Premierul Marcel Ciolacu a mers marți dimineață la Parlament, unde a prezentat legea cu măsurile fiscal bugetare grupurilor parlamentare ale UDMR, respectiv minorităților naționale minorităților. A fost o informare, nu înțelegeri, a spus premierul la finalul întâlnirilor.
Întrebat dacă parlamentarii sunt dispuși să-l susțină în procedura de angajare a răspunderii, Ciolacu a răspuns că nu a primit un refuz hotărât.
A fost o informare, nu avem înțelegeri. Am stat cu grupurile de vorbă. Până acum, nu avem un NU hotărât. Nu au fost amendamente impuse.
Nu au fost amendamente, ci obiecții din partea UDMR. Kelemen Hunor a transmis că ar trebui să dispară din proiect procentul de 2,5% stabilit în proiect ca un maximum de cheltuieli ale administrațiilor locale pentru cultură.
Nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect, pentru că asta înseamnă că ai intervenit peste autoritățile locale. E vorba de taxele și impozitele locale și nu poți să impui cât la sută poți să dai la anumite activități. Electoratul răspunde și trage la răspundere pe aleșii locali, nu Ministerul de Finanțe, a declarat Kelemen Hunor după întâlnirea cu premierul.
Premierul Ciolacu a răspuns că este posibilă eliminarea procentului, solicitată de UDMR.
Sunt surse proprii, atunci oportunitatea ține de autoritatea locală. Este posibilă eliminarea, a transmis Marcel Ciolacu, de la Parlament.
În proiectul de lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, la Capitolul II – Măsuri fiscale, art. 29 prevede că:
Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare. Cheltuielile cu activitățile
sportive trebuie să aibă bugetele de venituri și cheltuieli aprobate prin hotărâre distinct de către autoritățile publice locale/județene precum și grilele de salarizare pentru întreg personalul care deservește activitatea sportivă. Nu se includ de asemenea cheltuielile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile.
Sursa: Mediafax foto
CITEȘTE ȘI: