„Declașarea unei proceduri de revizuire a Constituției este extrem de complicată, e de lungă durată și implică un larg sprijin la nivel popular și al Parlamentului. Sigur că, atunci când va fi posibil, trebuie să ne gândim la o revizuire a Constituției, inclusiv la cum funcționează CCR și limitarea competențelor acesteia. Acum Curtea Constituțională funcționează precum un stat în stat. Nu putem accepta existența unei astfel de instituții care să aibă drept de viață și de moarte. O să ne trezim în curând că o să dea și ordine prefectului să anuleze acte locale, dacă se generează un conflict de natură constituțională. CCR poate devein factotum și un organism în Iran care decide tot și îi oblige pe toți să ia decizii, ori nu putem accepta o astfel de interpretare sau rescriere a Constituției,” a declarat președintele PNL Ludovic Orban.
El adăugă că, potrivit Legii Fundamentale, președintele României veghează la respectarea Constituției și că, în opinia sa, șeful statului trebuie să vegheze la respectarea Constituției, inclusiv de către CCR.Orban a precizat mai că nu poate anticipa următoarea mutare a președintelui Iohannis, dacă va semna decretul de revocare a șefei DNA, dar crede că șeful statului va respecta Constituția.
„Sunt convins că președintele României știe ce să facă. Să nu anticipăm o decizie a președintelui. El a spus că respectă Constituția României și independența procurorilor. Am încredere că președintele știe ce trebuie făcut. Măcar nu au îndrăznit să îi dea o llimită de timp președintelui și nici nu aveau dreptul constitutional să ia o asemenea decizie și să impună o asemenea decizie”, a mai spus Orban.
Liderul liberal și-a încheiat conferința de presă susținută joi la sediul PNL cu un semnal de alarmă în legătură cu planul coaliției de guvernare de a institui un regim autoritar.
„Închei trăgând un semnal de alarmă. Asistăm la un plan mai amplu de călcare în picioare a democrației, de capturare de către instituțiile statului de către un clan toxic, care atacă valorile care stau la baza democrației și Uniunii Europene și care parcă încearcă să pună mâna pe toate instituțiile statului, să anuleze orice drept și libertate fundamentală a cetățenilor, cu scopul de a institui un regim autoritar, contrar principiilor democrației.
CCR a publicat joi, motivarea de 133 de pagini, în cazul conflictului președinte-ministrul Justiției, generat ca urmare a refuzului președintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.
„Una dintre condițiile realizării obiectivelor fundamentale ale statului român o constituie buna funcționare a autorităților publice, cu respectarea principiilor separației și echilibrului puterilor, fără blocaje instituționale. De asemenea, textul art.146 lit.e) din Constituție nu conferă Curții Constituționale atribuția de a constata doar existența conflictelor juridice de natură constituțională, ci pe aceea de a soluționa aceste conflicte”, se arată în motivarea Curții.
De aici reiese și decizia CCR de a anunța și ce măsuri trebuie luate pentru ca acest conflict instituțional președinte- ministrul Justiției să nu mai existe, indicând șefului statului revocarea procurorului șef al DNA.