Unii lideri europeni transformă democrația într-un instrument de opresiune, scrie The Washington Post. Practic, Europa intră într-o nouă eră a autocrației. Țările care cândva simbolizau triumful libertății folosesc acum structuri democratice drept unelte de intimidare.
„Nu este o autocrație. Este o neo-autocrație„, consideră politologul Cristian Pârvulescu. Unele voci susțin că România se îndepărtează de valorile legii, în contextul actualei puteri, scrie The Washington Post, care îl citează din nou pe Pârvulescu: „Nu e o democrație. E o post-democrație.”
„În mare parte, Europa pare la fel ca înainte. Dar de fapt, nu ai libertățile care transformă Europa în ceea ce este azi”, a spus Michael Ignatieff, președintele Central European University din Budapesta. „Este o nouă tehnologie politică”.
Unul dintre arhitecții modelului de autocrație din Europa este Viktor Orban, premierul Ungariei, care s-a lăudat că va înlocui democrația liberală cu una mai puțin liberală.
Tudorel Toader, ministrul român al Justiției, neagă însă acuzațiile privind înclinația României spre autocrație: „Oamenii pot călători, locui, munci unde vor. Nici nu îndrăzneau să viseze la asemenea lucruri în comunism. Un român poate lua avionul, ca să vadă Statuia Libertății. Nu-l poți întoarce din drum”, explică Toader.
România este descrisă drept una din cele mai corupte țări din Europa, considerată chiar de unii lideri europeni drept un teren propice pentru „antrenamentul autocrației”.
„În România, liderul PSD – un politician bogat pe nume Liviu Dragnea – a fost condamnat de două ori pentru corupție și fraudă electorală,” scrie The Washington Post. „Guvernul pe care îl coordonează a demis cel mai important procuror anti-corupție și modifică legislația pentru a limita puterile procurorilor.”
„Este ca o epidemie”, a declarat Elena Calistru, care conduce grupul civic Funky Citizens. „Au văzut că a funcționat în Polonia și în Ungaria, iar acum încearcă și la noi”.
Mulți români nu par însă deranjați de acest lucru. România este a doua cea mai săracă țară din UE, mulți români ducându-și traiul la subzistență. Bucureștiul arată însă altfel: mall-urile și cluburile sale pot rivaliza cu strălucirea din vest.
„Între timp, cea mai mare catedrală ortodoxă din lume (Catedrala Mântuirii Neamului) se ridică în centrul orașului, având cel mai mare clopot din Europa”, mai scriu cei de la WP.