Moțiunea simplă împotriva ministrului Culturii, George Ivașcu, a fost dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaților, pe fondul unui absenteism masiv al deputaților. Dezbaterea a adus în plen aproximativ 130 de deputați, adică mai puțin de jumătate dintre total.
În documentul dezbătut, intitulat pompos „PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului”, deputații din Opoziție îl acuzau pe ministru, printre altele, de nerealizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia și de faptul că operele lui Costantin Brâncuși erau să fie distruse în totalitate și Ivașcu nu ia măsuri.
„Conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere și neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu țările care sunt în stare de război!”, se arată în text.
Pe parcursul celor aproximativ 45 de minute în care ministrul a citit discursul de pe foaie, cvasi-majoritatea deputaților, atât din coaliția PSD-ALDE, cât și din opoziție, au ales să-și consulte tabletele personale sau să răsfoiască hârtii aduse de consilieri. Fostul premier Mihai Tudose a făcut chiar un mic tur printre băncile deputaților și s-a întreținut, atât cu liberalii, cât și cu social-democrații. Deputatul PNL Dumitru Oprea și-a adus o carte din care a citit minute în șir. Liderul USR Dan Barna a stat aproape pe tot parcursul discursului lui Ivașcu cu spatele la ministru și a discutat cu un coleg de partid.
Unii deputați s-au plimbat cu telefonul la ureche prin plen, în timp ce alții au șușotit non-stop cu colegul de bancă. La finalul discursului, Ivașcu a primit aplauze anemice de la maximum 20 deputați PSD care au sesizat că ministrul și-a încheiat alocuțiunea, restul fiind implicați în alte activități în timpul ședinței.
Ivașcu le-a spus deputaților că nu a politizat Centenarul – „Nu mi-am dorit un Centenar de sânga sau de dreapta” – și că nu s-a implicat în manifestările de sărbătorire a momentului „deși sunt un om de scenă și un profesionist al spectacolului”.
Deputatul PSD Beatrice Tudor i-a acuzat pe liberali, de la tribuna plenului, că depășesc toate limitele bunului simț, când folosesc numele lui Brâncuși în lupta politică. „Cred că marele sculptor s-ar întoarce în mormânt, dacă ar vedea că numele său și operele sale sunt folosite pe post de muniție politică”, a spus Tudor.
În replică, liberalii i-au transmis lui Ivașcu un slogan.
„Domnule ministru, vă spun eu care este sloganul pe care îl vântură toți cei care participă la nenumăratele manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Ar trebui să îl înregistrați la OSIM: „Luați micul cu muștar, să uitați de Centenar„. Ăsta este sloganul care este vehiculat la ora actuală în toată România”, a spus deputatul PNL Gigel Știrbu.
Deputatul PMP Emil Pașcan i s-a adresat și el, lui Ivașcu, tot în rime.
„Dragi colegi, încep cu două versuri: „Vai de-al nostru Centenar, numai jale și amar„. Despre ce Centenar vorbim, oameni buni?”, a declamat Pașcan.
Ședința s-a întrerupt fără ca ministrul să mai ia cuvântul, așa cum se obișnuiește la moțiunile simple, când demnitarii răspund întrebărilor grupurilor parlamentare. Președintele de ședință, deputatul PSD Eugen Nicolicea, l-a sfătuit pe Ivașcu să nu mai vină la pupitru, pentru că opoziția a creat „o atmosferă care nu ține de parlamentarism” când i-a cerut demisia și a confundat moțiunea cu interpelările.
„Domnule ministru, vă dau un sfat, în calitate de coleg, să nu dați niciun răspuns,” i s-a adresat Nicolicea lui Ivașcu.
Ministrul Culturii, care s-a șters energic cu batista pe frunte în timpul ședinței, nu a reacționat.
„Nu țineți cont de sfatul lui Nicolicea!”, i-au strigat din bănci deputații PNL.
După închiderea dezbaterii, ministrul Culturii a ieșit pe o ușă laterală din plenul Camerei Deputaților și i-a evitat, astfel, pe jurnaliștii care îl așteptau la declarații. În urma lui, deputații din Opoziție strigau: „Du-te acasă!”. Deputații vor vota moțiunea în plenul de miercuri.