Marcel CIOLACU a ajuns în zonele afectate de inundații din Galați: „Prioritatea este salvarea de vieți omenești”

Publicat: 14/09/2024, 10:24
Actualizat: 14/09/2024, 17:27

Premierul Marcel Ciolacu și-a anulat programul politic și guvernamental prevăzut în județul Botoșani și se va deplasa de urgență în județul Galați, unde inundațiile au provocat decesul a patru persoane și au creat pagube materiale semnificative.

UPDATE 17:15

Marcel Ciolacu a transmis un mesaj de solidaritate față de cele patru familii care au pierdut persoane dragi în urma inundațiilor din Galați și Vaslui, subliniind gravitatea situației.

Sunt alături de cele patru familii care trec prin momente extrem de grele. Am fost în unele din localitățile afectate de ape. Situația este gravă, dar autoritățile fac orice efort posibil pentru salvarea oamenilor aflați în situații disperate, a spus șeful executivului.

Ciolacu a anunțat că autoritățile mobilizează toate resursele pentru salvarea celor afectați, inclusiv alimente, apă, pături și containere de dormit.

În acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid în zonele sinistrate. Ministerul Apărării, Ministerul de Interne și autoritățile locale se implică direct. Am hotărât să trimitem tot ceea ce oamenii au nevoie: alimente, apă, pături, containere de dormit. Vom amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate. În momentul în care se vor retrage apele, Guvernul și autoritățile locale vor interveni, avem tot desfășurătorul făcut.

De asemenea două tabere vor fi amplasate în apropierea zonelor sinistrate, iar Guvernul va aloca fonduri din rezerva sa pentru a sprijini reconstrucția și intervenția post-dezastru. Premierul a făcut apel la solidaritate din partea societății civile și a firmelor.

La următoarea ședință de Guvern vom aloca sumele necesare din fondul de rezervă al Guvernului. Trebuie să fim solidari cu cei care sunt în nevoie astăzi. De aceea fac apel la toți cei care vor să ajute, societatea civilă sau firme. Toată România este alături de Galați și Vaslui. Au nevoie de ajutorul nostru!

UPDATE 16:20

Premierul Marcel Ciolacu se va întoarce la Consiliul Județean Galați pentru a evalua situația după deplasarea în Slobozia Conachi.

În cursul după amiezii, premierul va merge și în comuna Pechea, o altă localitate din județul Galați, grav afectată de inundații.

UPDATE 15:30 

Marcel Ciolacu a declarat că prioritatea o reprezintă salvarea de vieți omenești: „Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid…MApN este pregătit pentru orice intervenție. În zonele unde nu se poate ajunge ministerul Apărării se implică direct sub o coordonare a situațiilor de urgență. În acest moment am hotărăt o dislocare a tot ce înseamnă alimente, pături, containere de dormit pentru casele distruse”. (DETALII AICI)

Se vor amplasa două tabere apropiate zonelor sinistrate…În momentul când se vor retrage apele se va interveni. Vom face ședința de guvern imediat cum este nevoie să dislocăm sumele din fondul de rezervă, a adăugat primul-ministru.

„Trebuie o discuţie foarte serioasă, şi am început-o deja cu ministrul Mediului, pentru că este a treia oară când se întâmplă în această zonă şi este solicitarea Prefecturii şi Consiliului Judeţean să vedem cum – pentru că dânşii ţin ca şi organizare administrativă de Iaşi – să vedem cum vom funcţiona  după o intervenţie, părerea mea, va fi o intervenţie de fond, ca acest lucru să nu se mai întâmple. Trebuie, cumva, să venim cu un act normativ, să dislocăm Galaţiul şi această zonă de Iaşi, chiar dacă conexiunea este foarte clară ca şi circulaţie a apelor, dar cred că s-a pierdut deja mult prea mult timp”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.

