Liviu Dragnea modificare Coduri penale doar prin Parlament Tăriceanu confirmă
„Va fi o variantă asumată de PSD, am înțeles că sunt 16 sau 18 variante privind abuzul în serviciu.Totuși, nu putem sta la nesfârșit cu un articol care este neconstituțional. Nu putem să stăm cu o legislație șchioapă, doar așa pentru că țipă unii. Nu are rost să tot prelungim. S-a lucrat cu argumente, au fost consultări cu toate organizațiile neguvernamentale, e o comisie parlamentară, care trebuie să își încheie un raport după care va intra la vot în Parlamentul României. Va fi o formă în care, în integralitarea lui, Codul penal să intre la vot. Până la urmă dau vina pe mine, cred că mai multă fermitate este necesară. Este vorba de un mandat dat de români la vot, este o majoritate parlamentară, care după dezbateri, trebuie să își exercite dreptul de vot”, a declarat președintele PSD Liviu Dragnea, la Parlament.
Dragnea va cere membrilor Comisiei Iordache să grăbească dezbaterile și votul pe Codul Penal, pentru ca acesta să intre în procedură parlamentară cât mai repede și exclude varianta adoptării prin ordonanță de urgență.
Vicepreședintele PSD Gabriela Firea anunțase că, săptămâna aceasta, se va lua o decizie despre modalitatea în care se va adopta modificarea Codurilor penale, după consultarea unor experți din domeniu juridic, dar nu a exclus varianta unei ordonanțe de guvern.
Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ținut să anunțe luni că nu acceptă modificarea legislației penale decât prin dezbatere parlamentară și exclude variantele ordonanței de urgență sau a asumării răspunderii.
„”Nu se discută, nu am discutat de niciun fel de ordonanță pe modificarea codurilor,” asigură Tăriceanu. „Scoateți din discuție acest subiect. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterilor parlamentare. Nici asumarea răspunderii nu e avută în vedere. Doar dezbaterea parlamentară.”
Președintele ALDE își dorește ca partanerii europeni să fie corect informați despre schimbările legislative din România.
„Ministrul Justiției elaborează un document pe care MAE și Ministerul pentru Afaceri Europene să îl comunice partenerilor europeni. Acest document vizează o prezentare în rezumat a modificărilor care urmează să fie adoptate pe Codului de procedură penală și Codul penal. Cred că este nevoie de o informare corectă, obiectivă a ceea ce se urmărește în Parlament. Am văzut o serie de știri false cu privire la anumite așa-zise modificări care ar urma să se facă”, a mai spus Tăriceanu.