Mama Elenei Udrea, în vizită la Arestul Poliției Capitalei
Mama Elenei Udrea a ajuns la Arestul central al Poliției Capitalei în jurul orei 09.30 și a intrat fără să facă declarații.
Potrivit programului, la centrele de arest preventiv ale Poliției Capitalei, vizitele se fac de luni până vineri, în ordine alfabetică. Ziua de vizită pentru Elena Udrea este vineri, în condițiile în care, în prima zi a săptămânii pot fi vizitați arestații a căror inițală a numelui de familie este între A și E.
Surse din Poliție au declarat, pentru MEDIAFAX, că Elena Udrea stă într-o cameră cu patru paturi, în care mai sunt încarcerate femei arestate pentru infracțiuni economice. Celula în care stă Elena Udrea este în vecinătatea camerei în care este încarcerată fosta șefă a DIICOT Alina Bica.
Potrivit legii, o persoană arestată preventiv are dreptul la minim patru vizite pe lună, cu excepția primei vizite, care nu trebuie programată, pentru ca o persoană să aducă la arest haine și alte obiecte personale ale celui încarcerat. Ziua de vizită este programată în funcție de inițiala numelui de familie, dar la cerere poate fi înlocuită cu o altă zi. În caz de necesitate, cu aprobarea șefului de arest, vizitele pot fi suplimentate.
O persoană aflată în arest poate da cel puțin un telefon pe lună, dar, ca și în cazul vizitelor, dacă intervine o situație deosebită, aceasta poate solicita, în scris, să primească mai multe vizite.
Persoanele aflate în centrele de reținere și arestare preventivă sunt cazate, de regulă, în comun, putând presta muncă, la cerere, în interesul centrului și putând beneficia de asistență psihologică și moral-religioasă, sub pază și supraveghere.
Deputatul PMP Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, este în arestul Poliției Capitalei din 10 februarie, când a fost reținut de procurorii DNA, în dosarul Microsoft. O zi mai târziu, Udrea a fost arestată preventiv, după ce instanța supremă a emis pe numele ei un mandat pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de avocații Elenei Udrea și va fi judecată tot la instanța supremă.
Procurorii DNA au reținut-o pe Elena Udrea după ce Camera Deputaților a avizat, în 9 februarie, cererea DNA de urmărire penală, reținere și arestare.
Elena Udrea este acuzată, în dosarul Microsoft, de trei fapte de trafic de influență – în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea, în legătură cu derularea contractului e-România și în legătură cu pretinderea și primirea a 500.000 de euro -, precum și de spălare de bani.
În același dosar, fostul soț al Elenei Udrea, Dorin Cocoș, este acuzat că ar fi pretins și primit 9.000.000 de euro de la Claudiu Florică și Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul lui Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și vicepreședinte PDL, să asigure firmelor susținute de una dintre cele două persoane încheierea și derularea contractului de licențiere Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
Potrivit anchetatorilor, în anul 2010, Dorin Cocoș, în baza înțelegerii cu Udrea, ar fi pretins de la un om de afaceri, administrator al unei societăți cu obiect de activitate IT, suma de circa trei milioane de euro, pentru a debloca plățile aferente contractului e-România.
Udrea mai este acuzată că a cerut 500.000 de euro de la omul de afaceri Dinu Pescariu, vizat în același dosar, „pentru a-i rezolva problemele din justiție”. Procurorii au arătat, în referatul prin care au solicitat aviz de la Camera Deputaților pentru arestare, că Elena Udrea a fost denunțată la DNA de Dinu Pescariu.
„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu-Mihail a formulat denunț cu privire la săvârșirea unor fapte de corupție de către Udrea Elena Gabriela. Din denunțul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcția Națională Anticorupție ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licențiere Microsoft și a măsurilor asigurătorii dispuse de autoritățile austrice pe conturile sale din Elevația, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiție. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranșe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, au scris procurorii în referat.
Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declarația martorului, extrasele de cont și înscrisuri olografe ridicate la percheziții, în care sunt indicate sume de bani plătite.