Bazându-se mai mult pe faptul că interesul lui Victor Ponta nu este acela de a prelua șefia guvernului acum decât pe calculele pe hârtie care, în urma ultimelor plecări din partid, ar da ceva emoții guvernului Ungureanu la moțiunea de cenzură, pedeliștii fac planul de bătaie post-alegerile locale.
În calculele democrat-liberalilor prioritară este, în perioada dintre locale și parlamentare, predarea la cheie lui Mihai Răzvan Ungureanu a unei platforme politice care ar însemna și tragerea PDL la alegerile care urmează. Primul pas către oficializarea reîntoarcerii în politică a lui MRU va fi la lansarea oficială, din 6 mai, a candidaților PDL la alegerile locale, când premierul, dar și președintele Traian Băsescu vor fi invitații de onoare, au declarat, pentru gândul, surse din partid.
Pregătirile pentru un PDL mai curat
După ce acest semnal va fi dat, democrat-liberalii au două variante de lucru. Prima, susțin surse democrat-liberale, este construirea unui structuri politice mai ample cu pilon principal PDL, însă un PDL curățat în care „greii” să fie trași pe linie moartă și care să adune în jurul său atât partide care se revendică de la centru-drepta, cât și ONG-urile apropiate partidului. De altfel, susțin aceleași surse, ultimele plecări din partid, între care și cea a senatorului Petru Filip, sunt motivate de faptul că „dezertorii” nu se regăseau în planurile viitorului proiect.
Totodată, cei care ar putea aduce prejudicii de imagine unei construcții cu vector de imagine Ungureanu fie s-au retras, fie li s-au oferit posturi în diverse instituții publice. Spre exemplu, Adriean Videanu și Radu Berceanu nu au în intenție să mai candideze, acesta din urmă anunțându-și decizia imediat după plecarea lui Sorin Frunzăverde din partid și în condițiile în care Emil Boc l-a nominalizat ca fiind „un pedelist adevărat”. De asemenea, unul dintre oamenii influenți în PDL, deputatul Gheorghe Albu, fost trezorier al partidului, a fost numit la CNVM, în vreme ce senatorului Radu F. Alexandru i s-a asigurat un post la CNA.
Chiar și lui Emil Boc i se pregătește retragerea la Primăria Cluj, deficitul de imagine pe care fostul premier îl are la nivel național fiind considerat un dezavantaj pentru planurile politice imediate care îl includ pe Mihai Răzvan Ungureanu.
„Generația Ungureanu”
Premierul ar urma astfel să se afișeze alături de un PDL în care „reformiștii” să fie mult mai implicați. Cu Monica Macovei vicepreședinte, ar urma să fie recuperat și Cristian Preda, mai ales în condițiile în care Ungureanu a ținut explicit să-l nominalizeze când a făcut referire la declarația sa „lăsați intelectualii să facă politică”.
De altfel, proiectul politic din jurul lui MRU a fost anticipat de Cristian Preda, imediat după plecarea lui Sorin Frunzăverde din PDL, când Emil Boc a vorbit despre tripleta Blaga-Videanu-Berceanu ca fiind „adevărații pedeliști”
„Un lucru e clar: tripleta și generația pe care o reprezintă nu au resurse pentru a asigura succesiunea lui Boc și a lui Traian Băsescu. Tot ceea ce pot face – tot ceea ce au arătat că sunt dispuși să facă – e să arunce cu noroi în nou-veniții din PDL sau în oamenii independenți care vor cu disperare o alternativă . (…)De fapt, ceea ce „greii” nu au văzut e că o altă generație politică s-a născut. Spuneți-i cum vreți: generația 2012, generația Ungureanu, nu are importanță. Generația aceasta e în PDL, e și în afara PDL. (…)PDL poate profita de pe urma acestei generații sau îi poate bloca pentru un timp ascensiunea. Prima soluție e mai inteligentă”, a scris Cristian Preda pe blog.
În toate aceste calcule însă singurul dintre „grei” agreat deocamdată, este Vasile Blaga căruia i s-au predat frâiele partidului pentru campania electorală și are și o relație privilegiată cu Mihai Răzvan Ungureanu.
Calculele Ungureanu-PNL
O a doua varintă de lucru pentru a-i asigura lui Ungureanu platforma politică îi are în vedere pe liberali. Mai exact, susțin surse democrat-liberale, se ia în calcul o revenire a premierului în PNL mizându-se pe o masă critică potrivnică lui Crin Antonescu după alegerile locale, ceea ce ar permite o refacere a dreptei pe scheletul unei alianțe PDL-PNL. Optimismul pedelist în ceea ce privește această variantă este dat atât de referirile recente ale lui Traian Băsescu referitoare la refacerea relațiilor PDL-PNL, dar și de ultimele declarații ale lui Ungureanu care a insistat că este membru PNL încă și este dispus să se implice cerându-i public președintelui liberal să-l invite la o ședință a conducerii partidului.
Cu toate acestea, unii dintre liderii PDL susțin că această soluție, chiar luată și ea în calcul cu girul președintelui Traian Băsescu, ar însemna începutul oficial al sfârșitului PDL. Și asta pentru că aceștia se tem de o migrație masivă a democrat-liberalilor către un PNL și, mai ales, de un calcul al premierului în logica Ungureanu-președinte, Victor Ponta-premier.