MACRON, la întâlnirea cu IOHANNIS: Vă felicit pentru efortul pe care îl depuneți în România. Preluarea președinției Consiliului Europei vine cu MIZE mari

Publicat: 27 11. 2018, 15:42
Actualizat: 25 03. 2019, 21:34

„Președinția dumneavoastră va fi marcată de mize mari, Brexit, migrația și foaia de parcurs pentru viitorul Europei. Summitul de la Sibiu va fi o etapă decisivă a refondării Europei. Vor fi multe dezbateri și vom aduce acolo concluziile”, a declarat Emanuel Macron, marți la Paris, într-o declarație de presă comună cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele francez a vorbit și despre statul de drept, felicitându-l în acest sens pe Klaus Iohannis pentru eforturile pe care le depune în România.

„Vom evoca de asemenea Balcanii occidentali, Moldova și mizele comune cu domnul Iohannis, solidaritatea europeană în materie de securitate. Vom evoca și situația statului de drept în Europa și aici și salut eforturile domnului Iohannis care se luptă în țara sa pentru susținerea justiției, a completat Macron.

Acesta a adăugat că este important dialogul cultural, catalogându-l drept „un liant al Europei”. Emmanuel Macron a urat României „o excelentă celebrare a Centenaralui”.

„Vizita pe care am făcut-o în România pentru ca împreună să putem avea această inițiativă. Cred că un liant al Europei este cultura. Am văzut în urmă cu câteva momente un artist contemporan care prin opera sa vizitează imaginarul european din secoul XVI până astăzi. În acest început de sezon cultural sunt foarte multe lucruri pe care le înmpărtășim. Cred că avem o responsabilitate mare astăzi pentru ca dialogul între intelectuali în Europa să fie cultura. Un dialog între artiști, care precum cetățenii, se pierd în imaginarul unuia celuilalt, care găsesc referințe. Nu suntem la fel. Cultura ne poate permite să redescoperim diferențe care au fost considerate handicapuri. Cultura comună a Europei este dialogul. Cred că acest sezon cultural început astăzi va permite acest lucru. Doresc României o excelentă celebrare a Centenarului. Cred că dincolo de tot ce ne aseamănă și diferențiază suntem împreună”.

 

 

La rândul său, Klaus Iohannis a vorbit despre preluarea Președinției Consiliului UE de către România, precizând că țara noastră își propune „ca în această perioadă România și Franța să celebreze valorile comune”.

Totodată, Președintele României a vorbit despre valorile culturale care unesc România și Franța și despre influența culturală bilaterală.

„Sezonul România-Franța s-a născut încărcat de zestrea patrimoniului nostru comun de idealuri și propune dialogul. Avem un forum al creației contemporane, al inovației și antreprenoriatului și îi invit și pe români și pe francezi să se bucure împreună de aceste evenimente. E imposibil de făcut abstracție de influența iluminismului francez. L-au avut în nateșterea României moderne unite. E de necontestat amprenta pe care și-a pus-o pe literatura noastră și de asemenea, influența extrem de puternică a unor creatori români de frunte asupra culturii franceze. Nicăieri Franța nu a găsit o mai mare apropiere și compatibilitate așa cum le-a aflat în România”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai precizat că Sezonul România-Franța care a fost inaugurat, marți, își propune să arate și să marcheze aceste influențe bilaterale, exprimându-și totodată speranța că tot mai mulți tineri vor participa la evenimentele care vor fi organizate în Franța și România până pe 14 iulie 2019.

„Este greu să găsim un domeniu relevant în care să nu se fi manifestat această influență. Sezonul România-Franța și-a propus să fie unul care să marcheze și să releve aceste realități. Ne dorim să regăsim tinerii la cât mai multe dintre evenimentele care vor urma în Franța și România de acum și până pe 14 iulie 2019. România va sărbători peste doar trei zile Centenarul. România s-a unit acum un secol în jurul unor valori occidentale larg răspândite de Franța. Celebrăm astăzi, inclusiv prin acest program care debutează la Paris, o istorie comună. Nu e întâmplător că ne găsim azi în țara în care s-a produs recunoașterea Marii Uniri”, a conchis Klaus Iohannis.

 

 

Klaus Iohannis și Emmanuel Macron au inaugurat, marți, Sezonul cultural România-Franța, care are loc într-un an cu multiple semnificații: 10 ani de la semnarea Declarației de Parteneriat Strategic, precum și celebrarea Centenarului Marii Uniri de la 1918. Evenimentul de lansare a avut loc la Centrul Național de Artă și Cultură Georges Pompidou din Paris.

 

Cei doi președinți vor semna și o Declarație actualizată a Parteneriatului Strategic dintre România și Franța.

Președinția română a precizat că sezonul România-Franța este cuprins în foaia de parcurs a Parteneriatului Strategic bilateral, urmând a se desfășura peste 400 de proiecte atât în Franța, în perioada 28 noiembrie 2018 – 17 aprilie 2019, cât și în România, în intervalul 18 aprilie – 14 iulie 2019. Sezonul cultural va propune publicului manifestări culturale, dar și evenimente din domeniul educației și inovării, economiei și antreprenoriatului, gastronomiei, turismului și sportului, precum și cooperării între colectivitățile locale.