„Este o rușine pentru statul român, stat care pompează lunar în sănătate peste 1,2 miliarde de euro”, spune premierul Marcel Ciolacu despre deficiențele în tratarea copiilor cu tulburări mintale.
Premierul Ciolacu a participat miercuri la evenimentul de lansare a proiectului de construcție a unui corp nou de spital de psihiatrie pentru copii în incinta Spitalului de Psihiatrie „Prof. Dr. A. Obregia”.
Proiectul va fi realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis
Astăzi, peste 5.000 de copii cu astfel de probleme sunt tratați într-o clădire veche de 100 de ani. Asta, vă spun cu toată sinceritatea, chiar dacă astăzi reprezint Statul Român, este o rușine pentru Statul Român, care stat pompează lunar în sănătate peste 1,2 miliarde de euro. După 30 de ani, am început în sfârșit să construim 3 spitale regionale promise în toți acești 30 de ani și mai mult de 20 de spitale în țară prin PNRR. La fiecare proiect am insistat să fie bani atât din bugetul de stat, dar mai ales să fie bani din PNRR. Pentru că astfel am impus un ritm de implementare până în anul 2026. Tot ceea ce se mișcă acum, se mișcă pentru că am schimbat ritmul de implementare, spune Ciolacu.
Premierul spune că s-a „săturat de scuze”, una dintre ele fiind schimbarea caietului de sarcini. „Nu mai există această scuză din partea statului român”, completează Ciolacu.
Eu unul m-am săturat să mi se explice câte o jumătate de oră sau o oră de ce nu s-a putut face un lucru, de ce a trebuit schimbat de zece ori caietul de sarcini, de ce a trebuit nu știu la ce consiliu unde se contestă să dureze vreun an și jumătate. Nu mai există această crăpătură. Nu mai există această scuză din partea statului român, pentru că toate aceste sume în domeniul de sănătate, în infrastructura de sănătate, au un deadline de implementare până în 2026 și toate sunt granturi.
El adaugă că statul român nu are capacitatea de a face într-un timp scurt tot ceea ce n-a făcut de la Revoluție până în prezent și de aceea vrea să sprijine astfel de proiecte pe care le au cei din mediul privat.
De aceea, vreau să sprijin cu toată puterea mea astfel de proiecte. Atunci când privatul vrea să facă bine, statul trebuie să fie receptiv. Acum vreo doi ani, mai mult, cred că trei ani, Codin mi-a explicat cum plătea taxe la stat pentru că ajuta statul. Normal că am făcut ochii mari și habar nu aveam! Mi s-a părut de bun simț să fac împreună cu domnul Simonis acea modificare legislativă, chiar dacă este unică în interiorul Uniunii Europene, pentru că și noi, România, eram la indolență unici în interiorul Uniunii Europene. Așa s-a ajuns să facem împreună o lege prin care toate fundațiile care investesc în sănătate își pot recupera TVA-ul.
Premierul atrage atenția asupra tinerilor cu probleme psihice, care de multe ori sunt lăsați la voia sorții.
Eu, Codin, voi sta alături cu tot și mă voi implica cu tot ceea ce pot ca să ducem această promisiune și să finalizezi acest proiect împreună cu echipa ta în doi ani și jumătate. Și spun asta pentru că acest spital nu este o simplă clădire. Aici vor fi îngrijiți copii și tineri care de multe ori luptă singuri cu problemele de turburare mintală. Pentru că uneori chiar și părinților le este greu să accepte că au un copil cu astfel de probleme.
Acești copii sunt în mare parte fie nebăgați în seamă și, să fim corecți, fie stigmatizați de societate. Vorbim de tineri care nu au pe nimeni, de fapt, de partea lor. De aceea, cred că a venit timpul să vorbim foarte serios de bolile mentale cauzate de abuzul de droguri, alcool sau medicamente, la fel cum ar trebui să vorbim despre depresie și anxietate în rândul tinerilor.
Premierul a mai spus că este de părere că a venit timpul „să vorbim foarte serios de bolile mentale cauzate de abuzul de droguri, alcool sau medicamente”.
Ciolacu a atins și problema consumului de droguri și promite că va face din prevenirea și tratarea problemelor cauzate de droguri un obiectiv național.
Știu că sunt subiecte incomode care polarizează, dar dacă închidem ochii, nu înseamnă că problema nu există. Eu nu cred că închid ochii, la fel cum statul nu mai trebuie să închidă ochii. Voi face din prevenirea și tratarea problemelor cauzate de droguri un obiectiv național, pentru că drogurile distrug vieți, cum bine știți, distrug familii și distrug viitorul unor tineri care au toată viața în față.
CITEȘTE ȘI: