Prima pagină » Știri politice » Marcel Ciolacu: Aderarea la OCDE va însemna o viață mai bună pentru fiecare român / Vom trata cu maximă seriozitate recomandările

Marcel Ciolacu: Aderarea la OCDE va însemna o viață mai bună pentru fiecare român / Vom trata cu maximă seriozitate recomandările

Premierul Marcel Ciolacu consideră că aderarea României la OCDE este un pas important pentru țara noastră și că odată intrați în această Organizație economică mondială, fiecare român în parte va putea să aibă parte de un trai mai bun. Premierul spune că în același timp, recomandările oferite de conducerea OCDE vor fi tratate cu mare seriozitate. 

Pentru România, aderarea la OCDE este principalul proiect de țară, un proiect pe care îl tratăm cu deplină responsabilitate și angajament. Sigur, în mentalul societății, au rămas fixate obiective precum aderarea la Uniunea Europeană, NATO sau Spațiul Schengen, dar este datoria noastră să le spunem oamenilor că aderarea la OCDE va însemna o viață mai bună pentru fiecare român, dar și investiții mai multe, vizibilitate crescută a țării noastre pe harta economică internațională și o administrație mai performantă. Și aici sunt doar câteva dintre beneficiile apartenenței la această organizație de prestigiu. De aceea, mă bucur că toată clasa politică a înțeles importanța acestui moment și sprijină procesul de aderare, la fel cum o fac sectorul privat și profesioniștii din diverse ramuri economice, precum și societatea civilă.

Premierul spune că țara noastră a avut de suferit în ultimii doi ani din cauza războiului din Ucraina.

Avem un program de guvernare axat pe modernizarea economică și socială a țării. Vrem dezvoltarea infrastructurii, creșterea productivității și competitivității, locuri de muncă, sisteme de sănătate și educație performante, precum și promovarea energiei verzi și mă bucur să constat că aceste obiective sunt corelate cu recomandările din studiul economic. De aceea, vom trata cu maximă seriozitate aceste recomandări. De altfel, întreg studiu reprezintă o radiografie a evoluțiilor din România a ultimilor doi ani, pe fondul unor provocări multiple. Și aici vorbim despre crize suprapuse, care au culminat cu invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia. Ca stat aflat în proximitate, România resimte din plin şocul acestui conflict. Am depus şi continuăm eforturile necesare pentru a menţine un curs economic stabil şi pentru a proiecta locul nostru în comunitatea democraţiilor. Concluziile studiului evidenţiază rezilienţa economiei româneşti în faţa şocurilor diverse, de la pandemie la criză energetică şi la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În același timp, premierul vorbește și despre reducerea deficitului bugetar și reforma sistemului de pensii.

Vreau să salut faptul că acest studiu evidenţiază progresele înregistrate de autorităţile române, ca urmare a recomandărilor din anul 2022. De exemplu, ca răspuns la recomandările precedente, am făcut eforturi pentru implementarea unui plan de consolidare fiscală pe termen scurt şi mediu pentru reducerea deficitului bugetar şi pentru a reforma sistemul de pensii. În această perioadă, depunem eforturi consistente pentru modernizarea administraţiei fiscale, pentru a reuşi să îmbunătăţim colectarea. Am făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea guvernanţei întreprinderilor de stat, dar şi pentru operaţionalizarea Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, precum şi pentru combaterea corupţiei. De asemenea, pentru a susţine persoanele care caută un loc de muncă, investim în îmbunătăţirea accesului digital la serviciile oferite de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă. În plus, investim în renovarea şcolilor sau dotarea cu echipamente IT, inclusiv în zonele defavorizate, ca parte a programului naţional pentru reducerea abandonului şcolar.

Marcel Ciolacu spune că implementarea fondurilor PNRR vor contribui la aderarea României la OCDE.

Studiul OCDE reprezintă un instrument esenţial pentru evaluarea performanței economice și orientarea politicilor noastre în domenii de o importanță deosebită pentru România. Sigur, așa cum toată lumea știe deja, pe lângă provocările de ordin geopolitic sau cele legate de crizele anterioare, anul acesta în România și în mai multe alte state democratice există și un important context electoral. Vreau să reafirm angajamentul nostru față de implementarea cu seriozitate a recomandărilor din studiul economic al OCDE și față de aderarea noastră la standardele organizației, indiferent de numărul scrutinelor electorale din acest an. Și asta cu atât mai mult cu cât există o legătură foarte strânsă între reformele promovate în contextul procesului de aderare la OCDE și PNRR. Implementarea PNRR va contribui semnificativ la progresul către aderarea României la OCDE. Îmi doresc să atingem cu toții această bornă istorică pentru România. În 2026, OCDE va publica un nou studiu economic pentru țara noastră și vreau ca 2026 să fie anul aderării noastre la organizație.

Ce spune raportul OCDE

OCDE se așteaptă ca PIB-ul României să crească cu 3,1% în 2024 și 3,3% în 2025, față de 2,0% în 2023. Nivelurile ridicate de investiții vor sprijini economia împreună cu recuperarea cererii externe, în timp ce presiunile costurilor asupra gospodăriilor se vor atenua treptat.

Inflația a scăzut de la vârful de 16,8% din noiembrie 2022 în timpul crizei energetice la 7,4% în ianuarie 2024, dar presiunile subiacente ale prețurilor în economie rămân puternice.

Se estimează că inflația totală va continua să scadă la 5,0% în 2024 și la 3,7% în 2025.

„Performanța economică puternică a României a menținut veniturile medii în creștere. Diferența dintre nivelul de trai al României față de media OCDE s-a înjumătățit între 2000 și 2022. Sarcina imediată a politicii macroeconomice este acum de a îmblânzi inflația, care rămâne cu mult peste țintă, printr-o politică monetară și fiscală restrictivă coordonată”, a declarat secretarul general al OCDE, Mathias Cormann.

 

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu: În 2023 am avut cele mai mari investiţii nete în economie de după Revoluţie – 38,3 miliarde euro