Prima pagină » Știri politice » VIDEO | Marcel Ciolacu a fost desemnat de Klaus Iohannis candidat pentru funcția de premier. Ce urmează

VIDEO | Marcel Ciolacu a fost desemnat de Klaus Iohannis candidat pentru funcția de premier. Ce urmează

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat, în poziția de candidat pentru funcția de premier, la finalul consultărilor derulate la Palatul Cotroceni, după ce Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea Guvernului.

Liderul social democrat a fost desemnat astfel, conform procedurii constituționale, să propună un nou Executiv, Guvernul Ciolacu, care să fie votat în Parlament.

„Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate. Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci și au fost rezolvate. În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi, cred că nu este nicio surpriză, dar acum desemnez pentru poziția de Prim-ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care îl invit să formeze un guvern al Coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a Coaliției cu acest guvern care se va forma probabil în scurt timp”, a spus Klaus Iohannis.

Primele declarații ale premierului desemnat

După ce i-a urat „La mulți ani” lui Klaus Iohannis, premierul desemnat i-a mulțumit președintelui PNL, Nicolae Ciucă, pentru „gestul de onoare” pe care l-a făcut, atunci când și-a depus mandatul de premier, conform înțelegerii de la finalul lui 2021.

„Și nu aș vrea să îi mulțumesc din postura de prim-ministru desemat, ci din postura de român, pentru că, prim gestul său, România a trecut într-o altă etapă, într-o etapă de democrație consolidată. Dacă Guvernul României condus de Nicolae Ciucă a adus  și a fost despre stabilizarea României, așa cum ați menționat și dumneavoastră (Klaus Iohannis – n.r.), îmi doresc ca viitorul Guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie și reformă”, a declarat Marcel Ciolacu, de la Palatul Cotroceni.

„În primul rând, până joi, România trebuie să aibă un Guvern votat și pe urmă să venim la dvs pentru depunerea jurământului și îmi asum cu toată responsabilitatea faptul că România are nevoie de aceste reforme și de Programul Național de Redresare și Reziliență. Locul României este în Uniunea Europeană și NATO. Indiferent cât caută unii să ducă România către altă direcție, drumul României este unul sigur, și cu o stabilitate politică, devine o certitudine. Vă mulțumesc încă o dată pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o, de a fi prim-ministru desemnat, care aduce în egală măsură și o mare responsabilitate și îmi doresc să mă ridic la nivelul acestei responsabilități”, a afirmat premierul desemnat.

Pașii constituționali

La scurt timp după consultări, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea domnului Ion-Marcel Ciolacu în calitate de candidat la funcția de Prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată, iar documentul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Desemnarea a venit după ce președintele Klaus Iohannis a primit, marți, 13 iunie, delegațiile partidelor politice și ale formațiunilor parlamentare la cconsultări, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demisia, luni, din fruntea Guvernului. Înainte de a ajunge la consultări, alături de Marcel Ciolacu și liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Pambuccian Varujan, șeful PNL a fost votat președintele Senatului.

„Sunt miniștri care și-au desfășurat activitatea în Guvernul pe care l-am condus. Pe baza evaluărilor, o parte dintre ei se vor regăsi și în noul Cabinet, iar pentru celelalte poziții, la nivelul partidului vom veni cu propuneri care vor fi votate și aprobate astăzi, în Biroul Politic Național, astfel încât să avem acea nominalizare a miniștrilor care au profesionalismul necesar pentru a putea să îndeplinim obiectivele din programul de guvernare”, a spus fostul premier, votat marți președinte al Senatului.

„Îmi doresc un Guvern al României performant. Nu mă voi întoarce la modelul guvernării de dreapta când miniștrii se trăgeau din căciulă. O să susțin viitorii și actualii miniștri care livrează rezultate”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele PSD, luni, 12 iunie, mesaj publicat și marți, înainte de consultări, pe contul de Facebook.

Scurtă cronologie

România are un guvern interimar, după ce Nicolae Ciucă și-a dat demsia luni, 12 iunie.

Marți, conducerea Senatului României s-a întrunit în ședință pentru alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte al forului legislativ.

El a fost numit premier după ultimele consultări, din 22 noiembrie 2021, de la Palatul Cotroceni, după căderea Cabinetului Cîțu.

Klaus Iohannis a convocat consultări atunci cu partidele și formațiunile politice parlamentare, pentru formarea unui nou Executiv, după ce Cabinetul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiune de cenzură, în 5 octombrie 2021.

„S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și Grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat acest lucru și, în acest format, am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință, îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă, aici de față, pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului României pentru votul de încredere”, declara, în 22 noiembrie 2021, Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Cabinetul Ciucă a fost la Palatul Victoria din 25 noiembrie, când programul de guvernare al coaliției PNL – PSD – UDMR – minorități naționale a primit votul pentru învestire în Parlament.

Actualul Executiv a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 318 voturi, peste minimul de 234 necesare, astfel că a actualul Executiv a fost învestit, la aproximativ șapte săptămâni de criză politică, respectiv din 5 octombrie, când Cabinetul Cîțu a fost demis, în același for, prin moțiune de cenzură, depusă de PSD.

Deblocarea stării de interimat a fost posibilă la acea vreme prin încheierea unui acordul politic inițial încheiat de coaliție în noiembrie 2021, ce prevedea ca, la jumătatea mandatului rămas de trei ani al actului Executiv, deci din 26 mai, conducerea Guvernului să fie preluată de liderul principalului partid partener din coaliție, Partidul Social Democrat, respectiv Marcel Ciolacu, actualul președinte al Camerei Deputaților, până la alegerile generale din 2024.

Crizele din ultimele luni – criza energiei, implicațiile războiului din Ucraina, inflația galopantă – dar și pozițiile diferite privind unele chestiuni-cheie ideologic, precum pensiile, și demisii ale unor miniștri – au provocat o serie de declarații tensionate între partenerii de guvernare.

Conform acordului politic inițial, rocada guvernamentală presupune schimbul între premierul și secretarul general al Guvernului și, pe de o parte, între Ministerul Finanțelor și Ministerul Transporturilor, și, în cealaltă parte, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Justiției. La schimbarea premierului, conform rotației politice convenite, se vor înlocui și membrii cabinetului, astfel vicepremierul din partea PSD, în prezent, Sorin Grindeanu, ar urma să fie înlocuit de un vicepremier PNL, pe baza protocolului.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și