Marcel Ciolacu caută SOLUȚII pentru implicarea ONG-urilor în managementul sistemului de sănătate / „Mai e foarte mult de lucru”

Publicat: 03 09. 2024, 11:11
Actualizat: 03 09. 2024, 12:49

This browser does not support the video element.

Premierul Marcel Ciolacu caută „cea mai bună cale” pentru introducerea în managementul sistemului de sănătate a componentei organizațiilor neguvernamentale.

Premierul a participat, marți, la semnarea Acordului de parteneriat între Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „ M.S. Curie” și Asociația „Dăruiește Viață”.

Eu sper, împreună cu domnul ministru, cu Ministerul Sănătății, să găsim cea mai bună cale, astfel încât să introducem în managementul sistemului de sănătate și o componentă a organizațiilor neguvernamentale, a spus Ciolacu la eveniment.

Premierul a afirmat că se dorește continuarea proiectului pilot la secția de radioterapie a Spitalului Marie Curie.

În afară de a vă felicita, vreau să vă mulțumesc pentru ceea ce ați făcut și veți face în continuare. De fapt, vom ajunge să avem primul campus pediatric la Marie Curie. Deja s-a predat prima clădire. Mai avem să continuăm acel proiect pilot la secția de radioterapie.

De asemenea, șeful Executivului a transmis că se vor face multe investiții în infrastructura spitalicească și că toate restanțele clasei politice, cumva și cu ajutorul Uniunii Europene, ajung să se realizeze.

Cred că niciodată nu s-au făcut atâtea investiții, peste 3 miliarde de euro, din câte știu eu. Avem și anumite termene limită, de această dată, prin PNRR, până în 2026. Cumva, cred că și ei s-au asigurat că ne vom ține de această dată de cuvânt.

„Mai e foarte mult de lucru în managementul sistemului de sănătate”

Premierul Ciolacu a constatat că „mai e foarte mult de lucru în managementul sistemului de sănătate”, însă, cu exemple precum cel de la Marie Curie, „se poate”.

Din punctul meu de vedere, o spun fără nicio reținere, fără să jignesc managerii spitalului Marie Curie, mai e foarte mult de lucru în managementul sistemului de sănătate. Am văzut management de succes, cum e la Marie Curie, am văzut și la Bihor și la Bistrița, deci se poate.

În opinia premierului, România are nevoie de „anumite proiecte pilot pe care pe urmă să le multiplicăm”. Altfel, toate investițiile nu vor fi sustenabile. „Să construiești e mai ușor decât să întreții”, a afirmat premierul.

Am scăpat de comunism, știm să facem diferențe, am văzut diferențele și cred că trebuie să ieșim cumva și acest lucru nu-l putem face decât cu dvs. din acest cerc strâmt pe care l-am creat singuri. Acest cerc trebuie spart, trebuie să fim cât mai deschiși și să recunoaștem unde nu am reușit să împingem lucrurile la așteptările pe care le avem noi toți, fiindcă cu toții avem familii și știm ce-și doresc ei de la sistemul medical. Asta nu înseamnă că, în ultima perioada, din punctul meu de vedere s-au făcut pași enormi, dar ei trebuiesc cumva în paralel dezvoltați, fiindcă sistemul de sănătate, cu toate investițiile istorice pe care o să le facem, nu va fi sustenabil decât cu o schimbare de fond. De aceea am și încurajat proiectul și îș încurajez în continuare.

CITEȘTE ȘI: