Mandatul pe care Crin Antonescu i l-a dat ministrului Finanțelor pentru negocierile cu FMI: „PNL nu este de acord și NU VA ACCEPTA mărirea cotei unice”
Mandatul pe care conducerea PNL i l-a dat ministrului Finanțelor, Daniel Chițoiu, pentru discuțiile cu FMI este de a nu accepta o creștere a fiscalității pentru anul viitor. Anunțul a fost făcut chiar de președintele liberalilor, Crin Antonescu, la finalul unei discuții pe care a avut-o cu șeful de la Finanțe.
Un aliat al liberalilor împotiva majorării cotei unice este Ion Iliescu. Fostul președinte al PSD a declarat că o astfel de măsură nu este potrivită în acest moment.
Antonescu: „Nu se mărește nicio taxă”
„Nu se mărește nicio taxă, cunoașteți poziția și a domnului Chițoiu și a domnului prim-ministru. Majorarea cotei unice este o variantă exclusă, se discută tot felul de lucruri care țin de noul buget, nu se pune problema majorării de taxe sau a cotei unice”, a spus Antonescu.
Liberalul a ținut să precizeze că mandatul ministrului de Finanțe la negocierile cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană pentru creșterea fiscalității este „nu”. „Lucrurile sunt stabilite din 2012 din programul de guvernare. Am spus foarte clar că PNL nu este de acord și nu va accepta mărirea cotei unice”, a subliniat Antonescu.
Potrivit acestuia, discuțiile despre construirea noului buget nu trebuie să fie privite „într-o cheie politică internă”, nu este „o dispută între PNL și PSD”.
„Noi susținem varianta reducerii CAS și premierul a fost în principiu de acord cu această variantă se caută la Ministerul de Finanțe formule prin care să o facem realizabilă, ideea rămâne”, a adăugat Antonescu.
În privința propunerii avansate de fostul ministru al Transporturilor privind majorarea accizelor pentru construirea de autostrăzi nu va fi implementată în 2014.
Scenariul de bază al ministrului Bugetului și variantele în discuție
Delegația FMI negociază în aceste zile cu guvernul asupra indicatorilor macroeconomici pe care se va fundamenta bugetul de stat pentru anul viitor. După ce în urmă cu două săptămâni, premierul Victor Ponta lansa ca variantă majorarea cotei unice la 22%, ministrul bugetului Liviu Voinea a declarat, marți, la GÂNDUL LIVE, că „scenariul de bază” nu cuprinde deocamdată o majorare a fiscalității, însă există un gol care trebuie umplut, fiind preferate în acest sens eliminarea excepțiilor de taxare a unor categorii de venituri, excepții existente în prezent în Codul fiscal.
Potrivit Ziarului Financiar, o măsură luată în discuție în acest moment este și o cotă diferențiată a impozitului pe venit 16%/18%/20%.
De asemenea, pentru a aduce bani la buget, Guvernul intenționează să renunțe anul viitor la calcularea accizelor raportat la cursul de schimb valutar din data de 1 octombrie, a anunțat Liviu Voinea fără a preciza însă care va fi noua modalitate de calcul.
Reacția lui Ponta
După declarațiile liberalilor, premierul Victor Ponta a susținut că va fi menținută cota unică la actualul nivel de 16%, fără să se treacă la o impozitare progresivă, deoarece aceasta reprezintă o decizie adoptată încă de la formarea USL.
Întrebat dacă susține trecerea la o cotă progresivă de impozitare, de 16%, 18% și 20%, Ponta a răspuns că susține principiul la modul general, dar nu pentru acest moment.
„Acum, nu. În principiu, ca orice social-democrat – deși impozitarea progresivă există și în Germania, iar doamna Merkel nu e social-democrată, sau în Marea Britanie – în general, susțin ideea, principiul, însă avem o înțelegere politică foarte clară la formarea USL, de păstrare a cotei unice, și cota unică rămâne 16%”, a spus Ponta.
Iliescu: „Nu cred că cineva vrea acum să schimbe cota unică”
Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, că nu crede că cineva vrea acum să schimbe cota unică, el apreciind că o astfel de modificare nici nu este potrivită.
„Nu cred că cineva vrea acum să schimbe cota unică. Nici nu este potrivit. Dar nu cunosc asemenea surse ale acestor îngrijorări. Nu cunosc intenția cuiva de a modifica cota unică actuală”, a spus Iliescu.
El a evitat totodată să se pronunțe asupra declarațiilor recente făcute de premierul Victor Ponta în privința Curții Constituționale.
„Curtea Constituțională e o instituție, are misiunea ei, are rolul ei. Pot fi controverse, dispute, interpretări diferite. Dialogul e cel mai bun lucru pentru a aborda și a rezolva probleme”, a spus Iliescu.