Surse din Ministerul Apărării Naționale au explicat, pentru MEDIAFAX, că instituția a transmis marți seară către Administrația Prezidențială o plângere prealabilă prin care se cere anularea decretului de prelungire a mandatului șefului Statului Major al Apărării, urmând ca, dacă Președinția nu anulează decretul în termen de 30 de zile, plângerea să fie trimisă și la instanță, în contencios-administrativ.
„Este vorba despre o plângere prealabilă, pașii legali pentru a ataca un act care, să zicem noi, este ilegal este pentru prima dată la unitatea emitentă și apoi la contencios-administrativ. (Am cerut -n.r.) să anuleze acel document și motivele pentru care noi spunem că este ilegal, pentru că nu are semnăturile conform legii”, au explicat sursele citate pentru MEDIAFAX.
Termenul legal pentru ca Administrația Prezidențială să dea un răspuns este de 30 de zile.
Plângerea prealabilă a fost depusă și înregistrată marți seară, potrivit sursei citate.
Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 28 decembrie 2018 decretul de prelungire, cu un an, a mandatului generalului Nicolae Ciucă ca șef al Statului Major al Apărării, după ce a respins în ședința CSAT propunerea făcută de MApN pentru această funcție.
Ulterior, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Apărării, Gabriel Leș, au acuzat că șeful statului nu a avut bază legală, deoarece propunerea de prelungire a mandatului nu a venit din partea MApN.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că decretul pentru prelungirea mandatului șefului SMG, Nicolae Ciucă, semnat de președintele Klaus Iohannis, nu respectă condițiile de legalitate și creează premisele unui conflict juridic de natură constituțională.