Ludovic Orban, achitat în dosarul care l-a scos din cursa pentru Primăria Capitalei. Reacția fostului lider al PNL

Publicat: 31 01. 2017, 17:20
Actualizat: 08 06. 2018, 19:40

La scurt timp după pronunțarea verdictului, unul care nu este, însă, final, Ludovic Orban a declarat că acum consideră că i s-a făcut dreptate și că, dacă instanța de fond s-a pronunțat, sentința este ca și definitivă. Întrebat dacă este de părere că decizia magistraților vine ca o lovitură pentru DNA, fostul candidat la Primăria Capitalei din partea PNL a răspuns negativ, arătând că procurorul care i-a făcut dosarul a părăsit sau urmează să părăsească Direcția Anticorupție. 

„Toți cei care mă cunosc știu că acuzația care mi-a fost adusă este profund nedreaptă. Și ca atare nu cred că imaginea mea a avut de suferit, mai ales în rândul persoanelor care mă cunosc (…) Rezultatul a fost că am fost scos din candidatura la Primăria Capitalei. Nu pot să vă spun eu ce s-a urmărit sau care a fost obiectivul. Cert este că un procuror al Direcției Naționale Anticorupție mi-a făcut un dosar incorect care nu se bazează pe niciun fel de probă. În urma acestui dosar, instanța s-a pronunțat. Mi-a făcut dreptate instanța, nu vreau să mă războiesc cu nimeni, procurorul care a făcut dosarul a și părăsit DNA. Îi sfătuiesc să nu atace decizia, pentru că acest dosar este penibil pentru DNA”, a declarat Ludovic Orban într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

În luna aprilie, procurorii DNA au anunțat că Orban este cercetat sub control judiciar pentru folosirea influenței în scopul obținerii unor foloase necuvenite, acesta solicitându-i unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania electorală din vara anului 2016. În urma acestor evenimente, liberalul a decis să demisioneze din funcțiile de conducere pe care le deținea la acea dată la nivelul Camerei Deputaților și PNL, dar și să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei. Ulterior, lui Ludovic Orban i-a fost ridicată măsura controlului judiciar. 

„La data de 1 martie 2016, inculpatul Orban Ludovic, prim-vicepreședinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoștea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcția de primar al municipiului București”, au anunțat procurorii DNA într-un comunicat de presă.
 
Ulterior, la data de 20 martie, Ludovic Orban i-ar fi cerut omului de afaceri 50.000 de euro, „cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menționat, cu funcții de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni”, mai arată DNA.
 
Potrivit procurorilor, omul de afaceri a acceptat să îi dea suma cerută lui Ludovic Orban „în considerarea funcției de conducere pe care Orban Ludovic o deține în cadrul unui partid și a potențialului de intervenție al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”.
 
Atunci, Ludovic Orban a declarat că nu vrea să pericliteze șansa partidului de a câștiga alegerile la Primăria Capitalei, motiv pentru care a și ales să se retragă: „Nu am încasat niciun leu. Deodamdată nu am dezamăgit pe nimeni. Instanța decide dacă o persoană este sau nu nevinovată. Cariera nu mi s-a oprit aici. Eu nu mă joc cu viața politică și cu activitatea publică. Atâta timp cât sunt implicat intr-un proces de natură penală nu pot să mă prezint în fața cetățenilor să le cer votul. Mă simt într-un fel neîndreptățit dar nu pun în niciun fel la îndoiala activitatea pe care o desfășoară DNA”, a mai spus liberalul. Ulterior, pe 18 aprilie, magistrații instanței supreme au decis revocarea controlului judiciar.