„Voturi instituționale sunt 225, ale formațiunilor politice care au declarat susținerea. De asemenea, mai avem angajamente de vot, astăzi, din partea a cel puțin nouă parlamentari. Așa cum am explicat, am angajat discuții cu foarte mulți parlamentari individuali. De asemenea, vom discuta în continuare cu parlamentarii pro România pentru a participa efectiv la a nu urma boicotul pe care îl pune la capăt PSD, astfel încât să avem o procedură normală de învestire. Suntem în continuare deschiși discuțiilor și abordărilor și eventualilor puncte de vedere pe care îi au cei din Pro România, cu care împreună am dus la demiterea Guvernului Dăncilă”, a spus duminică, Ludovic Orban.
Premierul desemnat a susținut, totodată, că e de acord ca audierea liberalilor propuși pentru funcții de miniștri să aibă loc pe parcursul a trei zile, însă votul de învestire trebuie să fie dat miercuri.
„Cred că într-o zi, de dimineață până seara pot fi audiați, mai ales că nu mai avem 28 de miniștri, avem 16 miniștri de audiat. Nu avem nicio problemă dacă se fac audierile și luni după-amiază și marți toată ziua și miercuri dimineață, dar votul pe învestitură înaintat în plen ar trebui dat în cursul zilei de miercuri”, a subliniat Orban.
Potrivit articolului 103 din Constituție, programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor. Astfel, pentru ca Guvernul Orban să treacă sunt necesare cel puțin 233 de voturi.
Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se reunesc, luni, începând cu ora 12:00, pentru a stabili calendarul de învestire a Guvernului Orban.