Lumea caută VINOVAȚI în loc de soluții. Președintele cere Guvernului corectarea legii RECURSULUI COMPENSATORIU

Lumea caută VINOVAȚI în loc de soluții. Președintele cere Guvernului corectarea legii RECURSULUI COMPENSATORIU
Publicat: 16/01/2019, 13:29
Actualizat: 25/03/2019, 23:59

„Recursul compensatoriu. Foarte mulți au observat și discutat în emisiuni despre delicvenți care au fost eliberați mai devreme, în baza recursului compensatoriu, fiindcă închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care e în vigoare. Trebuie să spun clar și răspicat: siguranța cetățeanului român nu este negociabilă, așadar trebuie să tragem câteva concluzii și să venim cu măsuri pentru care românul să nu stea cu teamă că un delicvent vine peste el,” avertizează Iohannis.

Președintele cere Guvernului o analiză urgentă pe această temă.

„Am observat tot felul de poziții. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluția. Căutarea vinovaților nu a rezolvat niciodată vreo problemă. De aceea, solicit guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Aceste soluții trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul Justiției, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caute vinovați, în loc să caute soluții. Repet: solicit Guvernului să vină rapid cu soluții pentru această chestiune,” a mai spus Iohannis.

PSD atrage atenția asupra ipocriziei președintelui, care vrea să evite detaliul că nu a contestat Legea recursului compensatoriu la CCR, cum face cu legile Coaliției PSD-ALDE.

„Iohannis nu vrea să se caute vinovații pentru efectele negative ale Legii Prună privind recursul compensatoriu. Doar vinovații nu vor să fie căutați vinovații! Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituțională și fără să o trimită la reexaminare. Iohannis în geacă roșie protesta în stradă, să nu se dea grațiere pentru deținuții non-violenți – soluția care rezolva problema aglomerației din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranța cetățenilor. Acum, Iohannis cere Guvernului soluții după ce Premierul Dăncilă a anunțat de aseară că va veni cu soluții pentru a repara problemele Legii Prună,” se precizează pe pagina de Facebook a PSD.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 și prevede ca deținuții care au stat în condiții improprii în închisoare să beneficieze de 6 zile reducere din pedeapsă la fiecare 30 de zile executate. În prima zi, în care legea a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți. Administrația Națională a Penitenciarelor precizează că, în perioada 2014-2018, dintr-un total de 14.402 deținuți care au beneficiat de prevederile legii recursului compensatoriu, 11.851 au fost eliberați condiționat.

În ultima perioadă, mai multe infracțiuni cu violență comise de indivizi ieșiți din închisoare ajutați de această lege au produs o emoție puternică și reacții pe măsură. Printre cazurile intens mediatizate și discutate se numără cel de la Galați – unde o persoană în vârstă a fost bătută și jefuită în scara bloculuii – sau cel de la Mediaș – unde un tânăr a fost călcat în picioare și înjunghiat mortal de trei indivizi.

Potrivit Administrației Naționale a Penitenciarelor, din totalul persoanelor puse în libertate cu ajutorul Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar (5,02%).

„Precizăm că nu toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârșit fapte de natură penală în perioada postdetenție, parte dintre acestea având pe rol alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate,” mai arată Administrația Națională a Penitenciarelor.

Aluzia la căutarea vinovaților făcută de președintele Klaus Iohannis se referă la atitudinea premierului și a ministrului Justiției din Guvernul PSD-ALDE, care s-au grăbit să precizeze că legea recursului compensatoriu a fost inițiată de Raluca Prună, în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloșși să se delimiteze de ea.

„După cum știți, această lege arecursului compensatoriu a fost inițiată de Guvernul condus de Dacian Cioloș și cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mă voi întâlni cu ministrul Justiției tocmai pentru a lua o decizie, să vedem care au fost efectele acestei legi, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea din România și lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie, până nu vorbesc cu cei în domeniu,” a declarat marți, Viorica Dăncilă, de la Strasbourg.

„Simple precizări: în repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privindrecursul compensatoriu a fost inițiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componența anterioară) l-a avizat și a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru și că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare”, a scris pe Facebook, ministrul Justiției Tudorel Toader.

„PS: Consecintele trebuiesc asumate de către cei care au inițiat, cei care au avizat, de către cei care au validat respectiva lege,” adaugă Toader.

Ministrul Justiției a revenit marți cu precizări detaliate despre parcursul legii recursului compensatoriu.

PNL amenință cu depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader, pe care îl acuză că e mai preocupat de soarta infractorilor și va iniția modificarea legii recursului comopensatoriu.

„Biroul Executiv al PNL a luat în analiză situația extrem de gravă privitoare la creșterea infracționalității datorită eliberării pe ușa din dos a până la 11 mii de infractori, ca urmare a reglementările adoptate de PSD, ALDE și UDMR privindrecursul compensatoriu.(…) Vom depune în Camera Deputaților, la începutul sesiunii parlamentare, o moțiune împotriva minstrului Tudorel Toader, pentru a încerca încă o dată demiterea acestui ministru, care a făcut praf sistemul de justiție și care este procupat, ca și întreg Guvernul, în primul de soarta celor condamnați sau celor care urmează să fie condamnați și într-o măsură mult mai mică de viața de zi cu zi a cetățenilor,” a declarat Ludovic Orban.

„Consecințele eliberării din închisoare a aproape 11 mii de deținuți înainte de termen, fără niciun fel de pregătire, fără niciun sistem de urmărire și de susținerea a reintegrării sociale a celor care au fost eliberați din închisoare iată că se transformă într-o amenințare de zi cu zi la viața, siguranța și bunurile private a făecărui cetățean român.(…) PNL a luat decizia de a pregăti – până săptămâna următoare – un proiect de lege prin care să împiedicăm eliberarea infractorilor care au comis infracțiuni cu violență, violuri, tâlhării și alte infracțiuni grave, pentru că iată, aceștia proaspăt eliberați nu fac decât să recidiveze și să afecteze viața și siguranța cetățenilor români.”

USR a luat-o înaintea liberalilor și a depus luni în Parlament un proiect de lege care prevede abrogarea recursul compensatoriu.

„USR va depune astăzi (luni – n.r) un proiect de lege care să abroge prevederile referitoare larecursul compensatoriu. O Românie întreagă a observat zilele trecute, a văzut terifiată la televizor imaginile crimei teribile de la Mediaș. Am auzit cu toții de celelalte infracțiuni, de tâlhăriri, de violurile, de faptele comise cu violență de către deținuții care au fost eliberați înainte de termen în baza acestuirecurs compensatoriu. Deja este prea târziu. Guvernul ar trebui să vină el cu o ordonanță de urgență de abrogare,” a declarat Stelian Ion, luni la Parlament.

„Nu credem că o îmblânzire a legii, o îmbunătățire în sensul unor exceptări ale unor categorii de deținuți e suficientă. Sunt situații în care unii dintre acești deținuți au fost ținuți în condiții acceptabile, însă din cauza faptului că penintenciarul avea și celule cu condiții nepotrivite, a fost catalogat ca fiind unul impropriu și toți deținuții au beneficiat de această măsură,” a completat Stelian Ion.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
1.800 de lei ÎN PLUS la pensie, în decembrie 2024, pentru 400.000 de pensionari din...
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim...
Cea mai mare frică a lui Ceaușescu. Cum a ajuns să preia puterea totală
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Starul baletului Vladimir Shklyarov a murit după ce a căzut de la un balcon. Cum...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Cu cât s-a vândut la licitație un ceas de buzunar dăruit căpitanului care a salvat...