Marcel Ciolacu, despre deficitul bugetar: „Vreți să fac cumva ce a făcut Ceaușescu, să bag România într-o FOAMETE pentru a plăti datoriile externe?”
This browser does not support the video element.
Întrebat la Digi24 cât va fi deficitul pe anul 2024, premierul Marcel Ciolacu a estimat 6,9%.
„Se vorbește de peste 7, dacă nu 8%”, a comentat gazda emisiunii Cosmin Prelipceanu.
Marcel Ciolacu: „Vreți să fac cumva ce a făcut Ceaușescu?”
„Nu, nu vom ajunge. Ne-am asumat, avem niște creșteri de venituri și reduceri de cheltuieli. Din 30 ani, Franța a avut depășiri de deficit timp de 22 ani. Vreți să fac cumva ce a făcut Ceaușescu, să bag România într-o foamete pentru a plăti URGENT datoriile externe într-o fragilitate? ”, a negat premierul PSD.
„Să plătim mai mult pe dobânzi decât pe ce facem pe țară? Putem ajunge și acolo”, a dat replica gazda emisiunii.
„Nu, nu vom ajunge. Am văzut ratingurile. România are nevoie de reforma fiscală. Legea pensiilor, oameni buni, nu mai umblați la ea. V-ați închis inechitățile, opriți-l, nu mai umblați la ea. Deja noua lege a salarizării în sistemul public, trebuie să prevadă și performanțe și ținte, vrem să aderăm la OCDE, nu mai umblați la ea. Reforma fiscală – faceți o reformă fiscală, dezbateți-o, vorbiți cu Banca Mondială, există draft-uri, nu mai umblați la ea. Modificați sistemul concurențial din țară”.
„Există în acest moment vreo proiecție în legătură cu negocierea cu Comisia Europeană pentru reducerile de deficit?”, l-a întrebat Prelipceanu pe premierul PSD.
„Pentru toate cele șapte state europene care au trecut cei 3% asumați la Maastricht, în momentul acesta există o negociere, un plan generic, pe care trebuie să-l propui până pe 15 octombrie, nu un plan detaliat în ceea ce privește România fiindcă va urma reforma fiscală. Cererea de plată nr. 4. Dacă România decide, și respectiv, coaliția de guvernare, că nu trimitem niciun plan, automat vom avea un plan aprobat de către Comisie pe 4 ani. Eu nu vreau acest lucru. Ei vreau ca ministrul Finanțelor, după ce-i prezintă coaliției, să meargă să discute de această dată generic pentru că că urmează în ianuarie calendarul de a se discuta pentru 7 ani de zile. 2025-2026 sunt ani în care mai putem implementa bani din PNRR”, a răspuns Ciolacu pentru Digi24.