Marcel Boloș dă asigurări că România se va încadra într-un deficit „în jur de 5%” până la finalul anului/ „Nu se vor introduce noi taxe”
După ședința Biroului Politic Național al PNL de la Palatul Parlamentului, aici unde ministrul Finanțelor le-a prezentat liberalilor proiecțiile pe legea bugetului de stat pentru anul 2024, Marcel Boloș dă asigurări că țara noastră se va încadra într-un deficit „în jur de 5%” la finalul anului, și promite că „nu vor exista noi taxe” pentru români.
Boloș nu vrea noi taxe și impozite pentru români. Asigurările ministrului de Finanțe au fost făcute după ședința PNL de luni, de la Palatul Parlamentului. Liberalul a precizat că măsurile pentru combaterea evaziunii fiscale vor fi cele referitoare la folosirea sistemelor informatice şi anume factura și sigiliul electronic care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024, dar și decontul de TVA precompletat, ce va intra in vigoare de la 1 iulie.
După cum ştim, de la 1 ianuarie 2024, intră în vigoare factura electronică pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmează să venim cu măsuri în Guvern şi, apoi, raportarea informaţiilor contabile în declaraţia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat. Toate aceste lucruri trebuie să dea rezultate în combaterea evaziunii fiscale. Şi trei: separarea competenţelor organelor abilitate de lege, astfel încât de marea evaziune să se ocupe organele competente pe care România le are şi, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici să rămână la mecanismele actuale, a explicat Marcel Boloş.
Potrivit ministrului Finanțelor, deficitul României pentru anul 2023 va fi undeva în jurul valorii de 5%, asta în condițiile în care țara noastră are asumat în PNRR o țintă de deficit de 4,4%. Tot luni, premierul Marcel Ciolacu dădea asigurări de la sediul PSD din Kiseleff că România va închide anul cu un „deficit sub 5%”. (detalii AICI)
Cert este că pentru anul 2024 nu există creşteri de impozite şi taxe. Deficitul va fi în jur de 5%. Dacă ajung la minister şi mai definitivăm calculele, diseară o să vedeţi…., a precizat Boloș la Palatul Parlamentului.
Marcel Boloș a mai precizat luni că cei de la Comisia Europeană au făcut studii referitoare la evaziunea fiscală din ţara noastră şi ele au indicat faptul că există un gap de TVA de 9 miliarde de euro, iar 40% din acesta provine din achiziţiile intracomunitare.
„Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gândite şi o să vedeţi în ordonanţa «trenuleţ». Haideţi să vedeţi proiectul legii bugetului de stat şi pachetele de măsuri care însoţesc proiectul de lege al bugetului de stat, pentru ca să avem bază pentru veniturile pe care le-am luat în calcul. Sunt mai multe măsuri care să ducă la îmbunătăţirea veniturilor”, a adăugat Boloş.
Salariul minim nu va mai crește de la 1 ianuarie 2024
Întrebat și de creşterea salariului minim, Boloş a spus că o astfel de decizie se va lua în interiorul coaliției: „Nu poţi merge cu creşteri de salarii minime una după cealaltă. Am avut o creştere în octombrie de 3.300 lei, trebuie să lăsăm să nu bulversăm mediul de afaceri”, a completat ministrul Finanțelor.
Potrivit surselor Gândul, nici premierul Marcel Ciolacu nu ar fi de acord cu majorarea salariului minim de la 1 ianuarie 2024, pentru a nu pune presiune pe mediul de afaceri.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este în prezent de 3.300 lei lunar, începând cu 1 octombrie 2023, după majorările efectuate de Executiv. (detalii AICI)
CITIȚI ȘI: