Cetățenii care se vor prezenta la alegerile din septembrie fără măști de protecție, le vor primi pe acestea de la autorități, a afirmat premierul Ludovic Orban, joi, în urma unei întâlniri de lucru care a avut loc la sediul Ministerului de Interne.
Potrivit premierului, măștile vor fi achiziţionate conform procedurilor legale, în timp util, astfel încât cetățenii să poată beneficia de ele la alegeri locale.
„Nu am de unde să ştiu cât vom plăti pentru ele. O să plătim cel mai mic preţ. Evident, ele vor fi achiziţionate cu procedurile legale, în timp util, astfel să fie la dispoziţia cetăţenilor care nu vin cu mască de acasă, că foarte mulţi o să vină cu mască de acasă. Vor fi asigurate măşti pentru acei cetăţeni care nu au masca la ei şi li se vor pune la dispoziţie masca şi substanţele dezinfectante pe perioada exercitării dreptului de vot, deoarece dreptul de vot se exercită în spaţii închise, în spaţiile în care sunt organizate secţiile de votare”, a afirmat Ludovic Orban joi, după o întâlnire de lucru la sediul Ministerului de Interne.
În ceea ce privește contestarea licitației de măști, premierul a spus că de vină este modul în care funcționează legislația românească.
„Faptul că a fost contestată licitaţia, că au fost procedurile prelungite se datorează, sigur, modului în care este legislaţia astăzi în România. Imediat ce va fi posibil, ele vor fi achiziţionate şi vor fi transmise către toţi beneficiarii”, a mai afirmat Ludovic Orban.
Epidemiolog celebru, sceptic în privința purtării măștii: „Sunt surprins că nu avem studii care să arate ce efecte au de fapt măștile”
Anders Tegnell, epidemiolog șef la Agenţia de Sănătate Publică din Suedia, susţine că este „foarte periculos” dacă oamenii cred că purtarea măstilor va opri răspândirea coronavirusului. „Este foarte periculos să crezi că măştile de faţă ar putea schimba jocul atunci când vine vorba de COVID-19”, a spus Tengell.
El a menţionat că în ţările în care masca este obligatorie, precum Belgia şi Spania, rata îmbolnăvirilor continuă să crească, relatează The New York Post .
„Măştile de faţă vin în completarea altor lucruri atunci când acele lucruri se află în locuri sigure. Dar să începeţi să aveţi măşti pentru faţă şi apoi să credeţi că vă puteţi aglomera în autobuze sau centre comerciale – aceasta este cu siguranţă o greşeală”, a mai spus expertul.
„Cum cifrele sunt în scădere în Suedia, nu are niciun rost să purtăm măşti, nici măcar în transportul public”, punctează Tegnell. Tot el susţine că dovezile privind eficacitatea utilizării măştilor de faţă au fost „uimitor de slabe”.