Macovei: Asaltul asupra democrației continuă – USL dorește anchetarea justiției de către Parlament

Macovei: Asaltul asupra democrației continuă - USL dorește anchetarea justiției de către Parlament
Publicat: 09/10/2012, 14:31
Actualizat: 02/04/2019, 03:05

Europarlamentarul PDL Monica Macovei susține că „asaltul asupra democrației în România continuă”, întrucât „USL dorește anchetarea justiției de către Parlament”, ea referindu-se la înființarea comisiei parlamentare privind referendum.

„Pe zi ce trece este tot mai clar că USL dorește să își subjuge toate instituțiile independente din România și să suprime statul de drept. Senatorii USL au propus și votat ieri, 8 octombrie, înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind cercetările procurorilor în dosarul fraudelor reclamate la referendum. Adică, parlamentarii USL vor să îi ancheteze (ilegal) pe procurorii care anchetează (legal) reclamațiile de fraudă la referendum. Știm din comunicatele DNA că cel puțin unul din dosare îl privește pe secretarul general al PSD, dl Liviu Dragnea, învinuit pentru infracțiuni legate de referendumul din 29 iulie 2012, iar altul pe deputatul PNL Teodor Atanasiu”, arată Macovei într-o declarație remisă marți agenției MEDIAFAX.

Macovei susține că senatorii USL „se contrazic flagrant și arată intenția lor reală: anchetarea procurorilor”.

„Astfel, deși menționează că această Comisie nu are ca scop anchetarea procurorilor, ci își propune să verifice sesizările cetățenilor și autenticitatea lor, aceiași senatori spun că vor să ia în considerare posibilele «fapte ilicite ale procurorilor». Cu alte cuvinte, Comisia parlamentară vrea să ancheteze și să judece procurorii, cu scopul (1) de a își scăpa membrii USL de anchetă prin intimidarea și amenințarea procurorilor, mai ales acum în timpul procedurii de numire a unor noi șefi la Parchetul General și DNA; (2) de a decredibiliza ancheta și pe procurorii care lucrează în aceste dosare; (3) de a minți opinia publică din România cu privire la scopul legitim și legal al acestor anchete, care nu este cum au votat oamenii, ci dacă și cum s-au comis fraudele; (4) de a-i minți și pe europeni ori americani pentru care frauda la alegeri/referendumuri nu este admisibilă și este sancționată penal, iar Parlamentul nu intervine în anchete”, adaugă europarlamentarul PDL.

Macovei arată că, mai grav, Comisia va putea solicita opinia unor specialiști din cadrul autorităților administrației publice centrale – adică MAI, condus de USL -, iar Senatul va putea cere tuturor organelor de stat, instituțiilor și organizațiilor să pună la dispoziția Comisiei parlamentare orice informație și documente care sunt de natură să servească activitățile acesteia.

„Se înțelege din context că senatorii vor să ceară și acte din dosarele procurorilor, dacă nu cumva toate dosarele”, susține Macovei.

Ea arată că, în schimb, nimeni nu a văzut vreo Comisie parlamentară de anchetă privind votul multiplu anunțat de Autoritatea Electorală Permanentă.

„Aici parlamentarii USL au tăcut, lăsând să se înțeleagă că voturile multiple și turismul electoral sunt firești, dar cercetarea penală a posibilelor fraude ar fi ceva grav. Nu este gravă ancheta penală, este legală, gravă este încercarea clară a politicienilor USL de a-i ancheta și judeca pe procurorii care anchetează fraudele reclamate la referendum”, mai declară Macovei.

Ea mai susține că, în plus, formarea acestei Comisii parlamentare de anchetă contravine principiului separației puterilor în stat, fundația unui stat de drept și a democrației.

„Zilele trecute l-am auzit pe primul ministru Victor Ponta, reprezentant al puterii executive, spunând că CSM și procurorii independenți – potrivit Constituției și legii – trebuie să răspundă în fața Parlamentului. Astăzi vedem că majoritatea USL din Parlament, adică puterea legislativă, dorește să tragă la răspundere o categorie a magistraților: procurorii. Am văzut în ultimul timp amenințări și insulte din partea USL și împotriva unor judecători”, mai declară Macovei.

„Asistăm în acest moment la un asalt al celor două puteri din stat controlate de USL, legislativă și executivă, împotriva oricărei instituții care se dorește și trebuie să rămână independentă. Zilele trecute am văzut sugrumarea presei de către USL prin restructurările din TVR, astăzi asistăm la un nou pas în procesul de sugrumare a justiției în România”, continuă Monica Macovei.

