Ludovic Orban, despre numărul de cazuri Covid: „Anumite grupuri sociale nu respectă regulile. În perioada stării de urgență, amenzile și-au arătat efectul”
Premierul a făcut declarații, luni seară, după controalele din spitalele din Bucureşti. Întrebat de ce nu scade numărul cazurilor zilnice de coronavirus în România, nici după implementarea noilor măsuri și restricții, premierul a spus că vina aparține populației, mai exact anumitor grupuri sociale care nu respectă regulile. Despre creșterea cuantumului amenzilor, prim-ministrul spune că măsură a fost eficientă în perioada stării de urgență, însă anulată prin decizia CCR.
Ludovic Orban susține că numărul cazurilor de coronavirus nu scade pentru că unii români nu respectă regulile de prevenție
„Există anumite grupuri sociale – sigur, o minoritate – care nu respectă regulile. Încercăm să mobilizăm toate forțele de ordine ”
„Nu vreau să… Simplu: nerespectarea regulilor de protecție. Există anumite grupuri sociale – sigur, o minoritate – care nu respectă regulile. Asta e! Încercăm să utilizăm toate instrumentele legale, să mobilizăm toate forțele de ordine pe care le avem pentru a putea asigura respectarea regulilor de protecție și pentru a sancționa încălcarea regulilor. Pe de altă parte, asta e: există o minoritate în populația României care nu respectă regulile”.
Întrebat dacă ar trebui crescute amenzile, șeful Guvernului a răspuns: „Cu siguranță, dar știți foarte bine că, în perioada stării de urgență, am avut amenzi mari și ele și-au arătat efectul, că gradul de conformare a fost foarte bun. Apoi au fost anulate pratic toate amenzile prin decizia Curții Constituționale. Iar CCR a stabilit că noi nu putem să mărim cuantumul amenzilor, lucru pe care poate să-l facă doar Parlamentul și Parlamentul a stabilit actualul nivel al amenzilor”.
Din 9 noiembrie, la nivel național au intrat în vigoare noi măsuri și restricții anticoronavirus. Astfel, masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice, iar circulația pe timpul nopții e restricționată, asta însemnând că persoanele care ies din casă în intervalul 23.00 – 05.00 trebuie să aibă asupra lor o declarație pe propria răspundere care să precizeze motivul întemeiat al deplasării. Magazinele se închid după ora 21.00, dar rămân deschise farmaciile și benzinăriile. Salariații trebuie să muncească de acasă ori prin telemuncă și, acolo unde nu se poate, angajatorii trebuie să decaleze programul de lucru. Toate școlile sunt în scenariul roșu, deci predarea se face exclusiv online.
Bilanțul epidemiei de coronavirus în România a ajuns, luni, la 365.212 de îmbolnăviri și 9.075 de decese. În ultima zi, 4.931 de oameni au fost depistați pozitiv, din doar 11.266 de teste, iar 149 de bolnavi au murit. 1.187 de pacienți COVID-19 sunt în stare gravă, la secțiile de Terapie Intensivă. În total, sunt 13.467 de bolnavi COVID-19 internați în spitalele din România.
Numărul testelor prelucrate de la debutul epidemiei de coronavirus a ajuns la 3.702.328.