VIDEO | Guvernul Ciucă a depus jurământul de învestitură. Klaus Iohannis: „Criza politică s-a terminat”
Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 25 noiembrie 2021, decretul pentru numirea Guvernului care a primit votul de încredere în Parlament. Membrii noului Executiv, format în urma colaborării dintre Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat, Uniunea Democrată Maghiară din România, cu susținerea grupului minorităților naționale, au depus, de la ora 15:00, jurământul de învestitură.
Ceremonia de învestire a noului Guvern a debutat, la Palatul Cotroceni, cu intonarea imnului național. Premierul Nicolae Ciucă a rostit jurământul de credință, urmat de vicepremierii Sorin Grindeanu și Kelemen Hunor, apoi ceilalți miniștri.
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”, este jurământul pe care îl rostes membrii Executivului, conform Constituției.
La finalul ceremoniei, șeful statului i-a felicitat pe membrii Guvernului și a declarat: „Criza politică s-a terminat”.
Principalele declarații ale președintelui:
„Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize, nu, și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat, criza energetică nu s-a terminat, capătă doar noi forme.
Bugetul pe acest an va trebui rectificat, bugetul pentru anul viitor va trebui pregătit și votat.
Oamenii așteaptă plata pensiilor și salariilor la timp și multe alte lucruri se cer rezolvate urgent.
Pentru toate acestea este nevoie de un Guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament și acum există acest Guvern.
Dar nu numai probleme ne așteaptă și vă așteaptă. Sunt multe oportunități. PNRR se cere implementat, sunt foarte mulți bani aici care trebuie investiți în beneficiul românilor.
Toată lumea așteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creștere economică, pentru a crește salariile, pentru a crește pensiile.
Toată lumea se așteaptă la investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele.
Și pentru toate acestea, pentru a fructifica toate aceste oportunități este nevoie de un Guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlamentul României. Acum avem acest Guvern.
Nu a fost simplu. Cred că nu-și imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină împreună partide care până mai ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt.
A fost nevoie să se treacă peste multe orgolii, și mai mari, și mai mici, pentru a găsi punctele comune și pentru a ajunge la votul de încredere de astăzi.
Domnule prim-ministru, onorați membri ai Guvernului, așteptările sunt mari. Românii așteaptă să vă apucați și să vă rezolvați probelemele pe care le-ați enunțat în programul de guvernare.
Lumea s-a săturat de crize. Lumea s-a săturat de promisiuni. Oamenii vor să vadă fapte, rezultate. Vă invit să le livrați! Vă urez tuturor mult succes și multă sănătate!”
Cine formează noul Executiv
Șeful statului a semnat decretul pentru numirea noului Guvern, care a trecut joi în plenul reunit al Parlamentului, cu 318 de voturi ”pentru”, peste numărul minim necesar de 234.
Executivul este condus de premierul Nicolae Ciucă, de la PNL, și de doi vicepremieri, Sorin Grindeanu, de la PSD și Kelemen Hunor, de la UDMR. Guvernul Ciucă are 20 de ministere, împărțite între PSD, PNL și UDMR
Miniștrii PSD
- Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
- Ministerul Apărării Naționale: Vasile Dîncu
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: Sorin Grindeanu
- Ministerul Muncii și Solidarității Sociale: Marius Budăi
- Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse: Gabriela Firea
- Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
- Ministerul Economiei: Florin Spătaru
- Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Adrian Chesnoiu
Miniștrii PNL
- Ministerul Justiției: Cătălin Predoiu
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene: Dan Vîlceanu
- Ministerul Energiei: Virgil Popescu
- Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
- Ministerul Afacerilor Externe: Bogdan Aurescu
- Ministerul Educației: Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Florin Roman
- Ministerul Antreprenoriatului și Turismului: Constantin Daniel Cadariu
Miniștrii UDMR
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: Cseke Attila
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: Tanczos Barna
- Ministerul Sportului: Eduard Novak
Care este jurământul
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului a fost programată joi, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, după cum a anunțat Administrația Prezidențială.
Conform Constituției, după ce Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, conform art. 104:
„(1) Primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României, jurământul de la articolul 82.
(2) Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.”
Ceremonia de joi vine la mai puțin de un an de la depunerea jurământului de către Guvernul Cîțu, din 23 decembrie 2020, și la aproximativ șapte luni de la demiterea acestuia în Parlament, prin moțiune de cenzură depusă de PSD.