Prima pagină » Știri politice » Liviu Dragnea își lansează candidatura la șefia PSD

Liviu Dragnea își lansează candidatura la șefia PSD

Liviu Dragnea își lansează candidatura la șefia PSD
Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, își lansează duminică, la Alexandria, candidatura la șefia partidului, fiind în acest moment susținut de cel puțin 26 de filiale, și avându-l contracandidat doar pe senatorul Daniel Savu, după retragerile lui Robert Negoiță și Șerban Nicolae.

Liviu Dragnea va participa, duminică, de la ora 11, la Conferința Extraordinară a Organizației Județene Teleorman, în cadrul ședinței urmând să își anunțe oficial intrarea în cursa pentru șefia PSD.

„Aș putea spune că nu se mai pune problema >, ci se pune problema > (voi face anunțul – n.r.). Duminică, la Conferința Județeană de la Teleorman, voi face anunțul. Cred că acest anunț trebuie făcut în organizația din care am făcut parte și din care fac parte și din care voi face parte întotdeauna și în județul pe care îl iubesc foarte mult”, a spus Dragnea, miercuri.

După această declarație, 19 organizații județene ale PSD au anunțat oficial, prin comunicate de presă, că îl susțin pe Liviu Dragnea la șefia partidului, în urma unor decizii luate în forurile locale de conducere. Este vorba despre Sălaj, Hunedoara, Buzău, Argeș, Bihor, Olt, Sibiu, Gorj, Galați, Alba, Constanța, Maramureș, Satu Mare, Suceava, Călărași, Bacău, Caraș-Severin, Arad șiTimiș.

Mai mult, alte șase organizații au adoptat, la rândul lor, decizii de susținere pentru Liviu Dragnea, liderii locali anunțând, pe diverse canale că recomandarea lor pentru membrii PSD este să îl voteze pe actualul lider interimar al partidului. Acestea sunt Mehedinți, Dâmbovița, Brăila, Giurgiu, Vaslui și Dolj.

Liviu Dragnea trebuie să obțină și sprijinul oficial al organizației din care face parte, PSD Teleorman, potrivit statutului partidului. Liviu Dragnea este președintele PSD Teleorman, iar organizația îi va acorda, oficial, sprijinul duminică.

Astfel, în total, președintele interimar al PSD este susținut, în acest moment, de 26 de organizații.

Mai mult, și trei filiale de Sector ale PSD și-au anunțat sprijinul pentru Dragnea: PSD Sector 1, PSD Sector 5 și PSD Sector 6, însă, potrivit statutului, acestei filiale nu au drept de vot, fiind luată în calcul doar Organizația Municipală PSD București, al cărui lider este Robert Negoiță. După retragerea acestuia din cursa pentru șefia partidului, primarul Sectorului 3 a anunțat că îl va susține pe Liviu Dragnea, însă o decizie formală nu a fost încă luată în forurile de conducere.

Liviu Dragnea are, în acest moment, un singur contracandidat rămas în cursă: senatorul Daniel Savu. Acesta a reușit să obțină sprijinul organizației din care face parte, PSD Prahova, însă nicio altă filială nu și-a mai anunțat susținerea pentru acesta. Potrivit statutului, Savu ar mai avea nevoie de sprijinul a alte 4 organizații pentru a putea candida. Data limită pentru depunerea candidaturilor în PSD este 29 septembrie.

Președintele interimar al PSD a declarat, joi, că singurul candidat „serios” până în acest moment este Daniel Savu, care a făcut eforturi pentru a primi sprjinul filialelor. „Eu am văzut un singur coleg care și-a luat în serios anunțul de candidatură, domnul Daniel Savu, și chiar îl apreciez, care a trimis mail-uri sau scrisori la toate organizațiile județene, spunându-le că vrea să candideze și întrebându-i dacă îi acordă susținere”, a spus Dragnea.

Reacția acestuia vine după ce Robert Negoiță și Șerban Nicolae și-au retras candidaturile.

