Ludovic Orban, reactie la criticile directorului OECD Drago Kos: Credeți că România mai are vreo șansă să fie primită în OECD după decizia CCR?
„Uitați-vă la reacțiile în urma deciziei Curții Constituționale, reacția venită de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Gândiți-vă că România este în curs de aderare la OECD. Credeți că mai are VREO ȘANSĂ România să fie primită la OECD, după poziția exprimată de directorul din cadrul OECD apropo de decizia CCR sau alte poziții publice exprimate de oficiali de la nivel internațional, în urma acestei decizii a Curții”, a întrebat duminică la Mediaș, într-o conferință de presă, președintele PNL Ludovic Orban.
Șeful structurii anticorupție din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Drago Kos, este citat într-un interviu, declarând că „recenta decizie a CCR CONTRAVINE în mod evident echilibrului puterilor în stat în țara dvs și independenței sistemului judiciar”.
Ulterior, ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat pe Facebook, că luni, se va adresa Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), ca să i se comunice dacă declarațiile lui Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele Organizației.
„AMENINȚĂRI de la OECD sau MANIPULĂRI interne ? Luni dimineață, mă voi adresa OECD pentru a comunica în mod OFICIAL dacă afirmațiile dlui Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD, așa cum acreditează titlul materialului întocmit de Ziare.com. Într-un articol publicat în data de 1 iunie, se afirmă faptul că în numele OECD, dl Drago Kos a făcut o serie de afirmații, de o mare gravitate, la adresa instanței de contencios constituțional române. Totodată, aceeași publicatie citează, atribuind aceleiași surse, de asemenea în numele OECD, afirmațiile potrivit cărora „Ministrul vostru al Justiției VA ÎNVĂȚA curând, într-un mod dur, că este într-o MARE EROARE„, a scris Tudorel Toader pe Facebook.
Curtea Constituțională a României a stabilit, cu majoritate de voturi, existența unui conflict juridic de natură constituțională între Ministrul justiției și Președintele României, generat de refuzul șefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kövesi.
„Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, președintelui României, prim-ministrului Guvernului României și ministrului Justiției și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul Curții Constituționale.