VIDEO | Marcel Ciolacu: Cu un efort major al coaliției se va putea depăși 7% pentru investiții în anul 2022
This browser does not support the video element.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că este necesar un efort comun al coaliției și printr-un guvern funcțional se va putea depăși pragul de 7% pentru investiții asumat pentru anul 2022 . Ciolacu a precizat că Legea bugetului pentru anul 2022 va fi supusă joi la vot în plen.
„Joi încep dezbaterile, urmând să mai facem un birou permanent reunit pe data de 23 decembrie. Joi, plen, dezbateri și supuneri la vot, vom face timpii de dezbateri în funcție de câte amendamente sunt. În principiu, cutumiar, nu există amendamente din partea celor care l-au depus. Mă bucur că după mult timp este primul an când avem buget, conform legii, în anul anterior anului 2022”, a declarat Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a precizat că a discutat cu președintele PNL, Florin Cîțu, după ce liberalii au acuzat că la Ministerul Finanțelor s-a propus o diminuare a procentului alocat pentru investiții.
„Este o marjă foarte mică. Am avut și eu această discuție cu domnul Cîțu. Cel mai important pentru mine cât și pentru domnul Cîțu, cât și pentru România este să depășim acest 7%. Contează mai puțin ce prevedem, oricum este ambițios comparativ cu cel de anul trecut”, a afirmat Ciolacu.
De asemenea, Ciolacu a afirmat că reorganizarea ANAF-ului și a vămii poate rezolva problema încasărilor.
„A existat un acord al Comisiei Europene care spune că suntem la un procent foarte mare al evaziunii fiscale în România, peste 10% din PIB, avem o pierdere a TVA de 35%, cât și a aeratelor de aproape 34 de miliarde. Printr-o reorganizare a ANAF-ului, a vămii și a modului de funcționare a guvernului, nu vor fi probleme”.
Președintele PNL, nemulțumit de proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022
Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Florin Cîțu, și-a exprimat, luni, nemulțumirea că în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2022 nu a fost respectat pragul de 7% din PIB pentru investiții, așa cum spune că s-a negociat în coaliția de guvernare, realizată prin compromisul liberalilor, pentru a putea susține pachetul social.
„Când s-a negociat această coaliție de guvernare, pachetul social propus de PSD a fost acceptat doar cu condiția ca 7% din PIB să se ducă către investiții. Aici, nu este doar o ambiție a Partidului Național Liberal de a avea 7% din PIB la investiții, este singurul mod prin care poți susține acel pachet social. Doar dacă investești. Și am arătat, atunci când investești, poți să ai resurse să plătești și să ai și salarii și pensii mai mari. Fără aceste resurse alocate către investiții, pachetul social nu are sustenabilitate pe termen lung și creează dezechilibre macro puternice pe termen lung”, a spus liderul liberal.
Conform proiectului propus de Ministerul Finanțelor și aprobat în Guvern, bugetul de stat pe 2022 s-a stabilit la venituri de 216,473.2 miliarde lei, iar la cheltuieli, de 493,215.3 miliarde lei, credite de angajament, și de 301,758.4 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 85,285.2 miliarde lei.
Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creștere economică de 4,61 %, estimată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, prevăzută pentru anul 2022.
În anul 2022 cheltuielile destinate investiţiilor însumează aprox. 88,4 miliarde lei, reprezentând aproximativ 6,71% în PIB, iar în anul 2025 acestea ajung la 8,11% din PIB.
Florin Cîțu nu mai acceptă alte compromisuri cu PSD
„Am discutat cu premierul, discuția a fost cu premierul. I-am spus că am făcut un compromis, PNL a făcut un compromis, pentru a face o guvernare cu PSD, știți foarte bine că este un compromis. În acest moment, nu știu dacă se mai poate face ceva. Va trebui să discutăm în Partidul Național Liberal ce înseamnă acest lucru. Eu doar trag un semnal de alarmă, atunci când introduci un pachet social care are un impact social de 13 miliarde de lei, fără să aloci resurse în investiții, o să ai probleme cu sustenabilitatea proiectului pe termen lung”, a spus președintele liberal.
Liderul PNL amenință voalat cu ruperea coaliției dacă nu se respectă amendamentele discutate în programul de guvernare.
„Va trebui să vină și să explice bugetul, după ce se întoarce, în grupurile parlamentare ale PNL. Dar o să avem o discuție în PNL. Din punctul meu de vedere, sunt foarte multe lucruri pe care PNL sau compromisuri pe care le-a făcut PNL, o să vedem dacă și acesta este un compromis care o să fie acceptat, ca să mergem mai departe. Repet, nu este un moft această cifră de 7%. A fost negociată în programul de guvernare și este nevoie de aceste investiții, tocmai, pentru a susține creșterea de pensii și salarii, și alte lucruri care au fost alocate pe partea socială. Fără aceste investiții nu o să fie sustenabil pe termen lung și doar ne mințim singuri că putem să facem aceste creșteri”, a spus fostul premier și ministru de Finanțe liberal.