EXCLUSIV | Ludovic Orban, la Gândul LIVE: Există riscul ca prețurile la gaze și energie electrică să crească cu 7-8%
This browser does not support the video element.
Premierul desemnat Ludovic Orban, invitatul Emmei Zeicescu la Gândul LIVE de marți, a declarat că există riscul ca prețurile la energie să explodeze ca urmare a votului de respingere a OUG 1/2020 dat de PSD luni în Parlament.
Senatul a respins luni OUG 1/2020 prin care Guvernul PNL abrogase anumite măsuri anterioare ale guvernelor PSD. Senatul este prima Cameră sesizată, deputaţii fiind cei care vor lua decizia definitivă.
Premierul demis Ludovic Orban a avertizat că există riscul ca reintroducerea taxelor în sectorul energetic să ducă la majorări de prețuri:
„Ieri senatorii PSD au respins OUG 1/2020, care a fost piatra de temelie, prin care noi am corectat toate porcăriile făcute de PSD, au votat la Senat pentru menținerea taxelor pe energie. din OUG 114. Aceste taxe ar fi dus o creștere la 7-8 procente pentru prețurile la gaze și la energie electrică. Aceste taxe au împiedicat investițiile în domeniul energetic. România are șansa de a deveni un hub energetic. Ieri, cei de la PSD au votat să-și mărească lefurile, noi am decis să înghețăm veniturile demnitarilor și să înghețăm voucherele. PSD a spus, tot ieri, că trebuie să crească punctul de amendă, după ce noi l-am plafonat cu aceeași în OUG 1/2020„, a declarat Ludovic Orban în emisiunea Gândul LIVE.
După cum Gandul a scris aici, decizii importante pe care Executivul PNL, în cele trei luni de existență, le-a luat pentru abrogarea unor măsuri anterioare ale guvernelor PSD, au fost răsturnate luni în Parlament de majoritatea controlată de PSD.
Ordonanța de urgență nr.1/2020 corecta nu numai măsurile prevăzute în OUG 114, ci conține și alte măsuri fiscale printre care înghețarea indemnizaţiilor pentru demnitari, înghețarea punctului de amenda la 145 de lei sau interzicerea detașărilor la stat.
Tot în această Ordonanță era prevăzută suspendarea articolelor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021.
Toate aceste aspecte sunt puse acum sub semnul întrebării. Senatul este doar prima Cameră sesizată, deputaţii fiind cei care vor lua decizia definitivă.