Prima pagină » Știri politice » Ludovic Orban, PROTEST în fața Palatului Cotroceni: „Azi, de ziua lui de naştere, Klaus Iohannis face propria sa mineriadă politică, fără mineri”

Ludovic Orban, PROTEST în fața Palatului Cotroceni: „Azi, de ziua lui de naştere, Klaus Iohannis face propria sa mineriadă politică, fără mineri”

Mai mulți membri ai Forţa Dreptei au manifestat, marţi, la Palatul Cotroceni, în timp ce Klaus Iohannis se afla la consultări cu partidele politice pentru rotitativa guvernamentală. Liderul formațiunii politice, Ludovic Orban, l-a acuzat pe șeful statului că „astăzi, de ziua lui, face propria sa mineriadă politică, fără mineri”.

„Îşi bate joc şi trădează încrederea şi speranţa care i-a fost acordată de 6 milioane şi jumătate de români, promisiunile pe care le-a făcut în campanie: o Românie fără PSD, o Românie normală, care să fie guvernată pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor individuale, care să se modernizeze, în care să se facă reformele necesare, să se repare legile justiţiei şi lupta anticorupţie să fie sprijinită de la cel mai înalt nivel”, a spus Orban.

Orban: „Klaus Iohannis comite ultimul act de trădare. Nu a fost altceva decât un mincinos neruşinat”

Liderul Forţa Dreptei continuă și arată că „astăzi, Klaus Iohannis comite ultimul act de trădare, din drama pe care a servit-o poporului român, dând puterea pe mână caracatiţei PSD”.

„Începând de astăzi, după desemnarea lui Ciolacu, Klaus Iohannis arată că nu a fost altceva decât un Cal Troian al PSD, nu a fost altceva decât un mincinos neruşinat, care şi-a bătut joc de toţi oamenii cărora le-a făcut promisiuni pe care imediat ce s-a văzut cu al doilea mandat în buzunar le-a călcat în picioare”, a mai arătat Orban, citat de News.ro.

„Lacheii te slugăresc, liberalii te urăsc!”, „Iohannis cal troian al PSD!”, „Pas cu pas, tu ne-ai ras!”, „Ne-ai minţit de la început, ne-ai trădat şi ne-ai vândut!” şi „Te-ai făcut frate cu dracu, Să-i dai bacu lui Ciolacu!” – sunt câteva dintre pancartele cu care au venit parlamentarii Forța Dreptei în fața Palatului Cotroceni.

Ziua consultărilor la Cotroceni pentru desemnarea candidatului la funcția de premier

Președintele Klaus Iohannis a început, marți, 13 iunie, consultările cu delegațiile partidelor politice și ale formațiunilor parlamentare la consultări, în urma cărora va anunța care este persoana desemnată pentru a forma noul guvern, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia, luni, din fruntea Executivului.

România are un guvern interimar, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demsia luni, 12 iunie.

Marți, conducerea Senatului României s-a întrunit în ședință pentru alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al forului legislativ.

El a fost numit premier după ultimele consultări, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, după căderea Cabinetului Cîțu.

Klaus Iohannis a convocat consultări atunci cu partidele și formațiunile politice parlamentare, pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie 2021.

„S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru și, în acest format, am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de față, pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere”, declara, în 22 noiembrie 2021, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cabinetul Ciucă a fost la Palatul Victoria din 25 noiembrie, când programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul pentru învestire în Parlament.

Actualul Executiv a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi, peste minimul de 234 necesare, astfel că a actualul Executiv a fost învestit, la aproximativ șapte săptămâni de criză politică, respectiv din 5 octombrie, când Cabinetul Cîțu a fost demis, în același for, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD.

Deblocarea stării de interimat a fost posibilă la acea vreme prin încheierea unui acordul politic inițial încheiat de coaliție în noiembrie 2021, ce prevedea ca, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, până la alegerile generale din 2024.

Crizele din ultimele luni – criza energiei, implicațiile războiului din Ucraina, inflația galopantă – dar și pozițiile diferite privind unele chestiuni-cheie ideologic, precum pensiile, și demisii ale unor miniștri – au provocat o serie de declarații tensionate între partenerii de guvernare.

Conform acordului politic inițial, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL, pe baza protocolului.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele