Prima pagină » Știri politice » Marcel CIOLACU, de Ziua Internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului: Acest val al urii s-a extins inclusiv în România

Marcel CIOLACU, de Ziua Internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului: Acest val al urii s-a extins inclusiv în România

Marcel CIOLACU, de Ziua Internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului: Acest val al urii s-a extins inclusiv în România

Cu prilejul Zilei Internaționale de luptă împotriva fascismului și antisemitismului, prim-ministrul Marcel Ciolacu a lansat un apel la reflecție și solidaritate, reamintind de ororile trecutului și subliniind importanța combaterii tuturor formelor de xenofobie, radicalizare și extremism.

În fiecare an, pe 9 noiembrie, este comemorată „Noaptea de Cristal” din 1938, evenimentul tragic care a prevestit Holocaustul, cel mai întunecat capitol al istoriei europene moderne.

Ziua internațională de luptă împotriva fascismului și antisemitismului, marcată anual la data de 9 noiembrie, se înscrie în seria momentelor cu o semnificație aparte pentru mentalul colectiv european, care ne invită pe toți să reflectăm asupra efectelor devastatoare la care ura poate conduce.

Astăzi, ne amintim de episodul tragic la care întreaga populație germană a fost martora inumanității de care naziștii au dat dovadă în secolul trecut și aducem un omagiu tuturor victimelor. Noaptea de 9-10 noiembrie 1938 a deschis drumul către cea mai mare atrocitate cunoscută de omenire – Holocaustul. În acea noapte s-a dat semnalul distrugerii sistematice prin acte de cruzime și violență împotriva evreilor, prin arestări, bătăi, omoruri, confiscări și vandalizări ale locuințelor și lăcașelor de cult.

Marcel Ciolacu a subliniat că „străzile pline de cioburi” ale acelei nopți simbolizează nu doar ura și durerea suferite de victime, ci și eșecul umanității de a proteja drepturile fundamentale ale unor comunități vulnerabile.

Ulterior, străzile pline de cioburi au fost curățate tot de victimele așa-numitei Nopți de Cristal, însă acestea nu reflectau lumina. Ele erau simbolul urii și al dezumanizării naziștilor, dar și al durerii victimelor, prevestind, totodată, nopțile și mai negre ce aveau să îi aștepte pe cei prigoniți și torturați de regimurile criminale fasciste.

Primul-ministru a adăugat că „acest val al urii, al manifestărilor voiolente și al atrocitățilot s-a extins inclusiv în România” și a subliniat angajamentul Guvernului pentru „combaterea  antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, extremismului și a discursului instigator la ură”.

Acest val al urii, al manifestărilor violente și al atrocităților s-a extins inclusiv în România, iar incidente izolate s-au transformat în acțiuni sistematice ale statului împotriva comunităților evreiești. Și cu acest prilej, reafirm angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, extremismului și a discursului instigator la ură, a conchis Ciolacu.


CITEȘTE ȘI:

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și