Marcel Boloș, despre valoarea DESPĂGUBIRILOR cerute în procesul Roșia Montană: „Este o sumă care îți provoacă fiori”
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, afirmă că România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană în procesul pe care compania Gabriel Resources l-a intentat statului român la tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).
„Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare”, a spus Boloș, referindu-se la posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri, dar în același timp să oblige statul român să continue exploatarea.
Ministrul Finanțelor a recunoscut că ar „prefera” mai degrabă o astfel de decizie „nemonetară”, în locul uneia care să impună despăbugiri României.
„E limpede că această decizie nemonetară – din punct de vedere al efortului bugetar – ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”, a spus ministrul Boloș, în cadrul emisiunii „Jurnalul de Seară” de la Digi 24,
Boloș, despre valoarea despăgubirilor cerute în procesul Roșia Montană: „Este o sumă care îți provoacă fiori”
„În procesul cu statul român, Gabriel Resources a solicitat inițial prin actele depuse la dosar despăgubiri în valoare de 3,3 miliarde de dolari”, a spus Boloș.
Recent, purtătorul de cuvânt al guvernului, Mihai Constantin, a declarat că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari.
„Este o sumă vehiculată care îți provoacă fiori”, a spus Boloș.
„Noi am analizat cu atenție cuantumul cheltuielilor care s-au efectuat deja la Roșia Montană. Orice decizie de acest fel este una care pune presiune pe bugetul de stat. Calculele arată că s-au efectuat cheltuieli care sunt aproximativ în jur de 1 miliard de euro. Dacă decizia este nemonetară și dacă aceasta va fi continuarea explotării, trebuie să ne supunem. Ne vom supune la decizia care va fi dată de instanța internațională”, a adăugat Boloș.
„Dacă decizia (instanței) e nemonetară și va privi continuarea implementării (proiectului Roșia Montană), va trebui să ne supunem acestei decizii. Să vedem care va fi decizia și apoi să găsim calea legala, să o punem în aplicare”, a precizat ministrul Finanțelor.
Vă recomandăm să citiți și: