„Măcel pe burse”. Surse guvernamentale: NU ar trebui privit ca un semnal de recesiune. Sunt îngrijorări cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu

Publicat: 05 08. 2024, 14:08
Actualizat: 05 08. 2024, 15:56

Prăbușirea burselor din aceste zile la nivel mondial creează speculații și îngrijorări cu privire la o posibilă recesiune ce ar putea izbucni în Statele Unite și apoi s-ar extinde la nivel global. Am consultat și noi la nivel guvernamental pentru a afla dacă suntem expuși riscului unei posibile recesiuni, însă am aflat din surse că mai degrabă ar fi o îngrijorare cu o posibilă extindere a conflictului care are o legătură foarte mare cu piața mondială a petrolului. 

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, cutremur pe burse

Potrivit unor surse guvernamentale, consultate de GÂNDUL.ro, măcelul produs pe bursele internaționale în aceste zile au dat naștere speculațiilor că vine recesiunea, însă în aceste speculații sunt și interese ale brokerilor.

„Nu ar trebui privit ca un semnal de recesiune, este un semnal de îngrijorare cu privire la ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și la implicațiile unei extinderi a războiului. Nu are legatură cu vreo anticipată recesiune, evident că sunt foarte mulți care speculează în momentul acesta, inclusiv brokeri americani, sub umbrela unei analize economice, dar nu este pe elemente de recesiune, este pe elemente de îngrijorare.”

Explicat altfel, aceleași surse ne-au reamintit faptul că din luna aprilie și până zilele trecute, a fost o evoluție galopantă pe piața bursieră, care s-a reglat ,,brusc”, la nivelul de acum câteva luni. „Dacă ar fi fost elemente de recesiune, dacă ne uităm pe burse, noi vedem că acum practic se ajunge la un nivel care era înainte de 2024, dacă ar fi fost element recesionist nici nu ar fi urcat, dar între aprilie și până zilele trecute a urcat foarte puternic și acum scad la nivelul lui aprilie. E adevărat zi la zi, scăderea a fost destul de mare și de aceea au fost acele aprecieri că e cea mai mare cădere după 1987 la Japonezi. Căderea nu a fost pe trend, de scădere”, potrivit surselor.

Ceea ce se întâmplă și astăzi e pe fondul îngrijorării pentru că acea posibilă extindere a conflictului are o legătură foarte mare cu piața mondială a petrolului.

CITEȘTE ȘI:

SCĂDERI puternice la bursele din Asia. Corecțiile ar urma să afecteze și Europa / Scăderi și la Bursa de la București

Câți bani au pierdut bogații lumii după prăbușirea pieţelor bursiere / Jeff Bezos, mai sărac cu 15,2 miliarde de dolari într-o singură zi