic, să evite zonele cu manifestații, alegând rute alternative, și să respecte indicațiile polițiștilor care desfășoară activități în teren de fluidizare a circulației!

Revendicările fermierilor

1. 𝗔𝗰𝗼𝗿𝗱𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘀𝘂𝗯𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗔𝗣𝗜𝗔 aferente anului 2023 până la finalul lunii februarie 2024.
2. 𝗖𝗼𝗺𝗽𝗲𝗻𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗶𝗲𝗿𝗱𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗳𝗲𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 afectați de perturbarea majoră a pieței cerealelor, cauzată de importul cerealelor ieftine din Ucraina, care nu respectă standardele UE și pot pune în pericol siguranța alimentară.
3. 𝗢𝗳𝗲𝗿𝗶𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝘀𝘂𝗯𝘃𝗲𝗻𝘁̦𝗶𝗶 𝗮𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗽𝗶𝗲𝗿𝗱𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 cauzate de volatilitatea prețurilor de comercializare a cerealelor și oleaginoaselor în anul agricol 2023.
4. 𝗢𝗳𝗲𝗿𝗶𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗹𝗶𝗻𝗶𝗶 𝗱𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲 𝗮𝘃𝗮𝗻𝘁𝗮𝗷𝗼𝗮𝘀𝗲 antreprenorilor din agricultură cu garanții guvernamentale, până cel târziu la finalul lunii ianuarie.
5. 𝗖𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗔𝗚𝗥𝗢 𝗜𝗠𝗠 𝗜𝗡𝗩𝗘𝗦𝗧 𝘀̦𝗶 𝗥𝗨𝗥𝗔𝗟 𝗜𝗡𝗩𝗘𝗦𝗧 prin creșterea plafoanelor de garantare și a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanție FGCR.
6. 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗮 𝗰𝗵𝗲𝗹𝘁𝘂𝗶𝗲𝗹𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝗻𝘀𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗮𝗿𝘁̦𝗶𝗮𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗰𝗼𝘀𝘁𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗲𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲𝗶 utilizate pentru irigarea suprafețelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023.
7. 𝗘𝗰𝗵𝗶𝘃𝗮𝗹𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗮𝘁𝗲𝗴𝗼𝗿𝗶𝗲𝗶 𝗕 𝗰𝘂 𝗧𝗥 și a categoriei B1 cu TR1.
8. 𝗔𝗱𝗼𝗽𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗱𝗲𝗰𝗶𝘇𝗶𝗶, la nivel național (caz de forță majoră) și european 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗱𝗲𝗿𝗼𝗴𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗹𝗮 𝗮𝗽𝗹𝗶𝗰𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗚𝗔𝗘𝗖 𝟳 𝘀̦𝗶 𝟴 pentru anul curent.
9. 𝗦𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗳𝗲𝗿𝗺𝗶𝗲𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗮𝗳𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁̦𝗶 𝗱𝗲 𝘀𝗲𝗰𝗲𝘁𝗮̆ pentru pierderile suferite aferente producției și valorificării cerealelor și oleaginoaselor pentru culturile de toamnă 2022.
10. 𝗔𝘀𝗶𝗴𝘂𝗿𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗲𝘁𝗶𝘁̦𝗶𝗶 𝗰𝗼𝗿𝗲𝗰𝘁𝗲 𝗽𝗲 𝗽𝗶𝗮𝘁̦𝗮 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗮̆ 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗮𝗻𝗮̆ (inclusiv statele aflate într-un proces de aderare la UE).
11. 𝗦𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗶𝗿𝗲𝗮 𝘂𝗻𝗲𝗶 𝘀𝗰𝗵𝗲𝗺𝗲 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗰𝗿𝗼𝗰𝗿𝗲𝗱𝗶𝘁𝗮𝗿𝗲.
12. 𝗣𝗿𝗼𝘁𝗲𝗷𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗶𝗲𝘁̦𝗲𝗶 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗻𝗲 prin efectuarea de controale sistematice pentru verificarea regimului vamal și respectarea cerințelor UE.
13. 𝗥𝗲𝘃𝗶𝘇𝘂𝗶𝗿𝗲𝗮 𝗹𝗲𝗴𝗶𝘀𝗹𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗳𝗶𝘀𝗰𝗮𝗹𝗲 în ceea ce privește taxarea companiilor cu cifra de afaceri de peste 50 mil. EURO, precum și a instituțiilor bancare.
14. 𝗔𝘀𝘂𝗺𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝗚𝘂𝘃𝗲𝗿𝗻𝘂𝗹 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗲𝗶 𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗶𝗲𝗰𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝘀𝘁𝗿𝗮𝘁𝗲𝗴𝗶𝗰 𝗽𝗿𝗶𝘃𝗶𝗻𝗱 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝗰𝗮𝗽𝗮𝗰𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝘀̦𝗶 𝗮𝗱𝗮𝗽𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗹𝗼𝗴𝗶𝘀𝘁𝗶𝗰𝗲 𝗮𝗳𝗲𝗿𝗲𝗻𝘁𝗲 𝗣𝗼𝗿𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝗼𝗻𝘀𝘁𝗮𝗻𝘁̦𝗮.

Știre în curs de actualizare

CITIȚI ȘI:

UPDATE | Protestul transportatorilor și fermierilor, ziua 5. Taximetriștii se asociază revoltei/Grindeanu: „Sunt lucruri pe care le putem face”

LIVE-UPDATE | VIDEO Vama Calafat, blocată. Consultări între reprezentanţii ministerelor, transportatori şi fermieri/Ce decizii s-au luat

Citește și