„Loviți Israel și noi vă vom lovi”
Un grup de senatori republicani amenință cu repercusiuni, în cazul în care Curtea Penală Internațională emite mandat de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu. CPI răspunde că aceste amenințări ar putea constitui „o infracțiune împotriva tribunalului”.
Pe 24 aprilie, un grup de 12 senatori republicani americani a trimis o scrisoare procurorului-șef al Curții Penale Internaționale, Karim Khan, în care amenințau cu repercusiuni dacă instanța ar emite mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți oficiali.
Senatorii susțin că CPI încearcă să pedepsească „acțiuni legitime de autoapărare”, citând raportul lui Khan despre „cruzimea calculată” la care a fost martor în urma atacului din 7 octombrie și clarificând că nu găsesc „nicio echivalență morală între terorismul Hamas și răspunsul justificat al Israelului”.
Aceștia declară că mandatele de arestare „ar alinia CPI cu cel mai mare stat sponsor al terorismului”.
„Loviți Israel și noi vă vom lovi”, este avertismentul grupului de republicani, conduși de senatorul Tom Cotton.
Asemenea acțiuni sunt ilegitime și nu au temei legal și, dacă sunt efectuate, vor duce la sancțiuni severe împotriva dumneavoastră și a instituției dumneavoastră, se arată în scrisoare.
Mai mult decât atât, semnatarii transmit că trata orice mandat emis nu doar ca „o amenințare la adresa suveranității Israelului, ci și a suveranității Statelor Unite”.
Scrisoarea se încheie: „Ați fost avertizați”.
Câteva zile mai târziu, CPI a cerut încetarea acțiunilor de „intimidare a personalului său”, spunând că astfel de amenințări ar putea constitui o infracțiune împotriva tribunalului mondial pentru crime de război permanent, transmite Reuters.
Într-o postare pe platforma X, din 3 mai, CPI a transmis că „toate încercările de a împiedica, intimida sau influența necorespunzător oficialii săi trebuie să înceteze imediat”.
Acesta a adăugat că Statutul de la Roma, care subliniază structura și domeniile de jurisdicție ale CPI, interzice astfel de acțiuni.
O dispută a voințelor de oțel a fost declanșată
Astfel de conflict verbal între doi piloni ai democrației globale, Senatul SUA și Curtea Penală Internațională poate cauza cutremure majore în însuși interiorul mecanismelor politice mondiale.
Karim Khan este același procuror general care, anul trecut, a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin. În acel moment, a fost considerat un erou al luptei pentru democrației și împotriva dictatorilor de oriunde ar fi ei.
Astăzi, însă, percepția este complet schimbată. Iar justificarea ei este foarte greu de făcut. Pentru că SUA vor cunoaște un moment serios de inflexiune, când trebuie să justifice de ce un adversar al ei poate fi arestat prin Curtea Internațională, dar un aliat al său nu poate.
Argumentele și de o parte și de alta a dialogului incendiar care se derulează în aceste zile, vor fi extrem de contondente și vor complica până la infinit și așa complexul ghem de interese din Orientul Mijlociu.
Deschiderea unei anchete preliminare, care poate duce la emiterea de mandate de arestare pe numele diverșilor membri ai guvernului Netanyahu, a provocat însă o undă de șoc la nivel planetar. SUA, care nu au semnat tratatul de la Roma și nu recunosc jurisdicția penală a Curții asupra cetățenilor săi, au reacționat virulent la o asemenea posibilitate.
Din punct de vedere geopolitic, trebuie înțeles că emiterea de mandate internaționale de arestare împotriva administrației Netanyahu practic aruncă în aer întregul sistem de echilibre/dezechilibre din Orientul Mijlociu.
Ajută, astfel, propagandei anti-Semite, fascistoid-genocidare promovate de către Iran și oferă un element de șantaj altor state care vor folosi existența unui astfel de mandat de arestare pentru a promova politici agresive împotriva existenței statului Israel.
Așa cum Putin nu se poate deplasa liber în orice parte a lumii cum ar dori, la fel și membrii guvernului israelian aflați sub imperiul unui mandat internațional nu se vor putea deplasa liber în țări care pot pune în aplicare arestarea acestora.
Ca atare, limbajul incendiar al senatorilor americani nu poate fi trecut cu vederea. Cum nu poate fi trecută sub tăcere nici reacția fermă a procurorului șef al CPI.
O dispută a voințelor de oțel a fost declanșată. Istoria imediată, căci vorbim de zile sau săptămâni, ne va da răspunsul. Indiferent de cine iese câștigător, două popoare vor avea de suferit: israelienii, pentru că liderii săi vor fi considerați paria de o parte a comunității internaționale și poporul palestinian, care își vede destinul său decis, ca la ruletă, de interese străine de voința sa.
Drama din Orientul Mijlociu continuă să se joace astfel, etapa mandatelor de arestare internaționale fiind doar una intermediară.
Lovitura decisivă încă nu a sosit.
CITEȘTE ȘI: