Premierul Marcel Ciolacu a declarat că furtul tezaurului dacic dintr-un muzeu din Olanda este inadmisibil și a precizat că este responsabilitatea guvernului olandez. El a declarat că, în acest moment, Corpul de Control al prim-ministrului va înainta un raport către Parchetul General, iar ministrul Culturii, Natalia Intotero, va demara o anchetă administrativă privind persoanele implicate.
”Este inadmisibil ce s-a întâmplat cu tezaurul românesc într-un muzeu din Olanda. Nu s-a pomenit până acum ca un tezaur de o asemenea valoare, mai ales că reprezintă identitatea unui stat, să fie expusă fără pază. Este responsabilitatea, în totalitate, a guvernului olandez”, a spus Marcel Ciolacu într-o postare pe Tik Tok.
Șeful Executivului afirmă că în acest moment, Corpul de Control al prim-ministrului va înainta un raport către Parchetul General, ministra Culturii va face o analiză şi o anchetă administrativă în ceea ce priveşte pe cei implicaţi.
”Nu în ultimul rând, vom lua măsuri ca un astfel de demers să nu mai fie la îndemâna deciziei unui ministru. Dacă autorităţile olandeze nu vor reuşi să recupereze tezaurul românesc, statul român va apela la companii specializate, externe, în ceea ce priveşte recuperarea de obiecte de artă”, a adăugat premierul Ciolacu.
Anterior, Marcel Ciolacu i-a solicitat ministrului Culturii, Natalia Intotero, „măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă este cazul”, în cadrul instituțiilor responsabile pentru organizarea expoziției din Olanda de unde au fost furate artefacte dacice.
Natalia Intotero, a anunțat marți, că i-a cerut demisia directorului Muzeului Național de Istorie a României, Ernest Târnoveanu, dar acesta a refuzat, motiv pentru care ministrul a declanșat procedura de demitere.
„A fost o perioadă dificilă de a obţine informaţii din partea domnului director al Muzeului Naţional de Istorie. Poate că şi dânsul a fost presat. Poate că… nu poate. Cu siguranţă este o situaţie neplăcută şi pentru dânsul, dar eu personal l-am simţit depăşit pe această componentă de a gestiona o situaţie de criză şi în special pe parte de comunicare. Pe parte de documente, tot ce s-a realizat, instituţiile statului abilitate, care sunt acum în control la noi, ne vor spune dacă a fost bine, dacă a fost rău, dacă ar fi putut să fie totul mai bine. Motiv pentru care, astăzi, i-am solicitat domnului director general al Muzeului Naţional de Istorie să-şi prezinte demisia de onoare. A refuzat. În consecinţă, eu am mers mai departe, conform prevederilor legale în vigoare”, a anunţat Natalia Intotero, într-o conferinţă de presă.
CITEȘTE ȘI: