Prima pagină » Știri politice » Marcel Ciolacu cere ajutorul Băncii Mondiale pentru finalizarea reformelor din PNRR

Marcel Ciolacu cere ajutorul Băncii Mondiale pentru finalizarea reformelor din PNRR

Marcel Ciolacu cere ajutorul Băncii Mondiale pentru finalizarea reformelor din PNRR

Premierul Marcel Ciolacu a discutat, miercuri, la Guvern cu Gallina A. Vincelette, director regional al Băncii Mondiale pentru țările din Uniunea Europeană, și Anna Akhalkatsi, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru România şi Ungaria.

Subiectele prioritare în discuția cu reprezentanții Băncii Mondiale au fost reforma pensiilor speciale, măsurile fiscale pe care le pregătește Guvernul și negocierea cu Comisia Europeană privind noua țintă pentru deficitul bugetar.

Delegația Băncii Mondiale a subliniat că la nivel instituțional există toată deschiderea pentru colaborarea cu autoritățile române în scopul avansării cât mai rapide a acestor reforme vitale pentru viitorul României, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Premierul a solicitat Băncii Mondiale să acorde în continuare susținere pentru finalizarea marilor reforme asumate de România prin PNRR, în special reforma pensiilor și cea a salarizării bugetare, conform comunicatului transmis de Guvern.

Reforma pensiilor speciale e un jalon important în PNRR. De îndeplinirea lui depinde tranșa a treia, în valoare de peste 3 miliarde de euro.

Reamintim că raportul Băncii Mondiale, din luna mai, critica măsurile adoptate de coaliție, constatând că efectul asupra cheltuielilor cu pensiile speciale este nesemnificativ.

În ceea ce privește impozitarea pensiilor de serviciu, în cazul magistraților, spre exemplu, opinia Băncii Mondiale este că „diferențierea impozitării nu este suficient de semnificativă pentru a produce beneficii tangibile în materie de echitate, iar pragul de mărime a salariului mediu pentru creșterea impozitării este destul de ridicat. În timp, datorită indexării cu rata inflației (care se preconizează că va fi mai mică decât creșterea salariului mediu), din ce în ce mai puține pensii de serviciu (chiar și cele din decilul 9) vor face obiectul unei impozitări crescute.”

Reamintim că legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat, votate de Parlament pe 28 iunie, au fost atacate la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă, se arată în comunicatul ICCJ.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, pe 5 iulie, că dacă legea pensiilor speciale nu va trece de Curtea Constituţională a României va fi o sesiune parlamentară extraordinară în august pentru a transpune decizia CCR.

Foto: facebook.com / Guvernul României

Autor

Citește și