Eurodeputatul PDL precizează că activitatea procurorilor nu poate fi verificată decât de Consiliul Superior al Magistraturii, orice amestec al politicienilor fiind contrar Constituției și legilor.

„Dacă parlamentarii USL au primit plângeri din partea cetățenilor, acestea trebuie transmise mai departe CSM sau conducerilor parchetelor vizate. Este singura cale legală și corectă. Cum am făcut și eu în cazul familiei Vlase. Obiectivul Comisiei parlamentare de anchetă a activității procurorilor este bizar și abuziv, cât timp urmează să fie audiate doar persoanele care au depus plângere, adică o singură parte. Procurorii nu pot fi chemați la ordine în Parlament, au această garanție constituțională, cu atât mai mult să li se ceară acte din dosare, așa cum au scris în documentele formării acestei Comisii parlamentarii USL. Este vădit că USL încearcă orice demers care o poate aduce mai aproape de obiectivul ei final: să pună stăpânire pe justiție. Voiculescu a spus că «nu avem toată puterea până nu luăm și justiția». Opinia publică nu trebuie să uite asta și trebuie să fie vigilentă. Fără justiție liberă în România, țara se va duce de râpă”, adaugă Macovei.

În opinia sa, controlul asupra justiției se face de USL prin „intimidări, amenințări și controale abuzive asupra magistraților”.

„Comisia inventată ieri de USL ne aruncă înapoi în timp, la vremea partidului stat din perioada guvernărilor PSD, când anchetele începeau, se opreau ori aveau loc pe baza directivelor și bunului plac al conducerii PSD în frunte cu condamnatul Adrian Năstase, care dă sfaturi USL din închisoare. USL propagă în continuare o minciună și, mai mult, caută «dovezi» care să o susțină. Oamenii nu au fost anchetați pentru că au mers la vot și nici pentru cum au votat, ci pentru că există sesizări că votul la referendum a fost fraudat. Iar jurământul pe Biblie este prevăzut de Codul de procedură penală și trebuie respectat. Reprezentanții USL, conduși de un fost procuror și «doctor» în drept, știu perfect acest lucru, dar nu vor să recunoască, pentru că ar însemna să respecte legea”, mai susține Macovei.

Ea consideră că „USL pare că acționează după modelul unui «grup infracțional organizat», împotriva statului de drept, interesului public și a democrației în România, dorind să subordoneze instituții independente în stat unor interese de grup și/sau personale care vor să scape de deciziile unor magistrați independenți”.

Președintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a declarat, marți, la RFI că șefii DNA și Parchetului General vor fi chemați la comisia parlamentară privind referendumul, pentru a spune de ce au fost audiați oamenii „pe capota mașinii și puși să jure pe Biblie la ieșirea din biserică”.

Toni Greblă susține că era nevoie de înființarea acestei comisii „în primul rând pentru a trage un semnal de alarmă asupra modului în care autorități și instituții ale statului înțeleg uneori să-și facă datoria”.

„Nu este vorba de a chema în fața comisiei senatoriale procurorii care anchetează dosarele cu referendumul. Este vorba de a vedea managementul instituției, și anume care a fost motivul pentru care s-a considerat necesar ca la prânz, în zi de sărbătoare, când oamenii ieșeau din biserică, să fie așteptați la poarta bisericii de polițiști și procurori, în așa fel încât să li se ia declarație pe capota mașinii și să jure pe Biblie la ieșirea din biserică. Pentru toți oamenii care participau la slujbă, nu doi-trei dintre aceștia au fost audiați în calitate de martori atunci, ci toți participanții la slujbă”, a adăugat Greblă.

Senatul a decis, luni, înființarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfășurată de autoritățile și instituțiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD și PNL.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru și Sorin Constantin Lazăr, propuși de grupul PSD, Ioan Ghișe și Cristian David, propuși de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR și Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

În cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a spus că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru înființarea acestei comisii, nu își vor desemna reprezentanți și că vor ataca la Curtea Constituțională o eventuală decizie în acest sens a Senatului.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo / Prezenţa...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în televiziune. Florin Călinescu a spus ADIO: Nu stau la negocieri
Noua lege a salarizării unice. Cum vor fi calculate sporurile
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu