Prima pagină » Știri politice » Lovitură pentru Kovesi. CCR a decis că șefa DNA e obligată să meargă la audierile comisiilor de anchetă din Parlament.

Lovitură pentru Kovesi. CCR a decis că șefa DNA e obligată să meargă la audierile comisiilor de anchetă din Parlament.

Lovitură pentru Kovesi. CCR a decis că șefa DNA e obligată să meargă la audierile comisiilor de anchetă din Parlament.
Curtea Constituțională a decis marți că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este obligată să se prezinte la audierile comisiilor de anchetă din Parlament, constatând că există „un conflict juridic de natură constituțională" între Parlamentul României și procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție.
„În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat că există un conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de altă parte, generat de refuzul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție de a se prezenta în fața Comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial. În soluționarea conflictului, Curtea a constatat obligația doamnei Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Parlamentului României – Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial și de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziție celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei”, se arată în comunicatul DNA.
 
CCR a constatat, de asemenea, că în cazul lui Augustin Lazăr nu există un conflict juridic de natură constituțională cu Parlamentul României, generat de refuzul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a exercita acțiunea disciplinară împotriva procurorului șef al DNA întrucât Kovesi nu a fost de acord să meargă să răspundă personal întrebărilor parlamentarilor din Comisia de anchetă. 
 
Judecătorii constituționali au decis că inclusiv procurorii trebuie să răspundă unor întrebări puse de către o comisie parlamentară de anchetă, răspunsul putând fi dat verbal, în cadrul unei audieri, sau scris, au afirmat sursele citate.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională consideră că nu se poate vorbi de un conflict juridic de natură constituțională între Parchetul General și Parlament în cazul refuzului Parchetului de a pune la dispoziția comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 dosarul instrumentat de procurori în acest caz.

Florea:Comisia de anchetă se reunește miercuri. Vom vedea dacă este necesară audierea doamnei Kovesi

Președintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009, deputatul PSD Oana Florea, a declarat, marți, că membrii comisiei se vor reuni miercuri, la ora 15:30, pentru a decide dacă se consideră necesară invitarea șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, la audieri, după decizia CCR.

„Mâine la 15:30 în plenul comisiei de anchetă vom discuta despre decizia CCR și despre activitatea noastră pe viitor. Colegii vor face propuneri, vor spune care sunt opiniile lor cu privire la desfășurarea activității pe viitor, dacă vom mai avea audieri, dacă se consideră necesară invitarea doamnei Kovesi sau nu, dacă mai consideră necesare alte probe cu acte de la alte instituții ale statului”, a declarat președintele Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale, deputatul PSD Oana Florea.
 
Întrebată dacă în calitate de președinte al comisiei de anchetă consideră că trebuie invitată din nou la audiere șefa DNA, Floarea a răspuns că trebuie să se gândească dacă „va aduce lumină în vreun fel acelui obiectiv care nu a rămas finalizat”.
 
„Prezența ei acolo este deja constatată. Dacă colegii vor simți nevoia de detalii de la cei care au participat acolo, ce s-a întâmplat, vom vedea (…) Vom vedea în funcție de discuții (dacă ne vom mulțumi cu un răspuns scris din partea Laurei Codruța Kovesi-n.r). La una dintre întrebări deja s-a răspuns indirect, la cealaltă cred că nu este nevoie doar de răspunsul unei singure persoane, ci trebuie coroborate răspunsurile persoanelor despre care s-a vorbit că au fost de față”, a adăugat Florea.
 
Deputatul PSD a spus că era nevoie de o decizie a CCR în acest caz pentru că nu există o lege care să reglementeze funcționarea comisiilor parlamentare de anchetă.
 
„Cred că era nevoie de o decizie a CCR tocmai pentru faptul că nu există o lege care să reglementeze funcționarea comisiilor speciale de anchetă. Tocmai de aceea în raportul parțial am facut vorbire despre necesitatea unei astfel de legi și nu vă ascund că lucrez la această lege și singura parte care îmi lipsea era această decizie a CCR pentru că doream să încorporez în ea și toate deciziile Curții referitoare la activitatea comisiilor de anchetă”, a spus Oana Florea.

Președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au sesizat, în 13 septembrie, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natură constituțională între Parlament și Ministerul Public, după refuzul Parchetului de a transmite Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 dosarul scrutinului.

Cei doi președinți de Cameră solicitau CCR să stabilească care este întinderea competențelor/atribuțiilor constituționale ale Parlamentului și ale ministerului Public în legătură cu realizarea anchetelor parlamentare. Decizia celor doi președinți ai Camerelor de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului Procurorului Șef al DNA Laura Codruța Kovesi de a se prezenta în fața Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, precum și al refuzului Procurorului General Augustin Lazăr de a înainta Comisiei de anchetă o copie a dosarului de urmărire penală nr.213/P/2017 privind scrutinul din 2009.

Potrivit celor doi președinți, conflictul juridic de natură constituțională dintre Parlament și ministerul Public ar avea la bază „refuzul celor două persoane care reprezintă Ministerul Public de a ține cont de solicitările unei comisii de anchetă, comisie recunoscută constituțional, și punerea în imposibilitate a Parlamentului de a adopta o hotarâre”.

În cadrul sesizării CCR, Dragnea și Tăriceanu solicită „obligarea” ministerului Public să transmită copia dosarului scrutinului, precum și „obligarea” Laurei Codruța Kovesi să răspundă la întrebarea adresată de Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 privind prezența sa acasă la Gabriel Oprea în seara scrutinului. „Vă rugăm să obligați ministerul Public să transmită de îndată comisiei parlamentare de anchetă copia dosarului nr. 213/P/2017, iar pe procurorul șef al DNA să răspundă la întrebarea formulată”, se arată în sesizările transmise CCR.

Scrisoarea în 15 puncte, trimisă de Kovesi comisiei pentru alegeri. Întrebarea esențială la care nu a răspuns șefa DNA

La sfârșitul lunii august, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis parlamentarilor din comisia de anchetă a alegerilor din 2009 o scrisoare de 7 pagini în care le explică, în 15 puncte, că în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau în timpul liber nu a luat la cunoștință de implicarea unor instituții sau persoane care ar fi viciat rezulatul alegerilor. Cu toate acestea, Kovesi nu face nicio referire la vizita acasa la Gabriel Oprea.

„Vă fac cunoscut că nici în exercitarea atribuțiilor mele de serviciu și nici în timpul meu liber nu am luat cunoștință de situații sau împrejurări potrivit cărora în alegerile prezidențiale din decembrie 2009 s-ar implica unele autorități publice și/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv în derularea procesului electoral cu consecința vicierii rezultatului acestor alegeri”, a susținut procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, în scrisoarea transmisă Comisiei parlamentare de anchetă a alegerilor preziențiale din anul 2009.

Procurorul șef al DNA a făcut trimitere și la Decizia CCR nr. 924 din 2012 care face referire la Decizia 45/1994, în care Curtea arată că „prevederile regulamentului propriu al fiecărei Camere nu pot stabili drepturi și obligații decât pentru deputați (sau senatori, după caz), precum și pentru autoritățile, deminitarii și funcționarii publici, în funcție de raporturile constituționale pe care le au cu Camera”, potrivit sursei citate.
 
Potrivit deciziei citate, „anumiți demnitari și funcționari publici nu pot fi controlați prin comisiile de anchetă, deoarece Constituția, stabilind raporturile juridice dintre autoritățile publice, instituie reguli distincte”, de asemenea, „orice dispoziție regulamentară care ar implica posibilitatea citării unui judecător în fața unei comisii parlamentare de anchetă încalcă eventualele dispotiții constituționale care se stabilesc (…) separația puterilor în stat și, desigur, independența judecătorilor și supunerea lor numai legii”, susține Kovesi.
 
Laura Codruța Kovesi mai spune că a a făcut trimitere la această Decizie a CCR nu pentru a ignora invitația Comisiei de anchetă, ci pentru că este „relevantă și incidentă”.
 
Procurorul șef al DNA amintește că în decembrie 2009 ocupa funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ și exercita prerogativele prevăzute de lege, precizând că funcția de procuror șef al DNA o ocupă din mai 2013.
 
Kovesi susține că așa cum a precizat și în trecut, nu a răspuns invitației comisiei de anchetă pentru că nu a avut prerogative de verificare a dispozițiilor legale cu privire la organizarea și desfălurarea alegerilor din decembrie 2009, nu a avut cunoștințe despre implicarea unor persoane sau instituții, decât cele prevăzute de lege, în organizarea și desfășurarea procesului electoral sau despre existența unor mecanisme paralele de influențare sau de viciere a rezultatului votului, atribuții sau cunoștințe despre modul în care STS a asigurat serviciile de telefonie specială, precum și posibile interferențe nelegitime în procesul electoral, menționând și alte aspecte ale procesului electoral care nu s-au aflat în competența sa.
 
Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 a decis, pe 27 iulie, să îi transmită procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, o scrisoare care conține două întrebări, ambele legate de prezența acesteia acasă la Gabriel Oprea în seara turului secund al scrutinului prezidențial din 2009.
 
„S-a votat textul final al scrisorii. Citez întrebările din memorie: dacă dânsa s-a aflat la data respectivă la locul respectiv și dacă da, în ce scop a fost acolo, în casa domnului Oprea. Acestea au fost întrebările adresate de către domnii deputați. Sunt două întrebări trimise de către deputați”, a precizat președintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea.

 

Citește și