UPDATE 15:10

Marcel Ciolacu a discutat cu zeci de familii afectate de inundații din comuna Slobozia Conachi. Într-o discuție cu o femeie, aceasta i-a spus, cu lacrimi în ochi premierului: „Sunt prea bătrână pentru aşa ceva. Ajutaţi-ne, că nu mai putem!”.

UPDATE 14:30

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Mediului, Mircea Fechet, șeful DSU, Raed Arafat, sunt prezenți în zonele afectate de calimități din județul Galați și cuantifică pagubele create de viitură.

Primarul Galațiului a precizat că instituția pune la dispoziție 866 de locuri de cazare în șapte spații: „Analizăm și alte posibilități de a ajuta oamenii aflați acum în necaz”, a declarat Ionuț Pucheanu.

UPDATE 12:00

În jurul orei 14:00, prim-ministrul Marcel Ciolacu va ajunge la Slobozia Conachi, în județul Galați, în zonele inundate.

Știrea inițială:

Deplasarea premierului are ca scop evaluarea situației din teren și discuții cu autoritățile locale pentru a coordona măsurile urgente de intervenție și sprijin.

Prioritatea Guvernului este să ofere ajutor comunităților grav afectate și să implementeze soluții rapide pentru a limita impactul inundațiilor asupra populației din zonă.

În județul Galați vor fi prezenți și ministrul Mediului, Mircea Fechet, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, dar și șeful DSU, Raed Arafat.

Totodată, la nivelul Ministerului Sănătății s-a organizat o celulă de criză condusă de ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila împreună cu secretarii de stat Adriana Pistol și Alexandru Rogobete. (detalii AICI)

Viiturile au făcut 4 victime

Până în prezent, manifestarea fenomenelor hidrometeorologice extreme a generat, din nefericire, decesul a 4 persoane (1 din localitatea Pechea, 1 din localitatea Drăgușeni, 1 din localitatea Costache Negrii și 1 din localitatea Corod).

În localitatea Cudalbi, situația este deosebit de gravă, apa atingând o înălțime de aproximativ 1,5 metri.

Drumuri închise din cauza viiturilor

Un drum național și mai multe drumuri județene din Galași sunt închise din cauza viiturilor.

Inspectoratul de Poliție Județean Galați informează că, în urma precipitațiilor abundente din noaptea precedentă, județul Galați se confruntă cu viituri care au afectat grav mai multe localități și au dus la blocarea temporară a unor drumuri județene și naționale.

CITEȘTE ȘI:

Ciclonul BORIS face prăpăd în Moldova. 2 morți, peste 60 de persoane evacuate, localități ajunse sub apă!/Pompierii intervin cu bărcile pneumatice

COD ROȘU de ploi torențiale și risc de inundații în județele Galați și Vaslui!/Pe unele drumuri, apa ajunge la 1,5 metri!

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Umilința trăită în Ungaria de o vedetă TV din România chiar din partea unor români....
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Imagini din dronă cu inundațiile devastatoare din Galați. Pompierii salvatori „sunt uzi până la...
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături...
Descoperirea uluitoare a unei femei, după ce a făcut un test ADN copiilor săi. A...
"A venit viitura şi l-a înecat". Patru oameni au murit în Galaţi, în urma celor...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Țara din Europa care oferă salarii de peste 8.000 de euro pe lună. Iată care...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Donald Trump promite deportări în masă a imigranţilor haitieni din Ohio dacă va fi ales...
Oamenii de știință au găsit FORME de VIAȚĂ deasupra Pământului!
Un iubit actor a plecat spre stele. A fost un actor cameleonic, un monstru sacru...
Zodiile feminine cele mai puternice. Nimic nu le doboară
Din ce face bani ispita Maria Tebieș după Insula Iubirii. Cu ce se mai ocupă...
Inundații catastrofale, la Galați: patru oameni au murit, iar străzile au fost măturate de ape....
VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat?...
De ce Connect-R și Alex Velea nu au permis de conducere? Răspunsul amuzant al artistului
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Bule uriașe par să provină de la gaura neagră supermasivă a galaxiei noastre