Prima pagină » Știri politice » Lovitură grea pentru Guvernul Dăncilă: Iohannis respinge integral remanierea propusă de premier / Gîrbovan: Jocurile și calculele politice se dovedesc mai importante / Iordache: Președintele blochează Guvernul

Lovitură grea pentru Guvernul Dăncilă: Iohannis respinge integral remanierea propusă de premier / Gîrbovan: Jocurile și calculele politice se dovedesc mai importante / Iordache: Președintele blochează Guvernul

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că respinge integral remanierea propusă de premierul Viorica Dăncilă, precizând că propunerile pe care le-a primit sunt inacceptabile.

„În primul rând, nu accept nici o propunere de remaniere din partea acestui guvern, nu doar pentru că acest guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul justiției. Nu voi tolera să fie ignorat votul dat în 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută, miercuri, la Palatul Cotroceni.

„Resping propunerea pentru Ministerul Educației. Nu voi accepta propuneri care să fragilizeze domenii cheie pentru România, precum educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă. Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a adăugat șeful statului.

Președintele Iohannis a mai afirmat că România are nevoie de o schimbare autentică, iar votul românilor din 26 mai îi dă legitimitatea să se opună propunerilor PSD.

„România are nevoie de o schimbare autentică și profundă, pentru a reseta statul, pentru a repara ce s-a stricat în acești ani și pentru a pregăti o nouă guvernare care de data aceasta să lupte pentru români. Votul din 26 mai îmi dă legitimitatea de a mă opune explicit propunerilor pe care PSD le face, așa cum am făcut-o în repetate rânduri. Mă voi opune în continuare încercărilor PSD de a deraia România de pe direcția corectă”, a explicat Klaus Iohannis.

În schimb, președintele României nu a precizat nimic despre interimarii propuși de Viorica Dăncilă la portofoliile deținute de ALDE, după ieșirea partidului de la guvernare.

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis șeful statului propunerea ca Dana Gîrbovan să preia conducerea Ministerul Justiției, Mihai Fifor să fie ministru plin la Interne, senatorul Șerban Valeca la portofoliul Educație, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate și Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice.

Șeful Executivului a transmis, marți, propunerile de miniștrii interimari. Astfel Niculae Bădălău a fost nominalizat la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea ministru pentru relația cu Parlamentul.

Iohannis: Actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament

Președintele Klaus Iohannis a declarat că actualul Guvern are nevoie de o confirmare în Parlament și solicită declanșarea procedurii în acest sens. În cazul în care noul Executivul nu va trece de Parlament, Iohannis susține că există soluții constituționale pentru a nu intra într-o criză profundă.

„După alegeri, cu o nouă majoritate, în mod constituțional, putem face mult mai mult împreună. Până atunci, astăzi, actualul guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze. Dacă noua configurație a Guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziția mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită și îl doresc majoritatea românilor”, a declarat, miercuri, la Palatul Ctroceni, președintele Klaus Iohannis.

De asemenea acesta a spus că dacă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată în Parlament, el îi asigură pe români că există „soluții corecte, democratice și constituționale” pentru ca România să nu intre într-o criză „profundă”.

Acesta a mai spus că există suficiente voturi în Parlament pentru a susține și o soluție de tranziție.

„Dacă vor să dea dovadă de responsabilitate toți cei care înțeleg că această guvernare toxică nu mai poate continua, există suficiente voturi în Parlament pentru a susține chiar și o soluție de tranziție, care să înlocuiască actualul guvern și care să oprească dezastrul actual. Partidele de opoziție – toate, trebuie să aibă un comportament rezonabil, în caz de criză”, a afirmat șeful statului.

„Doar votul românilor poate configura o nouă majoritate care să pună în practică viziunea pe care și eu, dar și mulți alți oameni de bună credință, pro-europeni, pro-occidentali, susținători ai democrației și statului de drept, o sprijinim”, a mai afirmat Iohannis.

Iohannis: Avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, de o resetare a statului

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România are nevoie de o majoritate politică „largă”, pro-europeană, în același timp susținând că este nevoie de „o resetare a statului în ansamblu”. Șeful statului a afirmat că România este o țară stabilă, o democrație consolidată cu instituții puternice.

„Indiferent, însă, de situația politică internă, România rămâne o țară stabilă, o democrație consolidată, cu multe instituții încă puternice și eficiente, cu o economie privată funcțională și dinamică, cu o societate civilă implicată și activă. Românii sunt dinamici, reacționează și își cer drepturile, iar clasa politică trebuie să reacționeze corect și normal, pentru a pune în aplicare votul românilor”, a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis.

„Da, avem nevoie de o majoritate politică largă, pro-europeană, cu care să relansăm România, care să asigure o bună guvernare și să susțină lupta anticorupție. Avem nevoie de o resetare a statului în ansamblu. Dar nimic dintre toate acestea nu se poate realiza fără sprijinul, implicarea și participarea cetățenilor României. De aceea, dragi români, contez pe votul vostru, fiindcă doar împreună putem să construim România normală!”, a spus șeful statului.

Gîrbovan, respinsă de Iohannis la MJ: Jocurile și calculele politice se dovedesc mai importante

Dana Gîrbovan, propunerea PSD pentru Ministerul Justiției, respinsă de Klaus Iohannis, miercuri, spune că a luat act de decizia președintelui, afirmând că „jocurile și calculele politice se dovedesc mai importante decât soluțiile reale pentru justiție”. Gîrbovan anunță și retragerea demisiei.

Dana Gîrbovan a postat, miercuri seara, pe Facebook, faptul că a luat act de decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea privind numirea sa în funcția de ministru al justiției.

„Voi răspunde public, punctual, motivelor președintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este , după ce acesta își va motiva în scris și publica hotărârea. (…) Jocurile și calculele politice se dovedesc, însă, mai importante decât soluțiile reale pentru justiție, de care să beneficieze cetățenii. Propunerea numirii mele a stârnit ample și vaste comentarii, multă minciună și calomnie, însă nu am găsit nici macăr o minimă dezbatere, nici o propunere făcută de oameni politici, jurnaliști sau comentatori, care să conțină măcar o singură soluție la problemele din justiție, ce grevează munca a mii de judecători și procurori și afectează milioane de cetățeni”, a spus Gărbovan.

Gîrbovan a mai spus că „s-a văzut din nou ca justiția e importantă ca armă în lupta politică, nu ca instrument esențial pentru apărarea drepturilor fiecărui român”.

Gîrbovan mai arată și faptul că și-a înaintat demisia către secția de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire.

„în noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă și voi cere Secției pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt”, a mai scris Gărbovan pe Facebook.

Dana Gărbovan a avut și un mesaj în ceea ce privește independența justiției: „Justiția nu e nici a judecătorilor, nici a procurorilor, nici a ministrului de justiție, nici a președintelui și nici a vreunei alte instituții. Justiția este garanția drepturilor fundamentale ale omului, a libertății fiecărui cetățean, de aceea cetățeanul trebuie sa redevină centrul interesului pentru justiție și niciun efort nu este prea mare pentru aceasta. O Românie normală este una în care statul respectă drepturile fiecărui român și unde justiția nu este folosită în bătălii politice!”, a mai scris Gărbovan.

Iordache: E grav că propunerile de interimari nu au fost acceptate. Iohannis blochează Guvernul

Florin Iordache a declarat, pentru Mediafax, că este foarte grav faptul că Klaus Iohannis a respins remanierea propusă de premier și că faptul că s-a exprimat legat de nominalizările privind interimarii. Vicepreședintele Camerei Deputaților a precizat că șeful statului blochează din nou Guvernul.

„Ceea ce mi se pare foarte grav, sunt atacurile pe care președintele Iohannis le-a făcut la adresa numirilor Guvernului, la adresa anumitor propuneri pe care le-a făcut doamna Dăncilă, și faptul că propunerile de interimari nu au fost adoptate. Prin acest mod, consider eu că se blochează activitatea Guvernului'”, a declarat Florin Iordache, miercuri, pentru Mediafax.

Deputatul PSD consideră că nu cererea votului de încredere pentru Guvern în Parlament ar fi problema, ci atitudinea șefului statului față de remanierea Executivului, care a fost respinsă, în bloc.

„Pe de o parte, discursul foarte tăios, un discurs de campanie, un discurs cu atacuri la adresa Guvernului. Doi, chestiunea constituțională, pentru că sunt propuneri de interimat care nu trebuiau respinse, că practic, în acest fel, blochezi activitatea Guvernului, și trei, oricum, schuimbându-se structura, Guvernul venea în fața Parlamentului pentru a obține un vot de învestitură”, a explicat social-democratul.

În privința votului de încredere pentru Guvern, fostul ministru al Justiției spune că sunt șanse mari ca Executivul să îl obțină, deoarece societatea românească nu va rămâne indiferentă la binele de care actuala guvernare a dat dovadă în mai multe rânduri.

„Eu cred că sunt șanse foarte mari să obținem un vot de încredere în Parlament, cu un nou program de guvernare, cu un Guvern restructurat, pentru că atât colegii din Parlament, cât și cetățenii, nu uită lucrurile foarte bune făcute de către guvernarea și Guvernul Viorica Dăncilă”, a conchis Iordache.

 

Autor

Citește și