Liviu Dragnea, întâmpinat cu steaguri secuiești și afișe, în drumul spre Balvanyos
Locuitorii din patru comune din județul Covasna au arborat pe case steaguri secuiești, vineri, înaintea trecerii prin zonă a vicepremierului Liviu Dragnea, care participă la Balvanyos la un forum pe tema regionalizării, în timp ce reprezentanții PPMT au avut afișe cu mesaje despre Ținutul Secuiesc.
Localnicii din comunele Olteni, Malnaș, Micfalău și Bixad au arborat aproximativ 200 de steaguri secuiești pe case înaintea trecerii prin zonă a delegației vicepremierului Liviu Dragnea, care participă vineri la un forum pe tema regionalizării, la un hotel din Balvanyos.
Oamenii spun că prin acest gest au vrut să îi semnaleze vicepremierului că se află în Ținutul Secuiesc, iar pentru ei este importantă folosirea simbolurilor comunității.
Liviu Dragnea a fost așteptat la Balvanyos de reprezentanți ai UDMR și PPMT, dar și de zeci de primari din comune ale județelor Covasna, Harghita și Mureș.
La sosirea vicepremierului, un reprezentant al PPMT a arborat un panou inscripționat în limba română și limba maghiară cu mesajul „Ținutul Secuiesc și autonomie”, iar alți membri ai PPMT au prezentat afișe pe care era scris „Ținutul Secuiesc, o regiune”.
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, la Sibiu, că, în condițiile în care nu există un proiect oficial care să spună „așa arată România regionalizată”, maghiarii nu au motive de protest, afirmând că se așteaptă ca vineri, la dezbaterea de la Băile Balvanyos, să aibă „o discuție așezată”.
„Aștept o discuție serioasă. O discuție așezată, o dezbatere serioasă. Aștept o discuție deschisă, transparentă. Mâine (vineri – n.r) mi-aș dori să avem o abordare poate puțin diferită de cele pe care le-am avut până acum, să discutăm în mod serios despre viitorul lor, de modul în care statul român îi poate ajuta pe ei să aibă acces la dezvoltare durabilă. Să discutăm de proiecte de dezvoltare durabilă, de interconexiune de infrastructură dintre zonele în care trăiesc și celelalte părți ale teritoriului. Asta mă aștept”, a declarat Liviu Dragnea.
El a adăugat: „Asta nu înseamnă că nu voi fi dispus să discutăm orice fel de subiect administrativ, politic”.
„Nu merg cu idei preconcepute”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă se așteaptă la proteste față de regionalizare, Dragnea a negat.
„Mi-e greu să cred că persoana mea fizică generează proteste. N-am pățit pănă acum, dar Doamne ferește. Altceva nu văd pentru ce să protesteze, pentru că nu am pus eu sau cineva din Guvern, oficial, un proiect: așa va arăta România regionalizată. Atunci pentru ce, Doamne iartă-mă, să protesteze? Eu aș prefera să câștigăm timp să comunicăm, să discutăm”, a spus Dragnea.
Săptămâna trecută, președintele PPMT, Toro T. Tibor, anunța că în 20 iulie vrea să organizeze proteste în peste o sută de localități din Transilvania față de proiectul de regionalizare și pentru obținerea autonomiei în zona locuită majoritar de maghiari.
Toro afirma că în planurile actuale de regionalizare nu figurează o soluție care să convină și comunității maghiare și „atenționa” Guvernul că „nu acceptă” soluții care nu sunt agreate și discutate în cadrul comunității maghiare, în special în zonele și regiunile din Transilvania unde maghiarii trăiesc într-un număr semnificativ.
„În mod concret, există două regiuni care, după părerea noastră, ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare și cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînțeles, Ținutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a țării, numită de noi Partium, unde credem că ar fi corespunzător și benefic, pentru pacea interetnică și pentru normalizarea relațiilor româno-maghiare, să fie o regiune bilingvă cu statut special”, preciza Toro T. Tibor.
Kiss Edit, corespondenti@mediafax.ro