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, anunțase marți că va candida la șefia partidului, spre surprinderea liderilor PSD. Acesta a venit neanunțat la sediul partidului și a susținut o conferință de presă în care își anunța intenția, deși, cu două săptămâni în urmă, declarase că îl sprijină pe Liviu Dragnea. Doar două zile mai târziu, însă, Negoiță și-a retras candidatura, declarându-și din nou susținerea pentru Dragnea. „Astăzi, colegul meu Liviu Dragnea și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al PSD. În aceste condiții, îmi retrag intenția de a candida pentru această funcție”, spune Negoiță, într-o scurtă înregistrare video postată pe contul său de Facebook. „Fac parte din echipa Liviu Dragnea și îl susțin împreună cu PSD București în acest demers”, a adăugat el.

Retragerea a fost comentată ironic de către Dragnea. „Așa cum am primit și atacul, așa primesc și susținerea. Pur și simplu am luat act. (…) Cum am luat act de anunțul candidaturii, așa am luat act și de renunțarea la candidatură. Nu am ce să comentez și nici nu vreau să comentez”, a spus Dragnea.

La o zi distanță, și senatorul Șerban Nicolae a anunțat că renunță la demersul de a candida la șefia partidului, criticând organizarea scrutinului, despre care a spus că este „profund viciată”. Șerban Nicolae a cerut conducerii PSD să stopeze actualul proces și să revină la prevederile privind alegerea președintelui prin votul delegaților la Congres.

Dragnea i-a răspuns ironic și lui Șerban Nicolae. „E bine să ai și așa ceva în partid, că altfel ar fi foarte multă plictiseală. (…) Dacă vor dori, putem să facem și numiri pentru funcția de președinte. Facem un concurs de scrisori”, a spus liderul interimar al PSD.

Liviu Dragnea a respins criticile venite de la membri precum Robert Negoiță și Șerban Nicolae, potrivit cărora actualul regulament de alege a președintelui PSD este făcut pentru a-l avantaja pe liderul interimar. ” „Dacă dumneavoastră sau oricine altcineva crede că eu am construit un regulament care să mă avantajeze pe mine, care n-am nicio șansă în partid, sincer mă faceți să ies și eu pe Facebook să fac o declarație foarte interesantă”, a spus Dragnea, zilele trecute.

Între timp, și președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a criticat actualele prevederi, prin care liderul partidului este ales prin vot direct de către toți membrii PSD. „Eu nu văd cum pot să voteze toți membrii. Practica în toate partidele din lume și în istoria noastră, de aceea se convoacă Congrese, pentru că membrii deleagă niște oameni cu un mandat și acolo în Congres deliberează și se pronunță. Sistemul ăsta, Ceaușescu începuse cândva să facă un fel de recensământ național, ca toți să voteze de la oraș și sat pentru tovarășul Ceaușescu. Deci eu nu știu cum anume practic, tehnic, se poate”, a spus Ion Iliescu.

Alegerea președintelui PSD se va face printr-un scrutin universal, la care vor vota toți membrii PSD, pe data de 11 octombrie. Este pentru prima dată când social-democrații folosesc acest sistem pentru a-și alege liderul. Aproximativ 500.000 de membri vor fi așteptați la acest scrutin. Organizațiile locale ale PSD vor organiza în fiecare sat, comună și oraș unde există membri înscriși oficial secții de vot. Acestea vor fi amplasate în sediile de partid, acolo unde există, sau în Primării și cămine culturale, în localitățile în care autoritățile locale vor permite acest lucru. Dacă nu pot fi găsite astfel de locații, regulamentul prevede că secțiile de votare pot fi amplasate și în locuințele șefilor de organizații locale.

Acest sistem înlocuiește sistemul tradițional, prin care președintele partidului este ales prin votul delegaților de la Congres, care primesc mandat din partea organizațiilor locale. Astfel, deciziile filialelor PSD prin care își anunță sprijinul pentru un candidat sau altul au rol de recomandare pentru membrii PSD.

După alegerea președintelui PSD, pe 11 octombrie, va fi organizat și un Congres, pe data de 18 octombrie, unde vor fi alese restul funcțiilor din conducerea partidului, respectiv președintele executiv și vicepreședinții, precum și alte funcții precum secretarii.

Citește și