UPDATE 16:41:Liviu Dragnea este confruntat de judecători, la momentul transmiterii știrii, cu fosta șefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, întrucât declarațiile date de cei doi prezintă contradicții. Președintele PSD este acuzat că ar fi intervenit pentru angajarea fictivă a două persoane la Direcție.
„Așa cum v-am spus am citit dosarul, rechizitoriul, codurile penale și aș vrea să mă ajutati să înțeleg de ce sunt trimis în judecată pe baza unor zvonuri, bârfe la șpriț, fără probe”, a spus Liviu Dragnea în încheierea audierii sale de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul DGASPC Teleorman, în care acesta este acuzat de fapte de corupție.
Întrebat de către judecător dacă mai are ceva de adăugat, Dragnea a răspuns: „Atât. Ce sa mai înțeleg, că am rămas ținta DNA-ului?”.
În cadrul audierii sale din sala de judecată, Liviu Dragnea a spus că se vede nevoit să opineze pe baza unor zvonurile, despre care crede că l-au adus în această situație.
UPDATE 15:46:Miercuri, la ședința de judecată din dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de implicare în angajări fictive la DGASPC Teleorman, a fost audiată una dintre femeile care ar fi fost favorizate de președintele PSD, aceasta susținând că nu știa că acțiunile ei sunt penale.
Adriana Botorogeanu, acuzată că ar fi desfășurat activități la sediul PSD în timp ce era angajată la DGASPC, le-a spus judecătorilor că nu dorește să mai dea nicio declarație. Anisa Stoica, în sarcina căreia s-a dispus aceeași faptă, a acceptat să răspundă la întrebări. Ambele și-au recunoscut vinovăția.
Anisa Stoica a declarat în instanță să nu a solicitat să fie angajată și nici nu i s-a adresat lui Liviu Dragnea în acest sens, precizând, de asemenea, că pentru activitatea de la partid nu era plătită.
„Nu eu am solicitat să fiu angajată. Nu m-am adresat lui Matei Stuparu și nici lui Liviu Dragnea. La acea dată eu îmi desfășurăm activitatea în presa locală. La o întrunire la Camera Deputaților, cred că în 2006, unde era prezentă și Adriana Botorogeanu, și am făcut cunoștință cu Liviu Dragnea, iar ulterior ne-am întâlnit la CJ Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că dorește să înființeze un birou de presă în cadrul organizației județene a partidului. Eu i-am spus că nu m-am mai ocupat, însă aș fi de acord să încerc. La acea dată s-a pus problema să lucrez în cadrul partidului, fără să se precizeze o anumită funcție. Trei luni de zile, deși mi-am desfășurat activitatea la organizația județeană a PSD, nu am fost remunerată. La un moment dat am fost întrebată de domnul Dragnea dacă s-a rezolvat problema cu angajarea, iar eu am spus că nu și nici nu știam cine trebuie s-o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Dragnea pentru a fi angajată. Domnul Dragnea a avut niște discuții cu juste persoane pe care nu le mai țin minte exact și mi-a spus că voi fi angajată în cadrul DGASPC Teleorman, spunând că este o soluție temporară”, a spus Anisa Stoica.
Aceasta le-a mai spus magistraților că Floarea Alesu, fostul director al DGASPC Teleorman, a fost cea care le-a spus să meargă la partid și să nu mai vină la instituția la care erau angajate.
„Nu știu de unde Floarea Alesu știa că în acea perioadă eu și Adriana Botorogeanu ne desfășurăm activitatea la partid. La un moment dat, Alesu a ieșit din birou, însă revenit la scurt timp și ne-a spus să nu venim deloc la DGASPC și să mergem doar la partid. Doamna director Alesu nu ne-a dat nicio explicație pentru ceea ce ne-a comunicat în final să facem. Atât eu, cât și Adriana Botorogeanu ne-am dus la sediul partidului, unde ne-am desfășurat activitatea. Eu nu am realizat la data respectivă că procedând în modul arătat și acceptând în continuare activitatea la partid, deși eram salarizată de DGASPC Teleorman pot săvârși o faptă penală. Nu am fost niciodată protejata lui Dragnea, nu am făcut parte din cercul lui relațional. Niciodată nu am avut vreo discuție cu Bombonica Prodana în legătură cu menținerea pe post a mea. De altfel, nu m-am întâlnit niciodată cu dânsa. (…) Adriana Botorogeanu fusese angajată înaintea mea la DGASPC Teleorman și își desfășura activitatea la partid și cred că persoanele de la partid cunoșteau această situație, că vine la partid, dar e plătită de DGASPC. Nu am cunoștință dacă Botorogeanu se bucură de protecție din partea vreunei persoane”, a mai spus Stoica.
UPDATE 15:18:Liviu Dragnea este audiat, la momentul transmiterii știrii, de judecătorii instanței supreme, în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual în legătură cu angajări fictive la DGASPC Teleorman. Președintele PSD spune că este nevinovat.
„Am înțeles acuzațiile ce mi au fost aduse din rechizitoriu. Le resping categoric deoarece mă consider nevinovat”, le-a spus judecătorilor președintele PSD.
Liviu Dragnea a explicat că în perioada 2006-2012 a activat în cadrul Consiliului Județean Teleorman, ca președinte, fiind și șeful PSD Teleorman, precizând că nu avea nicio relație privilegiată cu cele două femei care ar fi fost angajate fictiv la Direcția de Asistență Socială din județ.
„Pe Adriana Botorogeanu o cunoșteam dinainte de 2004, de la partid, în sensul că aceasta era la un birou parlamentar. Pe Anisa Stoica am cunoscut-o la o manifestare la Camera Deputaților când eram într-o discuție informală cu reprezentanții presei și atunci au venit câteva păreri din partea presei că PSD Teleorman ar avea nevoie de o mai bună comunicare. Eu și ceilalți colegi am spus să ne dea niste idei, să ne sugereze niște colegi. Aceasta întâlnire a avut loc undeva in 2005-2006, nu pot preciza exact”, a precizat Dragnea.
Ulterior, potrivit lui Dragnea, Anisa Stoica ar fi mers la organizația județeană a partidului, unde s-ar fi interesat de o colaborare pe partea de comunicare: „Eu i-am spus că dacă dorește să fie angajată la partid nu o pot face eu, ci secretarul de partid, că nu facem angăjari, iar dacă vrea să colaboreze cu partidul din partea noastră nu e nicio problemă. (..) La un moment dat, doamna Stoica a zis că trebuie să aibă un venit și dacă se poate angaja la partid. Eu i-am spus că din care știu nu se poate angaja si i-am recomandat să-și caute un loc de muncă, pentru că nu se poate baza pe partid pentru a avea venituri stabile. Nu i-am cerut Anisei Stoica să meargă să se angajeze la DGASPC și în fapt să rămână la partid. Nu am vorbit cu nimeni din direcție pentru a fi angajată și nu am vorbit nici cu vreo altă persoană”, a continuat liderul PSD.
Referitor la acuzația că ar fi determinat-o pe directoarea Direcției de Asistență Socială Teleorman, Floarea Alesu, să le mențină în funcție pe cele două, Dragnea a spus: „Neg categoric”.
„Precizez că eu nu am știut că cele două persoane nu vin la DGASPC și nici nu mi-a adus nimeni la cunoștință, însă e adevărat le vedeam pe acestea la sediul de partid când aveam birou permanent, o dată, de 2 ori pe lună”, le-a spus Liviu Dragnea judecătorilor.
Dragnea a fost întrebat de judecător când a aflat că cele două sunt și angajate ale Direcției, acesta răspunzând: „De Botorogeanu am aflat de la ea, în acea perioadă, că figură angajată la DGASPC, iar de Anisa Stoica nu mai știu. Mi-e foarte greu să fixez cine mi-a zis și când. Eu tuturor persoanelor care desfășurau activitatea la sediul partidului le precizăm că trebuie să aibă un serviciu, activitatea la partid desfășurându-se voluntar”.
De asemenea, președintele PSD susține că nu avea atribuțiile privind controlul și coordonarea DGASPC Teleorman, acestea revenind președintelui colegiului director al Consiliului Județean, adica secretarului general al județului.
„În rechizitoriu, în mod greșit se induce ideea că din perspectiva de șef al CJ Teleorman aș fi avut posibilitatea să numesc, să demit sau să sancționez directorul executiv al DGASPC Teleorman după bunul meu plac. (..) Aceste funcții se ocupă prin concurs organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. CJ Teleorman doar lua act de rezultatele concursului și îl numea prin hotărâre pe cel care a câștigat concursul”, a explicat președintele PSD.
UPDATE 10:41:Fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a cerut, miercuri, prin intermediul avocatului său, încetarea procesului penal în ceea ce o privește, menționând că a achitat integral prejudiciul care i se reține în dosarul DGASPC Teleorman.
Fosta soție a lui Liviu Dragnea nu s-a prezentat la termenul de miercuri, însă a depus cererea de încetare a procesului prin intermediul avocatului său. Apărătorul a precizat că Bombonica Prodana a chitat integral prejudiciul.
În schimb, la ședința de judecată este președin președintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta va fi audiat în calitate de inculpat în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual în legătură cu angajarea fictivă la DGASPC Teleorman
La intrare în sediul instanței supreme, Liviu Dragnea a fost întâmpinat de câțiva protestatari #Rezist care l-au huiduit.
De asemenea, la ÎCCJ au fost mobilizați mai mulți jandarmi, acesta asigurându-i intrarea în sediul instanței președintelui PSD.
Potrivit procurorilor, „în perioada iulie 2006 – decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții. În realitate cele două persoane și-au desfășurat activitatea la sediul organizației județene Teleorman a partidului politic al cărui președinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă”.
Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal. Și fost soție a liderului PSD este judecată în această cauză.
În ceea ce o privește pe Bombonica Prodana, procurorii spun că „în perioadele 3 martie – 1 august 2008 și 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și în calitate de șef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu știință atribuțiilor de serviciu, deși a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcția de referent la instituțiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu și nu au respectat prevederile contractului individual de muncă și fișa postului, nu a întreprins niciun demers de sancționare a persoanelor respective”.