MAE adresează rugămintea cetățenilor români din străinătate „de a da dovadă de înțelegere”

Publicat: 03 11. 2014, 00:28
Actualizat: 03 11. 2014, 06:30

Ministerul Afacerilor Externe precizează, în comunicatul transmis duminică seară, că „s-a conformat deciziei BEC privind încheierea procesului electoral, conform legii, la orele 21.00, inclusiv în privința votului exprimat în străinătate”. În aceste condiții, atât membrii birourilor secțiilor de votare, cât și șefii de misiuni diplomatice și consulare și membrii acestora ”au obligația de a respecta întru totul deciziile BES, respectiv BEC”, menționează sursa citată.

„În mod regretabil, în câteva cazuri cetățenii care, până la ora 21.00 nu au reușit să își exercite votul în străinătate, fac presiuni asupra conducerii misiunilor diplomatice pentru continuarea procesului de votare”, continuă MAE în comunicat.

Ministerul Afacerilor Externe „constată că acestor solicitări nu li se poate da curs întrucât aceasta ar reprezenta o încălcare directă a prevederilor legale”.

„În acest context, MAE informează cu privire la situația tensionată de la Ambasada României de la Paris unde, pentru menținerea ordinii publice și securității în perimetrul și incinta misiunii diplomatice a fost solicitată asistența instituțiilor abilitate ale statului francez”, mai transmite ministerul, în comunicat.

MAE adresează rugămintea cetățenilor români din străinătate „de a da dovadă de înțelegere și le recomandă să adopte o atitudine de respect față de deciziile autorității electorale din România precum și față de normele locale ale statului în care se află”.